STIREA ZILEI 20 decembrie 2011

Inspectoratul Şcolar Judeţean la ora bilanţului. Note bune, note rele

de Simona Negrila | 600 vizualizări
Interviu cu inspectorul general adjunct al IŞJ Covasna, Maria Băilă. Ca la orice sfârşit de an, majoritatea instituţiilor trag linie şi fac bilanţul anului care se încheie. La fel se întâmplă şi în cazul învăţământului covăsnean, motiv pentru care am stat de vorbă cu inspectorul...

Interviu cu inspectorul general adjunct al IŞJ Covasna, Maria Băilă.

Ca la orice sfârşit de an, majoritatea instituţiilor trag linie şi fac bilanţul anului care se încheie. La fel se întâmplă şi în cazul învăţământului covăsnean, motiv pentru care am stat de vorbă cu inspectorul general adjunct Maria Băilă, care le aduce la cunoştinţă elevilor, profesorilor şi nu în ultimul rând părinţilor problemele care şi-au găsit sau nu rezolvare anul acesta.

-       Cum se încheie anul 2011 pentru învăţământul covăsnean?

-       Din punctul meu de vedere, toate schimbările din învăţământ prevăzute de noua lege a educaţiei influenţează orice unitate de învăţământ din România, deci cu siguranţă şi şcolile din judeţul Covasna au trecut şi trec printr-un amplu proces de schimbare şi adaptare la ceea ce înseamnă noul sistem educaţional. Am traversat şi traversăm o perioadă deloc uşoară, care implică multă responsabilitate şi seriozitate în toate demersurile care se fac la nivel judeţean, astfel încât toate aceste schimbări să fie resimţite cât mai puţin la nivelul elevilor şi al activităţii la clasă.

-       Ce puteţi să ne spuneţi despre evenimentele şi manifestările care v-au marcat activitatea pe parcursul acestui an?

-       E greu de sintetizat în câteva cuvinte toate activităţile derulate pe parcursului anului în sistemul de învăţământ covăsnean şi în care am fost implicată. Ţinând cont de faptul că sunt în această funcţie doar de un an de zile, am căutat în primul rând să fiu prezentă pe teren, să cunosc cât mai multe unităţi de învăţământ, să iau contact direct cu problemele cu care se confruntă acestea şi nu în ultimul rând să ofer sprijin, să caut soluţii ori de câte ori situaţia a impus-o. În acest an am acordat o atenţie deosebită problemelor cu care se confruntă cadrele didactice şi elevii din judeţul nostru, iar prin inspectorii departamentului pe care îl coordonez în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean am reuşit să fim prezenţi în toate cele 5 zone ale judeţului, să oferim consiliere, sprijin şi nu în ultimul rând să încurajăm derularea unui proces educaţional de calitate.

-       Care au fost şi vor fi principalele direcţii de acţiune pentru dvs.?

-       Ca şi în anul ce tocmai se sfârşeşte, vom continua să dezvoltăm toate proiectele şi activităţile educaţionale pe care deja le avem în derulare. Acestora li se adaugă acele proiecte pe care le avem cu diverse fundaţii şi asociaţii care se apleacă direct asupra elevilor. Dintre acestea amintesc parteneriatul pe care îl avem cu Ovidiu Rom, prin care susţinem generalizarea învăţământului preşcolar, încurajarea frecventării învăţământului preşcolar de către toţi copiii, deci şi a acelora ce provin din medii sociale defavorizate. Considerăm că prin integrarea şcolară a acestora se pot limita analfabetismul şi abandonul. În acest sens, încă de anul şcolar trecut, au fost normate posturi acolo unde numărul acestor copii a crescut şi au început demersurile pentru asigurarea unor spaţii şcolare optime. Aş menţiona aici comunităţile preşcolare din Hetea, Araci şi Floroaia Mică unde numărul preşcolarilor înscrişi a crescut, iar frecvenţa  acestora este una foarte bună. Tot pentru a veni în sprijinul acestei idei, la nivelul Inspectoratului am lucrat împreună cu o echipă de lucru la realizarea unui proiect de finanţare europeană care aşteaptă deschiderea axei prioritate unde poate fi aplicat.

Un rol important în activitatea noastră l-a avut şi îl va avea în continuare parteneriatul cu instituţiile de cultură din judeţul nostru, dar şi cu asociaţiile/fundaţiile de tineret, de pe lângă unităţile de învăţământ, care promovează activităţi educative şi urmăresc cuprinderea unui număr cât mai mare de elevi, atât ca participanţi direcţi sau în calitate de voluntari. În acelaşi timp aş preciza că nu sunt de neglijat relaţiile deosebite pe care le avem cu instituţiile care ne sprijină în asigurarea securităţii elevilor atât în şcoli, cât şi în zonele adiacente acestora. Ca urmare a acestui fapt, acum, la sfârşit de an, putem constata că judeţul Covasna este aşezat în rândul acelor judeţe cu un risc scăzut în ceea ce priveşte actele de violenţă în care sunt implicaţi elevii.

-       Pentru că avem o nouă Lege a Educaţiei care este în implementare, cum credeţi că se va resimţi la nivelul unităţilor de învăţământ aplicarea acesteia?

-       În ceea ce priveşte aplicarea noilor schimbări prevăzute de LEN nr. 1/2011 s-au purtat deja numeroase discuţii cu managerii unităţilor de învăţământ, cu cadrele didactice la nivelul instituţiilor de educaţie şi suntem într-o continuă legătură cu aceştia. Este normal ca la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ să existe întrebări, nelămuriri, situaţii particulare, dar personal am încredere că lucrurile vor merge pe o pantă ascendentă, atâta timp cât ne vom implica cu responsabilitate şi profesionalism.

-       Aş dori să vă întreb care sunt gândurile dvs. pentru noul an, dar şi pentru întreaga comunitatea a cadrelor didactice din Judeţul Covasna acum în preajma sărbătorilor de iarnă?

-       Gândurile cu care pornim la drum sau ne continuăm drumul în anul 2012, pot spune că merg spre continuarea proiectelor aflate deja în derulare, însă vom căuta şi să fim cât mai aproape de cadrele didactice, de elevi, de părinţi, să fim acolo unde este nevoie de noi pentru a oferi sprijin şi consiliere ori de câte ori este nevoie.

Şi pentru că suntem în preajma sărbătorilor de iarnă, le doresc tuturor cadrelor didactice, elevilor şi părinţilor multă sănătate, bucurii, împliniri de tot felul, iar încrederea, înţelepciunea, iubirea şi generozitatea să le călăuzească viaţa şi în anul ce vine şi de ce nu, să rezonăm împreună, români şi maghiari, în preajma acestor sărbători care de fapt ne unesc şi ne leagă.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.