STIREA ZILEI 10 martie 2020

„Este singurul lucru pe care nu l-a uitat – cântatul la vioară”

de Daniela Luca | 6776 vizualizări

O femeie din Sfântu Gheorghe care suferă de pierderi de memorie a câștigat un concurs de talente 

Talentul nu cunoaște dizabilitate, iar muzica poate fi cel mai frumos leac pentru un suflet rănit. Acestea ar fi pe scurt lecțiile învățate de la câștigătoarea show-ului de talente dedicat persoanelor speciale, organizat sâmbătă, 7 martie, la Sfântu Gheorghe. În cadrul evenimentului, Kádár Zsuzsanna a impresionat juriul cu talentul său de a cânta la vioară. Femeia de 36 de ani, din reședința de județ, care suferă de pierderi de memorie și-a transpus în note o parte din trăirile pe care poate nu ar putea să și le exprime altfel. Victoria i-a asigurat o călătorie de zece zile în Olanda.

Piele de găină, un nod în gât, respect și admirație - sunt cuvintele care descriu cel mai bine adevăratul spectacol pe care l-a oferit Kádár Zsuzsanna în cadrul show-ului de talente, organizat de Fundația „United by Music” România în sala de spectacole a Colegiului Székely Mikó. Violonista a interpretat coloana sonoră a filmului „Lista lui Schindler”, iar publicul a rămas nemișcat, cu privirile ațintite spre femeia care a reușit să spună o întreagă poveste fără să rostească un cuvânt – o poveste dureroasă și adevărată.

„N-am auzit alți concurenți, doar pe ultimii șase, dar când am văzut-o pe femeia asta pe scenă, prima impresie a fost că ea s-a născut pe scenă. Am simțit că piesa pe care a cântat-o la vioară a venit din inima ei. Cântecul și apariția ei au sugerat un adevărat profesionalism. Mi-a plăcut foarte mult”, ne-a împărtășit una dintre finalistele de la ediția de anul trecut a concursului de talente, Nyikó Anetta. 

Mama ei, una dintre cele două fiice și o fostă colegă de la muncă i-au fost alături pe tot parcursul show-ului. Spre final, când prezentatorii au anunțat decizia juriului, ochii celor care au venit să o susțină s-au umplut de lacrimi de fericire. 

„Mă bucur foarte mult pentru ea. Am lucrat destul de mult și a fost singura care a cântat la vioară dintre toți concurenții. Ea trăiește prin muzică. Este singurul lucru pe care nu l-a uitat – cântatul la vioară”, ne-a spus mama violonistei care se luptă cu o boală rară, Végh Elizabet.

„Cred că anume ea a câștigat pentru simplul fapt că are talent și pentru că este un adevărat virtuoz al viorii. Emoțiile exprimate au fost o adevărată magie”, ne-a declarat Olcsvári Tünde, președintele „United by Music” Romania. 

Locul I i-a adus finalistei o excursie de zece zile în Olanda. Pe locul II și III s-au situat Frigur Botond, respectiv Andrada Oprean Hurduc, ambii elevi ai Liceului Special pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca. Cei doi au câștigat o înregistrare profesională în studio, oferită de Popas Production.

Ceilalți 15 concurenți care au primit bilet în finală la preselecțiile din Cluj-Napoca și Sfântu Gheorghe, veniți din județele Cluj, Sibiu, Mureș, Sălaj, Covasna, Harghita și Brașov, au fost premiați cu diplome de participare. 

„Să ajungi să vezi cântând la un instrument un om cu care nici nu poți vorbi, e un lucru fantastic”

Pentru că cei 18 concurenți au dizabilități diferite, unul dintre membrii juriului ne-a spus că este destul de dificil să faci o selecție. Totuși, acesta spune că transformarea prin care trec persoanele cu dizabilități pe scenă este uimitoare. 

„Ceea ce mă miră atât de mult este faptul că fiind muzician observ că în momentul în care cântă cineva, poate trece peste niște obstacole pe care le vezi de netrecut. Să ajungi să vezi cântând la un instrument un om cu care nici nu poți vorbi, e un lucru fantastic. Practic pe undeva îmi dă acel sentiment că prin muzică sau prin artă în general omul devine o ființă superioară animalelor. Am fost la ambele ediții în juriu și mi s-a părut că acest concurs a fost mai puternic decât anul trecut, dar am văzut că cei din formația participanților de anul trecut au prins curaj, au deja o anumită atitudine pe scenă”, ne-a spus cantorul de la Biserica Unitariană din Arcuș, cântărețul de muzică folk, Márk Attila.

„Asta e menirea noastră, să scoatem la iveală aceste talente”

După prestațiile concurenților,  finalista de anul trecut, Nyikó Anetta, a susținut un moment artistic de slam poetry. Prin aceste versuri, tânăra și-a împărțit propriile trăiri, sentimente și deziluzii. Totodată, cei din public au fost martorii primei apariții pe o scenă mare a trupei Music Mania care aparține de Fundația United by Music România și care a fost formată din 11  finaliști ai concursului de anul trecut. Vicepreședintele fundației „United by Music”, Péter Makkai, ne-a spus că este încântat de prestațiile tuturor concurenților, mai ales pentru că sâmbătă a fost îndeplinită „misiunea” de a aduce în lume talentele celor speciali. 

„Eu cred că Dumnezeu ne-a dat talent din belșug și nu știm cât a dat și persoanelor cu dizabilități. Putem afla numai dacă îi căutăm. Eu cred că în seara asta am văzut niște sclipiri de talent și sunt foarte încântat că aceste persoane și-au putut aduce la suprafață talentul și au avut experiența asta de a fi pe scenă, ceea ce este ceva de neuitat. E o amintire care va rămâne în adâncul inimilor lor și asta e menirea noastră, să scoatem la iveală aceste talente”, ne-a spus vicepreședintele fundației Péter Makkai.

Astfel, poate că uneori trebuie să încercăm să dezlipim acele etichete puse cu forța și să vedem dincolo de dizabilitate. Surprinzător sau nu, dincolo de prejudecăți se află de cele mai multe ori un talent infinit care aștepta timid să fie descoperit. 

Anul trecut un număr de 37 de persoane cu dizabilități din trei județe s-au prezentat la preselecții, dintre care 19 au fost selectate pentru a participa la finală. Patru persoane care s-au clasificat pe primele locuri, au mers într-o excursie în Olanda. Vocaliștii au concertat în fața a sute de persoane și-au avut parte de educație muzicală de la cei mai buni mentori.

Sursă foto: Tofán Levente. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.