STIREA ZILEI 22 iulie 2019

„Junii Covăsneni” – din respectul pentru strămoși și datoria față de copii

de Daniela Luca | 3158 vizualizări

Ansamblul unește peste 50 de oameni îndrăgostiți de valorile folclorice ale zonei

Fiecare dintre noi este marcat într-un fel sau altul de cei dinaintea noastă, de strămoși, iar în față stau și ne privesc cei care ne calcă pe urme, copiii. De datoria morală a fiecăruia este să nu îi dezamăgească nici pe unii, nici pe alții. În acest sens, un exemplu frumos sunt „Junii Covăsneni” un ansamblu care s-a afirmat ca o adevărată instituție de colectare și fructificare a frumoaselor și valoroaselor tradiții, datini și obiceiuri românești. Sufletul ansamblului sunt promotorii acestor valori, dar și copiii acestora care li s-au alăturat din dorința de a le urma exemplul.

Ansamblul care luat naștere acum cinci ani, este compus din oameni inimoși, de la copii la adulți, pentru care muzica populară și dansurile tradiționale românești sunt comorile cu care se mândresc cel mai mult. Ei provin din diverse colțuri ale județului, printre care Covasna, Zăbala, Zagon, Târgu Secuiesc și Păpăuți. 

Dragostea pentru folclor moștenită de la părinți a fost transmisă mai departe 

Ideea înființării unui ansamblu folcloric îi aparține brașovencei Oana Șulea, coordonatoarea Junilor, a cărei părinți sunt dansatori profesioniști. 

Ea spune că pentru fiecare dintre membrii ansamblului, indiferent de vârstă, dansul popular reprezintă mult mai mult decât un simplu hobby, ci este vorba mai degrabă despre pasiune, devotament și patriotism. 

„Scânteia a apărut acum mulți ani, probabil în sufletul părinților mei care au început cu dansurile populare și care mi-au transmis mie această pasiune. Eu, brașoveancă fiind, după ce m-am mutat la Covasna, la câțiva ani după asta, am avut inițiativa de a iniția un ansamblu de dansuri populare împreună cu mai mulți prieteni de la acel moment, dar nu în necunoștință de cauză. Părinții mei sunt dansatori profesioniști, iar eu am dansat în ansamblul folcloric din Brașov. Am apelat la serviciile maestrului coregraf Gică Popa pentru cei din Covasna pentru că la Brașov dânsul mi-a fost mie profesor. El se ocupă de coregrafii, eu de spectacole. Se pare că facem o echipă bună, atât timp cât lucrurile merg înainte. În primă fază nu am avut sprijin financiar din nicio parte, decât strict de la părinți, deci ei au fost cei care au susținut întreg ansamblul. Părinții își aduceau copiii la dansuri și până la urmă au decis și ei să formeze o grupă”, ne-a povestit Oana Șulea, coordonatoarea ansamblului.

Aceasta a mai adăugat că Ansamblul „Junii Covăsneni” participă la serbările câmpenești din zonă, dar și la cele din alte județe și sunt invitați la diverse evenimente, printre care și emisiuni TV în direct. Totuși, apogeul Junilor a fost turneul din Muntenegru, din cadrul Festivalul Internațional de Folclor, la care dansatorii au participat luna trecută. 

Costumele populare ale Junilor au fost achiziționate cu eforturile fiecărui dansator, spune Oana Șulea, iar într-un an de zile coordonatoare speră ca fiecare dintre ei să poarte niște costume noi, autentice, în adevăratul sens al cuvântului. 

„Suntem datori să mulțumim nu numai părinților, ci și sponsorilor din întreg județul Covasna. Spre surprinderea și fericirea noastră ne susține și Centrul Județean Cultural Covasna și bineînțeles primăria Covasna. Cred că se văd rezultatele muncii noastre și sunt apreciate în întreaga lume. Fiecare membru al ansamblului și-a făcut câte un costum național, unul simplu pe care fiecare și l-a confecționat din propriile puteri și propriile surse financiare, dar când avem spectacole, apelăm la coregraful nostru care ne aduce costume din Brașov”, a mai spus coordonatoarea. 

Ansamblul „Junii Covăsnenei”, o familie numeroasă 

Roxana Vlonga, mama a două fetițe, ne-a povestit cu mult entuziasm că ea și soțul ei au ajuns membri ai Ansamblului „Junii Covăsneni” dintr-o întâmplare. 

 „Am ajuns în ansamblu dintr-o glumă pe care am făcut-o cu maestrul. De fiecare dată când mergeam după copil întrebam: «maestre, dar cu bătrânii nu faci?». El a zis că atunci când o să ne adunăm mai mulți, o să facă. Acum fata cea mare a intrat în grupa de avansați, iar cea mică în grupa de începători. Noi fiind modelul copiilor noștri, degeaba le spun du-te și fă, pentru că cel mai bun exemplu e exemplul personal. Astfel, în momentul în care am văzut că se formează o grupă, am intrat și noi. Eu sunt din Covasna, iar soțul meu din Maramureș. El nu cunoștea nici un dans popular de aici, fiind dintr-o zonă unde folclorul este de atât timp și tradiția se ține și se duc în continuare la biserică îmbrăcați în costume naționale, mereu mi-a zis că asta e cea mai mare valoarea a noastră. Asta trebuie să o păstrăm și identitatea noastră noi trebuie să o ținem, dar de la vorbă și până la faptă mai era un pas. Atunci am decis să intrăm în secunda în care s-a înființat ansamblul în varianta actuală”, ne-a împărtășit Roxana Vlonga. 

Ea și soțul ei au fost mânați nu doar de dorința de a transmite acele valori copiilor, ci și de faptul că ansamblul a devenit pentru ei o adevărată familie în care oamenii sunt uniți de aceeași pasiune. 

„Am fost în turneu în Muntenegru și în afară de faptul că am reprezentat Covasna și județul și ne-am dus mândri și am dansat și ne-am simțit bine și am făcut atmosferă, la final ne-au spus șoferii autocarului care nu ne știau, că au avut o grămadă de grupuri și pleacă des în străinătate, dar un grup atât de unit și oameni cărora să le pese atât de mult unul de celălalt așa cum suntem noi, nu au mai văzut”, a mai adăugat Roxana Vlonga. 

„Pentru un dans lucrăm și câte un an”

Și covăsneanca Lavinia Manea spune că a devenit membră a ansamblului din dorința de a-și susține copiii și tradițiile, iar această decizie nu i-a adus decât satisfacție și împliniri pe parcurs. 

 „Facem parte din ansamblu de doi ani, atât  noi adulții, cât și fetele noastre cele mari, iar cea mică participă alături de noi la toate repetițiile. Pentru noi părinții este o mândrie să fim alături de copiii noștri pe scenă și să reprezentăm cu mândrie comunitatea românească din Covasna. Am hotărât să ne susținem copiii și tradițiile lăsând comoditatea deoparte și implicându-ne în activitățile ansamblului. Până acum am avut parte doar de satisfacții și împliniri. Așa că ne gândim să continuăm, să evoluăm și să convingem și alte persoane să ni se alăture”, ne-a spus Lavinia Manea. 

Astfel, îndrumați de Gică Popa, maestrul coregraf cu aproape jumătate de secol de experiență în domeniu și împărțiți în trei grupe, Junii se întâlnesc în fiecare săptămână pentru a repeta pașii de dans popular. În acest sens, Lavinia Manea spune că în spatele unui dans se află foarte multă muncă și dăruire. 

„Repetiții au loc săptămânal în cursul anului, iar înainte de spectacole au loc de două sau trei ori, în funcție de numărul de dansuri sau complexitatea lor. Pentru un dans lucrăm și câte un an, e foarte multă muncă în spatele unui dans aparent banal. Trebuie să luăm în considerare și faptul că majoritatea avem vârsta cuprinsă între 25-45 de ani și provenim din medii diferite. Nu suntem dansatori în viața de zi cu zi, dar suntem ambițioși și perseverenți”, a mai adăugat membra ansamblului.  

Pentru Liviu Boc, să facă parte din ansamblu presupune multă implicare, dăruire de sine și dragoste pentru muzica și dansul popular. L-am întrebat pe tânărul dansator cum reușește să se împartă între responsabilitățile zilnice și pasiunea pentru dans. 

„Îmi e ușor, îmi place, las toate treburile deoparte. Fiind vorba de priorități și alegeri în viață, eu am ales să dansez. Îmi plac spectacolele, să văd că lumea apreciază munca întregii echipe, a domnului maestru Gică Popa, a doamnei coordonatoare Oana Șulea și a colegilor de la mic la mare. Pe scenă simt mândrie și satisfacție - mândria de a transmite dansul popular românesc, parte a culturii tradiționale, cât și diversitatea costumelor populare, iar satisfacție fiindcă după orele multe petrecute în sala de repetiții ne este răsplătită munca. E vorba de multă muncă practicată cu seriozitate, iar la final vin aplauzele care încununează un spectacol oferit cu multă dăruire din partea noastră”, ne-a spus Liviu Boc. 

Cei care vor să își împletească destinele cu puternicele rădăcini ale neamului nostru și să se alăture oamenilor talentați din ansamblu, trebuie să știe că în luna septembrie se vor face înscrieri. 

Ansamblul „Junii Covăsneni” reprezintă astfel un punct emblematic de întâlnire a generațiilor, iar dansatorii, de la mic la mare, au învățat pe parcursul acestor ani să dăruiască artei populare românești dragostea și elanul lor nemărginit și să se consacre nobilei cauze a promovării tradițiilor folclorice românești acasă și în străinătate.

Sursă foto: Facebook/Junii Covasneni

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.