STIREA ZILEI 16 septembrie 2022

Neonatologia din Sfântu Gheorghe, secția în jurul căreia se nasc intrigi dubioase (1)

de Iulia Drăghici - Taraș | 8399 vizualizări

EPISODUL 1 din 3. Petiția care cere demisia doctorului Gyulai Gabriella 

O anchetă internă a fost demarată zilele acestea la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, după ce, la finele lunii iulie, pe internet a apărut o petiție care îndeamnă la strângerea de semnături pentru demiterea șefei secției de Neonatologie, medicul Gyulai Gabriella. Textul, semnat în numele asistentelor, infirmierelor și îngrijitoarelor, este scris cu foarte multe detalii specifice activității secției, care înfioară de-a dreptul. Conține acuzații grave la adresa doctorului, despre umiliri, batjocură, amenințări și chiar definește drept „coșmar” acest loc de muncă sub actuala conducere. Problema este că multe dintre cele indicate de semnatare au negat, în discuțiile cu „Observatorul de Covasna”, vreo legătură cu petiția și resping acuzațiile aduse șefei lor. Doctorul neonatolog spune că textul face parte dintr-o campanie calomnioasă anonimă la adresa ei, începută încă din vara anului 2020. A prezentat dovezi că, pe lângă petiție, a primit deseori SMS-uri jignitoare pe telefonul personal de la numere necunoscute. Totodată, medicul și angajatele secției spun că nu de puține ori au parte de apeluri, cu voci distorsionate, pe telefonul oficial al secției, care le deranjează activitatea. Semnatara petiției, cu care am schimbat câteva e-mail-uri, susține că are dovezi despre cele scrise în petiție, pe care le-a înaintat Ministerului Sănătății, unde se derulează o anchetă. Într-un răspuns oficial pentru „Observatorul de Covasna”, Ministerul infirmă că ar avea în lucru vreo cercetare care să vizeze Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe. Este însă deschis, din octombrie 2020, la IPJ Covasna un dosar penal, după ce medicul a reclamat toate aceste fapte pentru că se simțea hărțuită. Între timp, atmosfera pe Secția de Neonatologie este tensionată, presărată cu suspiciuni și neîncredere, pentru că apelurile, mesajele și petiția par să conțină informații pe care doar un om din interior le poate avea, dar nimeni nu își asumă oficial nimic. 

Înregistrată în 31 iulie 2022 pe site-ul petitiionline.com, petiția intitulată „Demisia Dr. Gyulai Gabriella de la SJU Sfântu Gheorghe judetul Covasna” are astăzi aproape 170 de semnături și este pe pagina a șasea, din 20, în categoria celor mai populare petiții din ultima lună. Dacă datele acestea nu spun prea multe, acuzațiile care i se aduc medicului căruia i se cere demisia, scrise din capul locului în numele asistentelor, infirmierelor și îngrijitoarelor Secției de Neonatologie (fapt infirmat de multe dintre acestea), sunt înfiorătoare. 

Redactată sub umbrela anonimatului, pe motiv de teamă a concedierii, petiția vorbește despre umiliri, batjocură, amenințări și că acest loc de muncă este un coșmar. Mai mult, menționează apeluri pe secție de la cămătari, regulamente interne nescrise, ba chiar că unele asistente ar fi obligate să meargă acasă la medic să îi calce hainele, să îi facă ordine și curățenie și uneori chiar să îi aducă de mâncare. 

Când este de gardă coșmarul nostru devine iad, este prăpăd deoarece nu avem voie să o deranjăm cu nimic în timp ce joacă la pariuri pe calculator sau se uită pe Netflix la seriale. Daca se intâmplă să fie nastere și chiar trebuie chemata ea ne drăcuie si tot timpul ne răspunde "Acum ce dracu mai e idioatelor?"

Ea menține o stare de conflict, încercând in permanență să dezbine personalul secției; ne obliga să acoperim cu scutece stația de monitorizare, monitoarele, cuptorul cu microunde deoarece afirma că este urmărită prin intermediul acestor aparate de către securiști și de procurori”, se mai arată în textul petiției. Erorile aparțin autorului textului și nu le-am corectat din dorința de a păstra acuratețea informațiilor. 

Din lipsă de spațiu editorial nu putem cuprinde întreaga petiție în acest articol, dar o puteți găsi pe CovasnaMedia.ro sau pe site-ul original amintit. 

„De aproape doi ani sunt hărțuită”

Medicul Gyulai Gabriella, șefă a secției de Neonatologie de 10 ani, spune că, deși petiția în care i se cere demisia este recentă, ea este ținta unor atacuri virtuale trecute sub anonimat încă din iunie 2020. Atunci a început să primească apeluri telefonice frecvente cu voci distorsionate pe telefonul secției, dar și SMS-uri pe telefonul personal, de pe diferite numere de telefon necunoscute, la care nu răspunde nimeni când sunt apelate. Spune că este convinsă că ea personal este vizată de toate aceste mesaje și apeluri, care provoacă neliniște pe toată secția, pentru că primește și la aproape fiecare aniversare a sa, dar și a copiilor săi, sau de sărbători, fel și fel de mesaje jignitoare. 

La finele lunii mai, un astfel de text a ajuns la diverși șefi de instituții din Sfântu Gheorghe și București, la conducerea spitalului și chiar și la asistente. Mesajul afirma, în linii mari, că „Gyulai Gabriella de la Neonatologie este prima persoană din județul Covasna infectată cu variola maimuței”. A fost ușor să se dovedească faptul că era fals, însă asta nu înseamnă că nu a provocat câteva valuri de îngrijorări și reacții. 

Și mai grav este că unele mesaje cu acuzații serioase despre ea și familia sa au ajuns chiar și la școala unuia dintre copii. 

Când ne-am întâlnit să discutăm pe acest subiect, medicul a adus și un dosar cu fotografii ale mesajelor primite. Doctorița leagă toate acestea cu petiția de acum, în care i se cere demisia pe baza acelor acuzații grave. 

Este un atac la adresa mea, împotriva persoanei mele, nu împotriva secției. Nu știu de ce. De aproape doi ani sunt hărțuită. Cineva îmi trimite mesaje urâte, umilitoare, jignitoare, și pe numărul meu de telefon personal, de ziua mea, de Ziua Copilului, de zilele de naștere ale copiilor mei, când sunt în concediu, de Crăciun, când dorește, de pe numere pe care nu le cunosc. Mai ales când sunt de gardă, sună și pe secție. Sună de două, trei, patru ori câteodată și nu spune nimic. Auzim doar că respiră. După aceea închide”, a spus, pentru Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro, Gyulai Gabriella. 

Medicul din Sfântu Gheorghe ne-a spus și că în octombrie 2020, la câteva luni după ce a început totul, s-a adresat oficial și poliției, unde a prezentat toate mesajele primite, iar IPJ Covasna a deschis un dosar penal în această speță și a început cercetări. 

Din punct de vedere personal, este o presiune. Dar încerc să îmi fac treaba conștiincios, fiind atentă la pacienți, să nu greșesc din punct de vedere medical, să mă port frumos cu mamele. Pentru că la spital cei mai importanți sunt pacienții noștri. Avem o secție foarte delicată. Lucrăm cu copii nou-născuți, care sunt fragili, o categorie cu risc. Când vin la spital îmi pun deoparte problemele din viața personală și încerc să îmi fac treaba cât pot de bine, cu capacitatea maximă pe care o am. (...) Nu pot să mă duc cu ochii în lacrimi la pacienți. Ei trebuie să ne vadă puternici, că ne facem treaba și că ne purtăm frumos. (...) Dacă ai copilul bolnav în Terapie, numai aia îți lipsește, ca doctorul să plângă”, ne-a mai spus dr. Gyulai. 

Despre acuzațiile din petiție, ea a spus: „Am fost surprinsă să văd cât de inventivă este persoana care a făcut acea petiție, pentru că mie nici prin cap nu mi-ar trece să scriu atâtea lucruri rele despre o persoană. Este incredibil câtă imaginație are cineva. (...) Pentru mine a fost șocant că a scris cineva în numele asistenților. Eu, dacă am ceva de comunicat, o fac doar în numele meu. Și mi se pare onest că, dacă am o problemă cu dumneavoastră, să mă duc la dumneavoastră să vă spun. Dacă fac o reclamație, atunci îmi asum numele, nu mă ascund în spatele unui necunoscut, care își tot schimbă identitatea. (...) Poate că nici eu nu am zilele la fel, poate că ocazional îmi mai schimb tonul dacă sunt nemulțumită, dar să fii într-o poziție de conducere, trebuie să menții unele reguli. Noi lucrăm cu nou-născuți. Nu ne permitem să facem greșeli. Iar dacă se fac greșeli, încerc să le rezolv între patru ochi, nu fac ședințe și le iau pe toate și le zic. Niciodată nu m-am adresat nimănui cu „idioată”, nu mă uit la Netflix, nu joc jocuri de noroc. Activitatea de pe calculator se poate verifica, este calculatorul spitalului. Poate să verifice oricine și oricând. Eu mă bucur dacă se anchetează. (...) Niciodată nu am făcut rău la nimeni și mi se pare incredibil că trebuie să mă apăr, deși nu am făcut nimic”. 

La câteva zile după ce am început documentarea acestui caz, m-am întâlnit, la solicitarea mea, în calitate de reprezentant al ziarului „Observatorul de Covasna”, în sala de ședințe a spitalului, cu mai multe angajate ale secției, majoritatea asistente, care și-au manifestat dorința de a vorbi cu presa pentru a contrazice acuzațiile aduse medicului în petiție, respectiv de a-și declara îngrijorarea față toate cele care se petrec pe secție de mai bine de doi ani. 

Femeile au spus și că s-au gândit să apeleze la un avocat care să le îndrume, în ideea că „nu se știe până unde poate să ajungă. E din ce în ce mai agresiv în mesaj și formă. Ne defăimează pe toate, nu numai pe doamna doctor. Nu am cerut demisia. Nu vrem să demisioneze. Sunt persoane care au semnat petiția și sunt din Brașov. Nu știu ce înseamnă activitatea aici pe secție, nu o cunosc pe doamna doctor, nici pe noi. Oricine poate scrie o poveste”, au susținut cele aproape 20 de angajate cu care am avut discuția legată de petiție. 

Anchetă internă la spital 

Pentru că a fost perioadă de concedii și nu s-a putut întruni toată comisia care cercetează această anchetă, deși era programată să demareze în prima parte a lunii august, ea a început luni, 12 septembrie, potrivit managerului spitalului, András-Nagy Róbert. Cercetarea internă va dura 30 de zile. Din comisie va face parte, printre alții, președintele Consiliului de Etică din cadrul spitalului. 

Pentru că este anonimă, am făcut legătura, în primă fază, cu anumite telefoane, mesaje, venite pe secție, la personalul secției, care le perturbă activitatea. Din moment ce petiția este online, este datoria noastră să vedem, într-adevăr, dacă se confirmă aceste susțineri. Motiv pentru care am decis să constituim o comisie mixtă, cu reprezentanți de la Consiliul Județean, Spitalul Județean, respectiv reprezentanții sindicatelor, pentru a vedea dacă se confirmă aceste informații sau nu. Din primele cercetări pe care le-am făcut și din informațiile pe care le-am strâns legat de această petiție, reiese că nu se întâmplă lucrurile acelea. Însă, cum spuneam, este de datoria noastră să le verificăm. (...) Vreau ca această comisie să discute cu toți colegii, toți angajații, să spună toată lumea ce și cum gândește. Practic, vrem să verificăm realitatea aceste petiții. (...) Noi în continuare așteptăm acele dovezi. Una dintre atribuțiile comisiei asta va fi, să ia legătura cu petiționarul, să ne transmită acele dovezi de care tot auzim, că la secția în cauză sunt probleme, mai ales din punctul de vedere al faptului că. dacă se confirmă aceste lucruri, atunci în lipsa dovezilor nu putem să luăm nicio decizie fundamentat legală, adică dacă este de sancționare sau orice alte decizii ulterioare care s-ar impune, din lipsă de dovezi noi nu vom putea face mai nimic”, a declarat, pentru „Observatorul de Covasna”, în luan august, când am demarat documentarea acestui articol, managerul SJU, András-Nagy Róbert. 

Chestionar anonim 

La un an după ce a început seria apelurilor anonime pe secție și transmiterea de mesaje către și despre personalul secției, la Neonatologie a fost aplicat un chestionar anonim, care să cuantifice într-un fel gradul de mulțumire sau nemulțumire al angajaților de acolo, ne-a mai spus managerul. 

Acum un an de zile, în 2021, august, am făcut un chestionar anonim la care tot personalul secției a răspuns afirmativ la întrebarea dacă îi place să lucreze pe secția de Neonatologie, respectiv majoritatea, 20 de persoane, au răspuns că vin cu plăcere la muncă. De aceea îmi pun un semn de întrebare dacă nu e în spate altceva decât o reclamație fondată a unei asistente. Petiția este anonimă, un astfel de nume (n.red. Maria Oprea) nu există în cadrul spitalului, nici pe secția de Neonatologie, nici în restul spitalului. Noi, conducerea, am fost și suntem deschiși la ascultarea problemelor, sugestiilor, ideilor colegilor noștri, cu scopul de a îmbunătăți activitatea secției”, ne-a mai declarat András-Nagy Róbert. 

Prietenia dintre medic și manager, subiect în petiție 

Legat de ideea scrisă în petiție, că la spital nu se fac anchete interne serioase deși sunt probleme, din cauză că medicul este prieten cu managerul, dr. Gyulai a spus că nu au fost cercetări până acum pentru că nu știe să fi existat reclamații oficiale, scrise, la adresa ei, care să necesite un astfel de demers. 

Întrebat pe același subiect, managerul spitalului nu a ascuns faptul că, în afara serviciului, are o relație de prietenie cu doctorul, dar a spus că aceasta nu influențează raportul de muncă. 

Eu am multe cunoștințe, mulți prieteni și amici în spital. Dar acest lucru nu înseamnă și nu a însemnat niciodată, nici în job-urile pe care le-am avut anterior, că ce este legat de activitate, de munca mea, este influențat, în mod subiectiv de această relație. Altfel spus, în cadrul spitalului suntem colegi, cu diferite funcții, în afara spitalului suntem într-o relație potrivită fiecărei relații, și punct”, a declarat András-Nagy Róbert.

Reacția Ministerului Sănătății 

Din dorința de a cuprinde toate laturile acestei situații, am încercat să luăm legătura și cu persoana care a publicat petiția pe site-ul amintit, numită acolo Maria Oprea. Cu greu am reușit să luăm legătura, dar în final fără succes în a obține prea multe informații suplimentare, dar mai ales dovezi care să ajute la susținerea afirmațiilor din petiție, chiar și în condiții de anonimitate. Ne-a spus însă că aceste dovezi sunt înaintate Ministerului Sănătății, care desfășoară o anchetă. 

În ciuda celor afirmate de persoana anonimă cu care am corespondat, de la Ministerul Sănătății am primit un răspuns oficial la o solicitare înaintată pe acest subiect, care spune că „activitatea Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe nu a fost și nu este subiectul vreunei anchete a Ministerului Sănătății”. 

Este importantă și precizarea redată în același răspuns către „Observatorul de Covasna”, și anume că „Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe nu a figurat pe lista obiectivelor controlate de Ministerul Sănătății, unitatea sanitară fiind sub administrarea și finanțarea Consiliului Județean Covasna”. 

Persoana cu care am corespondat a precizat și că ar fi în derulare anchete la DIICOT și DNA București. Informațiile acestea nu le-am putut verifica deocamdată. 

IPJ Covasna confirmă că are în lucru un dosar penal 

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Covasna ne-a confirmat totuși că există în lucru un dosar penal care vizează speța aceasta, însă nu ne-a pus la dispoziție alte detalii, fiind vorba despre informații dintr-o anchetă aflată în derulare. 

La nivelul IPJ Covasna se efectuează cercetări într-un dosar penal sub supravegherea Parchetului de lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe. 

În acest sens, referitor la ultimele două interpelări din solicitarea dumneavoastră, menționăm faptul că nu vă putem pune la dispoziție date suplimentare, întrucât aceste informații vizează un dosar penal, iar, în conformitate cu art. 285, alin.2 din Codul de Procedură Penală, procedura din cursul urmăririi penale este nepublică”, este răspunsul pe care l-am primit în urma solicitării înaintate la IPJ Covasna în timpul documentării pentru acest subiect. 

Rămâne speranța ca ancheta internă de la Spitalul Județean și cea a polițiștilor de la IPJ Covasna să facă lumină cu adevărat în acest caz pe cât de întortocheat și ciudat, pe atât de sinistru. 

Precizăm și că, pe secția de Neonatologie a Spitalului Județean de Urgență, sunt îngrijiți, în medie, 15-20 de pacienți zilnic. Aici sunt 30 de angajați în total, inclusiv cei patru medici. 

Din considerentul că acest material a fost amplu documentat, pentru coerență și din lipsă de spațiu editorial în ziarul „Observatorul de Covasna” care să ne permită să publicăm totul în același timp, am ales să îl prezentăm în trei părți. Astfel, încă două articole pe același subiect vor apărea în edițiile de marți, 20 septembrie, și joi, 22 septembrie – unul care abordează și alte acuzații ale petiționarului anonim în scurtul nostru schimb de e-mail-uri cu acesta, iar altul în care se prezintă pe larg opiniile unor angajați de pe această secție cu privire la textul petiției, activitatea de aici, și nu numai. 

EPISODUL 2: Scurt schimb de e-mail-uri cu petiționara anonimă

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.