STIREA ZILEI 16 iulie 2019

László Csaba: „Dacă vrei respect, trebuie să oferi respect”

de Covasna Media | 2093 vizualizări

Noul antrenor al echipei de fotbal Sepsi OSK Sf. Gheorghe, László Csaba, a vorbit, în exclusivitate pentru cititorii Observatorului de Covasna, după numirea sa în funcție. Tehnicianul de 55 de ani, originar din  Odorheiu Secuiesc, s-a prezentat fără complexe, iar dialogul este rezumat în frazele de mai jos.

Reporter: Domnule László, ați revenit acasă, după trei decenii în străinătate.

László Csaba: Așa este, am plecat de la Odorheiu Secuiesc și am lucrat, în domeniul fotbalului, în mai multe țări. Dacă îmi veți cere o carte de vizită, atunci voi sintetiza spunând că am jucat la echipe precum Bayer Uerdingen, Volán și BVSC Budapesta. După aceea mi-am început cariera de antrenor la Ferencváros, apoi asistent la naționala Ungariei, FC Sopron, naționala Ugandei, Heart of Midlhlotian, Charleroi, naționala Lituaniei, MTK Budapesta, Dunajska Streda, Dundee United, iar acum Sepsi OSK Sf. Gheorghe.

R: Aveți, așadar, o bogată experiență internațională, dar și culturală.

L.C.: Așa este. Grație fotbalului pot spune că dialoghez, la un nivel cel puțin decent, în șase limbi. După maghiară, care este limba maternă, pot vorbi română, germană, engleză, franceză și spaniolă. Am cunoștințe de limba rusă, dar și de swahili, o limbă altfel foarte frumoasă, utilizată în Uganda. Am considerat că, peste tot unde am lucrat, am avut posibilitatea de a îmi îmbogăți bagajul de cunoștințe, iar învățarea limbii oamenilor care te plătesc este o formă de respect la adresa lor. 

R: Așadar respectul este o coordonată profesională și socio-umană?

L.C.: Fără îndoială. Educația mea s-a creat în jurul acestui numitor comun care este respectul. Dacă vrei respect, trebuie, mai întâi, să oferi respect tu însuți. Indiferent de domeniul de activitate.

R: Care a fost impresia la contactul cu Sf. Gheorghe și cu fotbalul de aici?

L.C.: Fotbalul este un sport foarte iubit la Sf. Gheorghe. Se cunoaște că oamenii aveau nevoie de o astfel de echipă-fanion, care să îi reprezinte la cel mai înalt nivel. Se cunoaște că echipa este congruentă cu valorile comunității locale și că oamenii sunt foarte atașați de tot ceea ce facem noi. Deși am avut puțin timp la dispoziție pentru acomodare, consider că Sepsi OSK Sf. Gheorghe este un club tânăr, dar a cărui bază este solidă și sănătoasă. Cei care lucrează în club știu foarte bine ceea ce au de făcut, de la conducători până la maseuri, iar cooperarea, întrajutorarea, este o obligație morală a tuturor.

R: Se poate vorbi despre planuri pe termen lung la Sf. Gheorghe?

L.C.: Se spune că valiza antrenorului trebuie să fie mereu pregătită, deoarece pe el îl susțin în funcție rezultatele. Mi-aș dori, desigur, să am continuitate și să creăm un proiect pe termen lung, bazat pe creșterea progresivă a calității jocului prestat. Cred însă că, mai important decât mandatul în sine al unui antrenor, este ca lumea să înțeleagă faptul că fotbalul nu mai este demult doar un simplu joc. Fotbalul înseamnă, în momentul de față, o uriașă afacere în care sunt angrenați o mulțime de factori și care are legătură cu o mulțime de domenii conexe, intercorelate.

 

„Nu sunt mulțumit de calitatea jocului”

R: Ați debutat cu dreptul, în prima etapă echipa plecând neînvinsă de la Voluntari.

L.C. Susțin afirmația dumneavoastră, dar nu sunt mulțumit de calitatea jocului. Ambele echipe au avut timp insuficient la dispoziție pentru cristalizarea unei formule de joc, așa că omogenitatea a lipsit. Nouă este clar că ne mai trebuie atacanți, dar și un mijlocaș de creație. Perioada de transferări se va închide în 3 septembrie, așa că mai avem vreme să căutăm jucători valoroși. Referitor la acest 0-0 de la Voluntari, este un rezultat care ne satisface într-o oarecare măsură. Faptul că nu am pierdut este un aspect pozitiv, însă am văzut care sunt aspectele unde trebuie să muncim și vom încerca să facem jocul mai estetic și mai eficient.

R: FCSB, următorul adversar al echipei noastre, este unul redutabil.

L.C.: De acord, însă nu ne temem de nicio echipă, cu atât mai puțin de numele ei. Știm că FCSB este o echipă foarte bună, dar să nu uităm că ei sunt implicați și în cupele europene, așa că vom avea atributul prospețimii. Jocul va fi dificil, dar vom da tot ce avem mai bun.

R: Florin Ștefan a realizat, cu naționala de tineret a României, o performanță extraordinară.

L.C.: Florin Ștefan este un jucător de bază și ne bucurăm că a ales să continue cu noi. Să joci în echipa națională este lucrul cel mai de preț pentru un fotbalist. M-am bucurat pentru ceea ce a realizat România, calificându-se în semifinalele Campionatului European de tineret, dar m-am bucurat și pentru Florin Ștefan, care a jucat foarte bine. El poate fi un foarte bun exemplu pentru coechipierii săi.

R: Este foarte discutată regula jucătorilor U21 în România.

L.C.: Nu vreau să comentez deciziile forurilor de profil. Dacă ei așa au crezut de cuviință, ne vom conforma, fie că ne place fie că nu. La Voluntari am terminat cu patru jucători U21 în teren, așa că până la urmă nu este un lucru atât de rău. Jucătorii tineri, investițiile constante în academiile de copii și juniori, au reprezentat, reprezintă și vor reprezenta viitorul fotbalului.

 

A doua ofertă de la Sf. Gheorghe

R: Ce informații aveați despre Sepsi OSK Sf. Gheorghe înainte de semnarea contractului?

L.C.: Urmăresc traseul echipei încă de la promovarea în Liga I. Nu ascund că am fost contactat de către domnul Diósegi László pentru a prelua echipa acum doi ani, însă atunci am ales Dundee United, în Scoția, care este patria mea adoptivă. Soția și copiii locuiesc acolo, așa că atunci a fost o destinație mai atractivă. Acum însă, când a doua oară am fost ofertat, m-am gândit că poate fi o șansă unică și pentru cariera mea de antrenor.

R: Ați lucrat cu celebrul Lothar Matthaus la naționala Ungariei. Ce ne puteți spune despre el?

L.C.: Orice antrenor din lume și-ar fi dorit să aibă un Matthaus în echipă. Un fotbalist complet și un antrenor perseverent, autodidact și extrem de pregătit. Am învățat foarte multe în perioada când am lucrat cu el. Avea o mentalitate tipic germană, mai greu de acceptat, dar la care eu m-am adaptat foarte bine. Poate că, într-o zi, dacă va avea timp, va răspunde invitației de a vedea un meci la Sf. Gheorghe. Ar fi o mare onoare pentru mine.

R:  Ați fost antrenor la Ferencváros Budapesta, o echipă foarte iubită și pe meleaguri covăsnene.

L.C.: Perioada Ferencváros este una specială pentru mine. Am creat o echipă frumoasă, am avut unele succese, iar oamenii m-au respectat pentru munca mea. Sentimentul este reciproc. Urmăresc Ferencváros cu multă plăcere și acum, bucurându-mă când au rezultate frumoase și performanțe. Nu pot să uit cum în copilărie ascultam, pe ascuns, meciurile celor de la Ferencváros la radio. Faptul că am ajuns să lucrez pentru echipa pe care o iubeam când eram elev, la Odorheiu Secuiesc, este ceva extraordinar.

 

Fotbalul este pasiunea de dincolo de fotbal

R: Ce pasiuni are László Csaba dincolo de fotbal?

L.C.: Dincolo de fotbal, pasiunea mea este... fotbalul. Sunt dedicat total muncii mele. Îmi plac și celelalte sporturi în care există un balon și consider că unele tactici din alte discipline sportive pot inspira un antrenor de fotbal.

R: Rezultă că vă place și tenisul și că ați urmărit-o pe Simona Halep în finala de la Wimbledon?

L.C.: Am fost suporter al Simonei în finala de pe iarba londoneză. Eu sunt un vechi iubitor al tenisului și mă bucur că am avut ocazia să îi văd jucând pe celebrii Țiriac și Năstase pe viu, când erau în vârf de carieră. Cred că românii au o predispoziție pentru sport în general, iar aceasta trebuie fructificată.

R: Ce le puteți transmite fanilor, ca un cuvânt de încheiere al interviului?

L.C.: Aș vrea să subliniez două lucruri. Primul ar fi că muncesc cu bucurie, iar acest lucru mă satisface. Pe de altă parte, am o ambiție personală să reușesc la Sf. Gheorghe deoarece am plecat de acasă, în perioada comunistă, pentru fotbal, iar acum m-am întors acasă, tot pentru fotbal.

R: Vă mulțumim și vă urăm succes!

L.C.: Și eu vă mulțumesc!

Cristian Frisk

Sursa foto: Facebook/Sepsi OSK

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.