STIREA ZILEI 20 februarie 2020

Gerul de Întorsura Buzăului i-a lăsat fără apă

de Covasna Media | 3386 vizualizări

Locuitorii din Strada Tunelului sunt alimentați printr-o conductă din pădure, dar din cauza înghețului drumul apei s-a oprit  

În fiecare iarnă, câteva familii care locuiesc pe Strada Tunelului din Întorsura Buzăului rămân fără apă curentă. Nici gerul din acest an nu a cruțat oamenii de această neplăcere. Problema apare atunci când apa îngheață prin țeava improvizată trasă dintr-un izvor din pădure. Iar până să beneficieze de sistem centralizat de la oraș, va mai dura ceva timp, spun autoritățile. 

Chiar dacă ne este greu să ne imaginăm viața fără apă în secolul 21, într-un stat membru al Uniunii Europene, iată însă că uneori realitatea ne poate uimi. 

În fiecare iarnă, această problemă afectează timp de două săptămâni aproximativ șase familii din zona străzii Tunelului.  

Dar, spun chiar unii dintre cei implicați, vina nu este doar a autorităților, ci și a locuitorilor, care, se pare, nu au făcut niciun demers concret, unit, înspre a rezolva problema sau a căuta soluții.

„Noi avem apa trasă de la pădure, suntem multe familii pe un bazin, mai exact şase. Se consumă (apa - n. red.) la spălat haine, la mâncare, vase, la toate. A îngheţat ţeava, nu mai e apă, nu ştiu exact ce s-a întâmplat. Până nu se încălzeşte să se dezgheţe ţeava habar nu avem ce putem face. Vecinii mei, nimeni nu zice nimic”, spune dezamăgită, dar în același timp înfuriată, Ana Lucan, o femeie care locuieşte pe strada cu pricina.

În prezent, soarele blând de februarie a înmuiat vremea, dar se resimte mai mult la noroiul din fața porților decât la apa din conducte, care încă le dă de furcă oamenilor, pentru că încă vine foarte încet. 

„Am de gând să îmi procur apa pe spinarea mea

Localnica ne-a mai spus că există lucrări în zona respectivă, însă că nimic nu s-a concretizat, iar în loc să se repare situaţia, mai mult s-a înrăutăţit, mai ales în ceea ce priveşte drumul, deoarece este întotdeauna noroi pe care oamenii nu îl pot evita când pleacă la serviciu, astfel ajung la locul de muncă în hal fără de hal. 

„E întreruptă în două locuri (canalizarea - n. red.), nu s-a finalizat, nu ştim ce se va întâmpla. Habar nu avem de nimic, când am întrebat, pe lângă că am fost luată la mişto, mi s-a spus că ei nu mai au nicio treabă, firma care a lucrat pe stradă, mă refer. Au spus că ei şi-au terminat treaba, nu ştiu ce va urma”, a mai spus, pentru Observatorul de Covasna, Ana Lucan.

Chiar dacă anul acesta nu s-a luat nicio măsură, localnicii spun că în urmă cu doi ani au dus această problemă la autoritatea locală, Primăria Oraşului Întorsura Buzăului. 

„Momentan nu cred că a luat nimeni legătura cu Primăria. Noi am fost acum doi ani la Primărie, problema este mai veche, pentru că s-au mai dus vecinii mei. Au spus că se rezolvă, însă deocamdată nu am văzut încă nicio rezolvare. Toată lumea aşteaptă. Eu am de gând să îmi procur apa pe spinarea mea. Eu am fântână la casa cealaltă, peste calea ferată. Am de gând să îmi trag ţeavă ca să am apă de acolo, căci fără apă nu putem sta”, mai spune Ana Lucan.

Necesitatea unei stații de pompare a apei 

În acest timp, autoritățile locale confirmă că este în derulare un proiect de apă și canal, dar că va mai dura până se va încheia. Și asta pentru că se vor resimți și aici consecințele sistemului gândit subdimensionat, început în urmă cu ani buni, care dă atâtea bătăi de cap chiar și în zona centrală. 

Proiectul de canalizare e implementat, proiectul de apă nu. Nimic nu e funcțional. Eu am doar proiectul, nu pot să mă duc peste cel care îl implementează să îi spun ce să facă. A băgat canalul, o să bage și apa, probabil acum, în primăvară. Problema este alta. Undeva la intrare pe strada Plugarilor trebuie să duc o stație de pompare. Respectiva stație trebuie să ducă apa pe Pârâului și Cosminului, pe Aviatorului până sus și pe Tunelului, dar să vină pe altă variantă cu debit de apă, sub presiune. Conducta (n.red. din proiectul implementat) de la OMS are 6 bari. Asta înseamnă că nu poate să depășească șase atmosfere. De la Plugarilor încolo, eu pot să merg cu altă presiune, pentru că este conductă de 10 bari, în proiectele implementate de noi”, ne-a declarat miercuri primarul Leca Băncilă. 

Edilul a spus că speranța ar fi ca la vară să poată beneficia toată lumea de apă curentă de la oraș, dar că acest demers ține de posibilitatea achiziționării unui teren unde să poată fi amplasată respectiva stație de pompare. 

Încă nu am găsit teren intabulat. Vrem să cumpărăm, dar nu am găsit. Am 5 miliarde (lei vechi) să rezolv problema apei pe toate străzile ăstea. Nu am găsit teren. Și oamenii mă înjură și își închipuie că nu vreau. Nu că nu știu, nu că nu vreau, nu că nu am resurse, nu am cum”, a mai spus, pentru Observatorul de Covasna, primarul Leca Băncilă. 

Întrebat care ar fi mesajul pentru cetățenii din zona respectivă care așteaptă apa curentă, primarul a spus că „în vara asta vor avea apă”. 

Institutul Național de Statistică arăta într-un studiu publicat în septembrie 2019 că populaţia deservită de sistemul public de alimentare cu apă a reprezentat 69,4% din populaţia rezidentă a României în anul 2018, adică 13.515.626 persoane. 

În mediul urban populaţia deservită de sistemul public de alimentare cu apă a reprezentat 98,7% din populaţia rezidentă urbană, iar în mediul rural 35,3% din populaţia rezidentă rurală a ţării. 

David Leonard Bularca

Iulia Drăghici – Taraș 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.