STIREA ZILEI 7 februarie 2020

Gata cu sărăcia din Őrkő în trei ani?

de Daniela Luca | 6517 vizualizări

Reprezentantul romilor spune că această schimbare este așteptată de toată comunitatea 

Cartierul romilor din Sfântu Gheorghe va fi în câțiva ani mai civilizat, mai curat și mai primitor. Cel puțin așa arată proiectele care ar urma să fie finanțate din fonduri europene, demarate de Grupul de Acțiune Locală (GAL) Sepsi și Primăria Sfântu Gheorghe. Proiectele de hotărâre privind studiile de fezabilitate pentru construirea unei grădinițe, a unui centru comunitar integrat și a unui număr de 50 de locuințe sociale, toate în cartierul Őrkő, au fost aprobate la finalul săptămânii trecute de Consiliul Local Sfântu Gheorghe, iar termenul pentru finalizarea proiectelor este anul 2023.

Ideea unei schimbări radicale în ceea ce privește cartierul Őrkő nu este o noutate, ea fiind reiterată în spațiul public din ce în ce mai des. Astfel, până în 2023, una dintre cele mai stigmatizate comunități din reședința județului Covasna va avea toate condițiile necesare pentru un trai decent, respectiv o șansă nouă de integrare. 

Toate acestea vor fi posibile doar dacă planurile de pe hârtie vor prinde contur și în realitate. Reprezentanții Grupul de Acțiune Locală (GAL) Sepsi nu se îndoiesc de faptul că obiectivele vor fi duse la bun sfârșit, mai devreme sau mai târziu.

„Eu cred că este sigur că se va realiza totul. Acum toată lumea vrea ca aceste proiecte să fie finanțate și duse la bun sfârșit. Nimeni nu are niciun interes ca acești bani să rămână necheltuiți, nici autoritatea de management, nici agențiile de dezvoltare, nici primăria, nici noi. Cei din comunitate așteaptă foarte mult. De un an, un an și jumătate vorbim cu comunitatea, suntem acolo, organizăm activități comunitare. Ei știu că se vor face o mulțime de investiții, dar încă nu au văzut nimic. Degeaba le spun că ne trebuie un an pentru toată documentația pentru că acest lucru nu-l înțeleg nici colegii care nu se ocupă de proiecte. Este un sistem foarte complicat. Se vede clar totuși că sunt o mulțime de familii care doresc case legalizate, electricitate, un loc de muncă și așa mai departe”, ne-a spus managerul de proiecte din cadrul GAL Sepsi, Veres Nagy Tímea.

Aceasta precizează că mecanismul din spatele investițiilor este unul foarte complex, iar din acest motiv este nevoie de multă răbdare și de timp până vor fi puse la punct toate actele necesare. 

„Altă viață va fi cu asfalt”

Între timp, locuitorii din Őrkő nu încetează să spere că va veni soarele și pe strada lor. Ruzsa Pál, președintele romilor din Őrkő, respectiv al Asociației Amenkha, spune că informațiile despre investițiile care ar urma să se realizeze acolo circulă din ce în ce mai des în rândul comunității care aproape că a încetat să mai fie sceptică de faptul că cineva dorește să le întindă o mână de ajutor. 

„Lumea are încredere că vor fi făcute proiectele, cum să nu. E bine, chiar e nevoie de o grădiniță mai mare pentru copii. Lumea se va face mai bună de la copiii noștri. Cred că vor primi cum trebuie investițiile acestea. Deja și cei mai în vârstă încep să înțeleagă că poate, poate va fi ceva. Numai dacă se face drumul și canalizarea, tot e bine. Altă viață va fi cu asfalt pentru că acum e noroi mare”, ne-a spus președintele romilor din Őrkő.  

Totodată, secretarul Asociației Amenkha și unul dintre organizatorii Festivalului Manus din Őrkő, Zsolt Lovas Fekete, spune că, deși cu pași mici, schimbarea se realizează deja, în mare parte datorită celor implicați cu trup și suflet. 

„În realitate este mai dificil cea ce se referă la îmbunătățiri la comunitatea din Őrkő . Totul se transformă cu pași mici, dar cred și văd că ONG-urile lucrează cu multă perseverență. Foarte mult o să depindă de oamenii comunității. De fapt, reacțiile acestora și comunicarea cât mai transparentă și consensuală îi va ajuta mult pe oamenii care sunt implicați în transformarea cartierului”, ne-a spus Zsolt Lovas Fekete. 

Grădiniță cu program prelungit la Őrkő 

Așadar, conform proiectelor, printre investițiile care ar urma să se realizeze se numără și o grădiniță cu program prelungit, care să asigure părinților posibilitatea de a se angaja la un loc de muncă stabil. În prezent, în cartier există o singură grădiniță cu program normal. 

„Numărul de copii cu vârsta între 3 și 6 ani în general este mai mare decât pot să încapă în grădiniță acum. (...) La nivelul programelor soft din POCU (n.red. Program Operațional Capital Uman) care vor fi desfășurate de organizații civile și furnizori de servicii sociale, există un domeniu, categoria de educație, în care unul dintre obiective este să reducem abandonul școlar, iar în acest caz și că îi ajutăm pe părinți să ducă cu o frecvență mai mare copiii în grădinițe. Acest obiectiv pe partea soft e completat cu obiectivul din partea hard – o grădiniță mai mare în care să încapă toți copiii. Obiectivele din spatele fiecărei investiții în infrastructură sunt să ajute oamenii într-un fel sau altul. Dacă faci o investiție în educație, unul dintre scopuri este ca acei copii să aibă o șansă mai mare în viață și totodată părinții să poată să meargă la muncă”, ne-a explicat Veres Nagy Tímea. 

Investiția, finanțată prin POR și bugetul local Sfântu Gheorghe se ridică la 3,5 milioane de lei. 

Centru comunitar integrat cu toate dotările 

O sumă de 6,2 milioane de lei va fi cheltuită pentru construirea unui centru comunitar integrat în cartier. Nevoia unei astfel de investiții s-a conturat datorită lipsei unui spațiu potrivit pentru furnizorii de servicii sociale, spun specialiștii. 

„La nivelul GAL în SDL (n.red. Strategie de Dezvoltare Locală) sunt în total trei centre comunitare, unul la Câmpu Frumos, unul în Cartierul Ciucului și unul în zona Őrkő. Dintre cele trei centre, cel de la Őrkő va fi cel mai mare. Acolo se vor desfășura minim șapte tipuri de servicii sociale – ajutor în reglementarea actelor, asistență juridică, va fi și un cabinet medical separat. Aceste servicii sunt furnizate și acum, dar în diferite locații și nu în condiții perfecte”, a mai specificat Veres Nagy Tímea. 

Peste 17 milioane de lei pentru 50 de locuințe sociale 

Conform proiectelor, condițiile precare și supraaglomerarea, printre cele mai urgente nevoi ale comunității, vor fi ameliorate parțial prin construirea a 50 de locuințe sociale. Investiția se ridică la 17,7 milioane de lei. Deocamdată nu se cunosc criteriile după care vor fi acordate acestea. 

„În momentul de față nu se știe ce familii și după ce criterii vor primi casele. Asta va fi o activitate care va necesita și sensibilizarea și implicarea comunității, stabilirea criteriilor împreună cu ei”, a mai adăugat managerul de proiecte din cadrul GAL.

Nu se știe deocamdată în ce măsură munca paralelă între GAL și Primăria Sfântu Gheorghe va transforma zona marginalizată într-un cartier civilizat, pe unde să nu îți fie frică să mergi. Totuși, de apreciat faptul că multiplele discuții pe această temă s-au transformat în proiecte. Într-un scenariu pozitiv, copiii din Őrkő vor primi o educație mai bună decât părinții lor, iar de acolo este posibil să înceapă adevărata schimbare. 

Sursă foto: Observatorul de Covasna / Proiect de Hotărâre

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.