ACTUALITATE 11 octombrie 2022

Doi bebeluși covăsneni, diagnosticați cu malformații cardiace congenitale, operați cu succes

de Iulia Drăghici - Taraș | 1472 vizualizări

Doi bebeluși, Krisztina, în vârstă de 7 luni, și Oszkar, în vârstă de 10 luni, ambii din județul Covasna, născuți prematur și diagnosticați cu malformații cardiace congenitale, au primit noi șanse la o viață sănătoasă. Inimioarele lor au fost salvate cu ajutorul intervențiilor chirurgicale derulate de specialiști din județul Brașov, în septembrie. Recent, bebelușii au fost externați. 

Cei doi copii din județul Covasna au fost operați luna trecută la Brașov, la Spitalul Sf. Constantin, de către o echipă de chirurgie cardiovasculară pediatrică. Aceasta a fost formată din: dr. Anca Mandache și dr. Sorin Baloș, asis. Aura Taraș (Chirurgie cardiovasculară), dr. Mirabela Cașcaval (Cardiologie pediatrică), dr. Mădălina Crișan, asis. Elvira Rizea (Anestezie) și Jozsi Budai (Asis. Perfuzionist). 

Cei doi bebeluși născuți prematur, fetița Krisztina în vârstă de 7 luni, cu o greutate de 4.5 kg, și băiețelul Oszkar în vârstă de 10 luni, cu o greutate de 5 kg, au fost diagnosticați cu malformații cardiace congenitale la Pro Vitam Sfântu Gheorghe de către doamna dr. Livia Terza, medic primar pediatru, doctor în științe medicale, competența în ecocardiografie. Ei sunt alți doi copii norocoși, din mulți copii diagnosticați din timp, de-a lungul anilor, în cabinetul de ecocardiografie. Suntem recunoscători că, prin implicare, dăruire și profesionalism, copiii care ajung la intervenții chirurgicale au astfel șansa la o viață normală. Aceștia au beneficiat de corecție chirurgicală completă în cadrul Spitalului Sf. Constantin, având astfel șansa la o viață normală și plină de joacă.

Felicitări și mulțumiri din toată inima  echipei care s-a ocupat de operații”, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției „Observatorul de Covasna” de Pro Vitam. 

E dificil de închipuit cât de greu este să operezi pe inima unui copil de 4-5 kg”

Bucuria a fost dublată recent, după operațiile realizate cu succes, odată cu externarea celor doi bebeluși. 

Continuăm să reparăm inimile copilașilor cu malformații cardiace împreună cu echipa de asistenți și medici terapie intensivă în cadrul Spitalului Sf. Constantin Brașov”, a transmis dr. Anca Mandache, medic specialist chirurgie cardiovasculară pediatrică, prin intermediul aceluiași comunicat de presă. 

E dificil de închipuit cât de greu este să operezi pe inima unui copil de 4-5 kg, până când nu intri acolo în sală. Am un deosebit respect pentru chirurgii cardiovasculari care operează malformații congenitale. Deși inima e mărită de cele mai multe ori, din cauza problemei pentru care este pe masa de operație, deși chirurgii stau cu lupele la ochi, câmpul operator e prea mic pentru toate canulele și instrumentele de care e nevoie. Și ai pe masă un sugar legat la zeci de aparate și sonde, la care, printr-o incizură cât mai mică și cu grijă, să nu se atingă structurile importante ale inimii, trebuie reparat defectul. 

Așa a fost și în cazul micilor noștri pacienți care au pus la încercare medicii noștri chirurgi și anesteziști, la acest sfârșit de săptămână.

Cristina și Oscar, de 7 și 9 luni, dar care cântăresc doar 4-5 kg, au fost operați cu succes la Spitalul Sfântul Constantin din Brașov. Ambii au avut canal arterial persistent mare și defect septal interatrial larg. Practic, aproape tot sângele care ar fi trebuit să ajungă în tot corpul era redirecționat prin defecte în plămâni, de aici și retardul creșterii și insuficiența cardiacă. 

Ce merită menționat este că ei sunt verișori, iar dna dr. Anca Mandache i-a mai operat în ultimii doi ani, pe fratele lui Oscar și pe încă alți doi verișori. Pentru că ceilalți au avut o evoluție așa de bună postoperator, părinții au ales-o tot pe ea pentru aceste intervenții”, a scris, în 24 septembrie, pe pagina sa de Facebook, dr. Mirabela Cașcaval (cardiolog pediatru). 

Este important de știut că, potrivit comunicatului de presă amintit, medicul Anca Mandache oferă consultații de chirurgie cardiovasculară pediatrică și în cadrul Centrului Medical Pro Vitam din Sfântu Gheorghe. „Astfel, copiii aflați în nevoie pot beneficia de experiența, expertiza și sprijinul acesteia și al întregii echipe”, mai arată comunicatul. 

Evoluția lor va fi urmărită de la Sfântu Gheorghe 

În continuare, copilașii operați sunt evaluați de dr. Livia Terza, medic primar pediatru Pro Vitam, doctor în științe medicale, competență în ecocardiografie, și dr. Katalin Dallos Fejer, medic specialist pediatru, rezident radiologie și imagistică medicală, competență în ecocardiografie. 

Este foarte important screening-ul tuturor copiilor încă din perioada de sugar pentru a diagnostica și trata din timp aceste afecțiuni. De-a lungul activității mele medicale, în urma screening-ului sugarilor, am reușit să identific multe malformații cardiace congenitale, din care o bună parte au fost rezolvate pe cale chirurgicală pentru că au fost diagnosticate din timp. Ne dorim foarte mult să putem oferi șansa tuturor copiilor care au afecțiuni cardiace congenitale. Un alt lucru foarte important este să punem accent pe colaborarea cu echipa medicală multidisciplinară în asigurarea șansei la o viață normală tuturor copiilor, indiferent de tipul afecțiunilor medicale”, a declarat dr. Livia Terza

Intervențiile chirurgicale s-au putut derula și datorită Fundației Polisano, care s-a implicat financiar în susținerea acestor cazuri. 

Organizația face „apel să fie susținută în continuare cu donații, pentru a da șansa la viață la cât mai mulți beneficiari”. 

Cei doi bebeluși nu sunt singurii din județul Covasna care au avut parte de intervenții în cadrul aceluiași program. În luna octombrie a anului trecut, „alți doi copii, unul din Sfântu Gheorghe și altul din Valea Crișului, au fost printre cei trei beneficiari ai Maratonului Inimilor de la Sibiu, o campanie de sprijinire a micuților cu malformații cardiace, prin intermediul căreia au avut parte de intervenții chirurgicale salvatoare. Costurile au fost suportate de Fundația cu același nume (n.red. Polisano), într-un demers în care clinica Pro Vitam din Sfântu Gheorghe a fost partener”, se mai notează în comunicatul de presă. 

Sursa foto: Spitalul Sf. Constantin Brașov

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.