STIREA ZILEI 13 ianuarie 2023

Ei sunt premianții primei Gale a Superlativelor OCV/CovasnaMedia!

de Observatorul de Covasna | 4926 vizualizări

Așteptarea a luat sfârșit! Astăzi dezvăluim cine sunt premianții primei Gale a Superlativelor OCV/CovasnaMedia, potrivit celor aproape 9.000 de voturi exprimate pe platforma dedicată, în perioada 18 – 31 decembrie 2022. 

Gala, în cadrul căreia a avut loc prezentarea rezultatelor votării și premierea câștigătorilor, a avut loc joi seara, la Hotel Fidelitas din Sfântu Gheorghe. De la acest eveniment vă vom dezvălui detalii și reacții în ziarul de luni, 16 ianuarie. Între timp, imagini și filmări găsiți pe pagina de Facebook „Observatorul de Covasna – CovasnaMedia”. 

Dar să trecem la subiect! 

Categoria SUBIECTUL ANULUI 

Dintre cele trei articole nominalizate pentru titlul de „Subiectul anului 2022”, cititorii au ales reportajul „«Gara noastră» mică din Întorsura Buzăului a prins din nou viață, cu 48% dintre voturi, pentru a primi trofeul Superlativele OCV/CovasnaMedia. 

Pe locul II în preferințele votanților s-a clasat „Neonatologia din Sfântu Gheorghe, secția în jurul căreia se nasc intrigi dubioase”, cu 35% din voturile exprimate. Iar pe locul III în preferințele votanților a fost reportajul „La adăpost, printre conserve și biciclete”. 

COVĂSNEANUL ANULUI 

Covăsneanul anului 2022 este preotul Vasile Antonie Tămaș din Vâlcele. A obținut 81% din totalul voturilor exprimate la această categorie. El a fost nominalizat la Superlativele OCV/CovasnaMedia, printre altele, datorită proiectului „Biserica Bucuriei Copiilor”, un demers prin care a construit un lăcaș de cult în Hetea, unde sunt primiți și hrăniți copiii săraci din sat. Demersul este susținut din donațiile venite de la persoane din toată țara. 

Printre nominalizați s-au numărat și Marian Calcea, vicepreședintele Consiliului Național al Elevilor, și Mădălina Roman, deținătoarea titlului „Best Chef” din România, primit la Gala Horeca Women Awards. 

ANTRENORUL/MENTORUL ANULUI 2022

Ciprian Anton, coordonatorul delegației României la Jocurile Paralimpice de iarnă de la Beijing, este deținătorul titlului de „Mentorul Anului”, datorită voturilor a 37% dintre cititorii CovasnaMedia.ro. 

Foarte aproape, cu 36% dintre voturi, s-a clasat Cristiano Bergodi, antrenorul Sepsi OSK (locul II). 

Profesoara de limba și literatura română din Sfântu Gheorghe Mona Pethő s-a numărat de asemenea printre nominalizați, pentru câștigarea trofeului „SuperTeach – Mentalitate Deschisă” (locul III la Superlative), precum și omul de teatru, regizorul și profesorul Fazakas Misi (locul IV). Acesta a fost nominalizat datorită rezultatelor deosebite obținute cu elevii săi din Sfântu Gheorghe la Olimpiada Națională de Arta Actorului de la Timișoara. 

PERFORMANȚA SPORTIVĂ A ANULUI

Covăsnenii au decis că deținătoarea Cupei României, dar și a Supercupei, Sepsi OSK, merită să mai adauge un trofeu în vitrina clubului. Așa că au plecat acasă cu cel pe care scrie „Performanța sportivă a anului”, datorită a 68% dintre voturile exprimate de covăsneni. 

Nominalizate au mai fost și echipa de baschet Sepsi-SIC, pentru că a câștigat a șaptea oară Cupa României (locul II la Superlative), și Tompa Krisztián, pentru că a câștigat al patrulea titlu consecutiv la Campionatul Național de Motocros (locul III). 

DECLARAȚIA ANULUI 2022

Cea mai frumoasă declarație din 2022 a făcut-o chef Mădălina Roman când a spus „Ne-am obișnuit să fim triști, în ciuda faptului că avem absolut de toate”. Așa au decis 41% dintre votanții OCV. 

Între nominalizați a mai fost Mihai Mariș, copilul de 10 ani din Barcani, câștigătorul concursului lansat de Observatorul de Covasna/CovasnaMedia.ro cu ocazia Zilei Limbii Române, pentru afirmația „Dacă sunt cărți interesante, poate oamenii o să citească mai mult” (locul II la Superlative). 

De asemenea, și primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, rămâne în memoria covăsnenilor cu afirmația „Împotriva nebuniei e foarte greu să iei decizii administrative”, făcută în contextul unui accident mortal petrecut pe o stradă din municipiu (locul III). 

GAFA ANULUI - „Din greșeli se învață”

Perfecțiunea nu există. Și atât timp cât muncim suntem și supuși greșelii. Dar considerăm că erorile importante trebuie semnalate, pentru că este esențial să învățăm din ele și să nu le mai repetăm. Acesta este și scopul categoriei „Gafa anului”. Anul acesta, pe locul I în acest clasament, ca urmare a 48% dintre voturile covăsnenilor, se găsește senatorul Ionuț Neagu, care a afirmat că a votat din greșeală pentru mărirea pensiilor parlamentarilor. 

Printre nominalizați s-a aflat și festivalul Sepsi TABAKÓ, de la Fabrica de Țigarete (locul II, cu 42% din voturi), din cauză că programul evenimentului a inclus numai artiști maghiari celebri, iar paleta de activități pentru tinerii români a fost aproape inexistentă. 

Și Consiliul Local Sfântu Gheorghe este pe această listă, din cauza bâlbâielii din jurul premiului ProUrbe, mai exact pentru că a schimbat, în ultimul moment, numele reprezentantului comunității românești care a primit distincția (locul III). 

CEA MAI BUNĂ INIȚIATIVĂ PENTRU EDUCAȚIE ȘI SĂNĂTATE

Proiectul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, realizat în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, coordonat pe toată Regiunea Centru, pentru controlul, depistarea și tratamentul cancerului de col uterin, s-a bucurat, până acum, de succes la nivelul județului Covasna. De aceea a obținut trofeul pentru „Cea mai bună inițiativă pentru educație și sănătate”. 42% dintre votanții care au accesat platforma au decis acest lucru. 

Pe locul II s-a clasat inițiativa Primăriei Sfântu Gheorghe de a extinde categoria de vârstă la programul de învățare a limbii române și a limbii maghiare la nivel local pentru vorbitorii non-nativi. Al treilea proiect nominalizat aparține tot autorităților din reședința de județ, care au bugetat un demers amplu de promovare a sănătății fizice și mintale, prin finanțarea de proiecte ale asociațiilor din domeniu și pentru activități în școli. 

EVENIMENTUL ANULUI

Cargo, Desperado, Iuliana Beregoi și Popas Band sunt printre artiștii care au urcat pe scena Întorsura Fest, ediția a II-a, și au adus mii de persoane în zona Camping a orașului. Datorită tuturor, organizatori, artiști, participanți, dar și a votului publicului (55% din totalul celor exprimate pe platforma Superlativelor), acum festivalul se poate mândri cu titulatura de „Evenimentul Anului 2022 în județul Covasna”. Ceea ce nu este puțin lucru. 

În același top județean au mai intrat și festivalul de carte și literatură contemporană „Sepsi Book” de la Sfântu Gheorghe (locul II), dar și TEDxSepsiszentgyörgy (locul III), ambele aflate în 2022 la prima ediție. 

CEA MAI BUNĂ CAMPANIE A ANULUI 

S-au gândit, s-au implicat, au mobilizat și pe alții, au pus mână de la mână și au schimbat vieți, au adus soare peste destinele înnorate ale unor oameni din comunitatea noastră. Chiar dacă sunt mulți care fac acest lucru, la campania „Superlativele OCV/CovasnaMedia.ro” de anul acesta am putut selecta doar trei dintre cele mai importante. 

Dintre acestea, pe primul loc la categoria „Cea mai bună campanie a anului” s-a clasat, în urma votului public (54%), Centrul de Diagnostic și Tratament Pro-Vitam. Trofeul îi revine astfel datorită contribuției pe care a avut-o la salvarea a doi bebeluși covăsneni născuți prematur și diagnosticați cu malformații cardiace congenitale.

Locurile II, respectiv III, le-au ocupat în același clasament: dr. Nicolae Enea din Covasna, pentru inițierea „Programului local de popularizare și stimulare a donării de sânge pe raza UAT Oraș Covasna”, și Asociația „L.A.B. Életmentő Kupakok”, nominalizată pentru întrajutorarea familiei Pakucs.

CEL MAI ACTIV ONG AL ANULUI

Chiar dacă mai toate organizațiile non-guvernamentale active merită premii pentru simplul fapt că există și aduc, prin activitatea lor și munca alături de voluntari, contribuții însemnate la ceea ce înseamnă binele comunității, și aici am putut nominaliza doar trei. 

Iar dintre cele trei, trofeul pentru „Cel mai activ ONG al anului” merge către Asociația de Tineret „Împreună pentru Barcani”. Aceasta a obținut 56% dintre voturile exprimate pe platforma dedicată. 

Pe locurile II și III, cu procente apropiate, s-au calificat Asociația pentru câini fără stăpân AMY și Serviciul de Ajutor Maltez, ambele din Sfântu Gheorghe. 

5 premii speciale 

Redacția noastră a oferit și cinci premii speciale următoarelor persoane: 

– Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna, pentru interesul și atenția deosebită acordate copiilor instituționalizați din județul Covasna; 

– Antal Árpád, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, pentru transparență și comunicare exemplară în relațiile cu presa și comunitatea, fiind singurul ales local care organizează conferințe de presă în mod regulat; 

– Primăria Întorsura Buzăului, reprezentată de primarul Raul Urdă și viceprimarul Silviu Popica, pentru atragerea de fonduri necesare revitalizării vieții culturale la nivelul orașului, cu accent pe faptul că au organizat Întorsura Fest și Ciobănașul cu o finanțare importantă din partea Guvernului, fără a goli vistieria localității; 

– Márk János, membru al comunității moto din Sfântu Gheorghe, pentru organizarea paradei festive de Moș Nicolae, care dă un farmec aparte și un caracter modern acestei sărbători;

– Asociației Salvatore, reprezentată prin președintele Buna Hunor, pentru întreaga activitate desfășurată, în special pentru eforturile constante de organizare a cursurilor de acordare a primului ajutor.

„Este parte din misiunea noastră”

Chiar dacă în anii anteriori au mai fost ediții ale Superlativelor, este pentru prima dată când Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro organizează o gală oficială pentru dezvăluirea rezultatelor și premierea câștigătorilor. Motivul pentru care am ridicat nivelul acestui eveniment este pentru că ni s-a dovedit că el contează. 

O spun de multă vreme, Observatorul de Covasna face jurnalism pentru comunitate. Aici, poate fi mai importantă o bătaie dintre doi vecini în fața blocului, decât un război dintre două țări mai îndepărtate. În acest tip de jurnalism, relațiile cu oamenii și cu poveștile pe care ei le spun sunt esențiale, munca noastră în sine este despre oameni. Tocmai de aceea, campania Superlativele CovasnaMedia aduce în lumina reflectoarelor oamenii care s-au remarcat prin activitatea și poveștile lor în ultimul an. Ceea ce e și mai frumos e că orice comunitate e formată din micro-comunități, fie profesionale, fie culturale, fie etnice sau geografice, micro-comunități care se întâlnesc și interacționează, la evenimente precum Gala Superlativelor CovasnaMedia. Este parte din misiunea noastră ca mijloc de comunicare esențial pentru comunitate, nu doar să scriem știri, ci și să interconectăm și să evidențiem oamenii despre care scriem”, a declarat proprietarul ziarului Observatorul de Covasna și al site-ului CovasnaMedia.ro, Daniel Santa. 

Așa cum am mai precizat, gala a fost organizată în 12 ianuarie, în apropiere de Ziua Culturii Naționale – marcată anual la data de 15 ianuarie –, din dorința de a sărbători, și în acest fel, cultura, comunitatea și valorile sale. 

Este, de asemenea, important de subliniat că această acțiune este deosebit de relevantă pentru redacția noastră, pentru că punctează începutul unei serii de evenimente, activități și campanii dedicate celor 20 de ani pe care ziarul Observatorul de Covasna îi împlinește în 2023. Rămâneți aproape!

Despre prima gală a Superlativelor OCV/CovasnaMedia.ro vă vom oferi mai multe detalii în ziarul de luni, 16 ianuarie. Aici vom cuprinde și declarații ale câștigătorilor și fotografii speciale. 

Între timp, urmăriți pagina de Facebook „Observatorul de Covasna – CovasnaMedia” pentru că sunt disponibile acolo deja imagini și filmulețe. 

În final, adresăm mulțumiri tuturor persoanelor care și-au exprimat părerea în cadrul procesului de vot! Să avem 9.000 de păreri nu este puțin lucru. Este, în cele din urmă, dovada că doar împreună putem avea o voce de necontestat.

Iulia Drăghici – Taraș și Echipa OCV

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.