STIREA ZILEI 1 octombrie 2019

Jocul cu focul, ridicat la rang de artă

de Daniela Luca | 2155 vizualizări

Jongleria cu focul – sfaturile și poveștile performerilor cu experiență din Sfântu Gheorghe 

Câțiva tineri din Sfântu Gheorghe au făcut o pasiune din „jocul” cu focul. Cu timpul aceștia și-au perfecționat măiestria astfel că show-urile incendiare create de ei nu lasă pe nimeni indiferent. Acum câteva săptămâni patru dintre jonglerii de la The Wizard and friends au oferit un adevărat spectacol cu foc și flăcări în inima orașului Sfântu Gheorghe. Și atunci zeci de covăsneni s-au adunat în jurul lor și au stat cu sufletul la gură până în ultimele clipe ale prestației. 

În spatele spectacolelor de jonglerii cu foc nu se află doar distracție și adrenalină, cum ar putea părea la prima vedere, dar și multă muncă, dorință de autodepășire și un grad înalt de stăpânire de sine. Am discutat cu patru dintre tinerii de la Wizard and friends, o comunitate de jongleri cu foc, și am descoperit o altă latură a pasiunii lor. Fiecare dintre ei s-a îndrăgostit de jonglerie în diverse etape ale vieții, însă toți au fost cândva în locul acelor puști entuziasmați care astăzi le privesc show-urile cu admirație. 

Tinerii vin din medii diferite, dar dorința de a deveni din ce în ce mai buni în ceea ce fac și de a fi la un loc cu cei care împart același hobby îi aduce din când în când la un loc.  

Deși acum locuiesc în orașe diferite, toți membrii The Wizard and friends sunt din Sfântu Gheorghe. În funcție de orașul în care țin spectacole de jonglerii cu foc, ei se reunesc în așa fel încât distanța de parcurs până la destinație să nu fie prea mare. 

De unde începe drumul spre „stăpânirea focului”

Ervin Morar, unul dintre cei de la The Wizard and friends ne-a spus că a început să jongleze cu diverse obiecte încă din liceu, iar ulterior a adăugat și focul, inspirat de alți tineri care făceau același lucru.  

„Până la urmă mi-am dat seama că de fapt și cei de la M-Studio fac jonglerii cu focul. I-am văzut la diverse evenimente din oraș și aveau mai multe unelte la ei, poiuri pentru jonglat, mingi și așa mai departe. Mai târziu a existat deja o formație așa neregulată, fără vreun nume + M-Studio. Chiar când am început eu să jonglez, câțiva prieteni de ai mei începeau să învețe și ei. Așa ne-am format un grup cu care facem show-uri la diferite evenimente, cum ar fi Zilele Sfântu Gheorghe sau zilele satelor din apropiere. (...) Totuși, întrând în lumea jongleriei, ne-am dat seama că suntem chiar destul de buni față de alți performeri. The Wizard and friends nu s-a născut demult. Așa ca și gașcă de prieteni suntem la Cluj, Sfântu Gheorghe și la Târgu Mureș, iar când suntem chemați de cineva, ne adunăm și mergem să jonglăm. Sunt mulți tineri la Sfântu Gheorghe care încearcă să performeze și sunt o mulțime de copii curioși să încerce să facă și ei ceva. Este o chestie foarte atrăgătoare și unică”, ne-a mărturisit Ervin Morar. 

El spune că cei care vor să învețe să jongleze trebuie să se informeze în primă fază din filmulețele de internet ca să știe lucrurile de bază, iar apoi să nu ezite să apeleze la cineva cu experiență în domeniu pentru îndrumări și sfaturi. Chiar și ei sunt deschiși pentru orice întrebare și vor răspunde oricui cu drag, mai precizează jonglerul.  

„Întotdeauna am avut noroc și nimeni nu a avut arsuri serioase”

Gyergyói Péter, un alt pasionat de jonglerie din comunitatea The Wizard and friends spune că a început să exerseze încă din clasa a șasea. În ceea ce privește pericolele sau eventualele accidentări la care se expun jonglerii în timpul antrenamentelor și show-urilor, Péter a menționat că din fericire nimeni din cercul lui de prieteni nu a suferit nicio arsură gravă. 

„Un prieten a adus atunci un flowerstick (din engl. băț pentru jonglat) făcut de mână din tuburi PVC berman și din cauciucuri pentru bicicletă, iar ulterior am aflat că există și varianta cu focul. Întotdeauna am avut noroc și nimeni nu a avut arsuri serioase. În timp ce exersezi cu un element nou este posibil să te arzi puțin și să rămâi fără păr pe picioare, brațe sau pe barbă. Totuși nu îmi amintesc ca unul dintre noi să se fi ars vreodată atât de brutal încât să-i rămână semn. Mai degrabă mă ard cu fierul de călcat. Totuși trebuie să cunoști limita pentru că poate fi periculos”, precizează Gyergyói Péter. 

Ca măsură de siguranță, adăugă acesta, jonglerul trebuie să exerseze cu și fără foc de foarte multe ori înainte de show pentru ca mișcarea să devină reflexivă. 

Coregrafie sau freestyle? 

Deși s-a apucat recent de jonglerie, Oláh-Székely Jónás ne-a mărturisit că acest hobby ocupă un loc aparte în sufletul lui, iar în momentele în care se întâlnesc toți membrii The Wizard and friends sunt foarte prețioase, spune el. 

„Eu am început în urmă cu doi ani. Când am încercat flowerstick-ul prima oară, mi-a plăcut atât de mult încât nu puteam să mi-l scot din minte. Pentru mine The wizard and friends e o familie mare și un loc unde pot să ies din rutina de zi cu zi. Doar cu un cuvânt pot să descriu ce simt când suntem împreună: Euforic”, ne-a spus și Oláh-Székely Jónás. 

Dacă ar fi să aleagă între o coregrafie bine pusă la punct sau un stil degajat, spontan, el ar alege cea de-a doua variantă, fără să stea pe gânduri. 

„Coregrafia nu este mai bună decât freestyle-ul. Deși am văzut și coregrafii faine, opinia mea este că aceasta nu îți permite să fii liber. Nu poți fi tu în jocul tău. Pentru mine contează foarte mult ca jonglerii să își arate personalitatea, să își contureze un stil anume. Dacă individul este liber, atunci când jonglează cu focul și arta sa va fi liberă, neconstrânsă”, a mai adăugat jonglerul.

Psihologia și jongleria cu focul merg mână în mână 

Printre calitățile pe care trebuie să le stăpânească un jongler de foc se numără curajul, perseverența și creativitatea, spune un alt tânăr, Péli Attila. Studentul la psihologie este de părere că jongleria cu focul poate fi un fel de „meditație activă”. 

„Jonglez, dar nu știu să zic exact când am început. Cu siguranță eram mai tânăr atunci. Pentru mine asta este o metodă care mă provoacă să îmi găsesc balanța dintre minte, corp și lumea exterioară. La început e un pic temător, dar cu încredere în sine frica dispare. Jongleria este despre creativitate și despre cum să utilizezi lucruri în scopuri diferite decât funcția lor normală. Jonglerii sunt acei oameni care balansează lucrurile pe care vor să le cumpere în timp ce stau la coadă în magazin. Trebuie mereu să ai curiozitatea să faci lucrurile altfel decât se crede că e normal. Printre calitățile pe care ți le dezvoltă aș menționa creativitatea, focusul, încrederea în sine, abilitatea să intri mai ușor în ritm și să îl păstrezi oricare ar fi situația. Te ajută să fii conștient de influența gândurilor asupra limbajului corpului tău și să conștientizezi fiecare mișcare”, ne-a spus Péli Attila. 

Cu siguranță jongleria cu focul poate fi o formă de meditație activă și dacă ești un simplu privitor. Momentele pline de magie sunt amplificate și de muzica selectată de artiști care contribuie și ea la inducerea într-o stare euforică, nepământească. Cei care au asistat vreodată la un asemenea show, cu siguranță au gustat aceste trăiri.  

Un mic jurnal al activităților tinerilor de la The Wizard and friends poate fi urmărit pe pagina lor de Facebook. Tot acolo membrii împărtășesc și poze spectaculoase de la diverse evenimente. 

Sursă foto: Facebook/The Wizard and friends. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.