Neonatologia din Sfântu Gheorghe, secția în jurul căreia se nasc intrigi dubioase (2)
EPISODUL 2 din 3. Scurt schimb de e-mail-uri cu petiționara anonimă
O anchetă internă a fost demarată săptămâna trecută la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, după ce, la finele lunii iulie, pe internet a apărut o petiție care îndeamnă la strângerea de semnături pentru demiterea șefei secției de Neonatologie, medicul Gyulai Gabriella. Textul, semnat în numele asistentelor, infirmierelor și îngrijitoarelor, este scris cu foarte multe detalii specifice activității secției, care înfioară de-a dreptul. Conține acuzații grave la adresa doctorului, despre umiliri, batjocură, amenințări și chiar definește drept „coșmar” acest loc de muncă sub actuala conducere. Problema este că multe dintre cele indicate drept semnatare au negat, în discuțiile cu „Observatorul de Covasna”, vreo legătură cu petiția și resping acuzațiile aduse șefei lor. Doctorul neonatolog spune că textul face parte dintr-o campanie calomnioasă anonimă la adresa ei, începută încă din vara anului 2020. A prezentat dovezi că, pe lângă petiție, a primit deseori SMS-uri jignitoare pe telefonul personal de la numere necunoscute. Totodată, medicul și angajatele secției spun că nu de puține ori au parte de apeluri, cu voci distorsionate, pe telefonul oficial al secției, care le deranjează activitatea. Semnatara petiției, cu care am schimbat câteva e-mail-uri, susține că are dovezi despre cele scrise, pe care le-a înaintat Ministerului Sănătății, DIICOT și DNA, unde se derulează anchete. Într-un răspuns oficial pentru „Observatorul de Covasna”, ministerul infirmă că ar avea în lucru vreo cercetare care să vizeze Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe. Este însă deschis, din octombrie 2020, la IPJ Covasna un dosar penal, după ce medicul a reclamat toate aceste fapte pentru că se simțea hărțuită. Între timp, atmosfera pe Secția de Neonatologie este tensionată, presărată cu suspiciuni și neîncredere, pentru că apelurile, mesajele și petiția par să conțină informații pe care doar un om din interior le poate avea, dar nimeni nu își asumă oficial nimic.
Episodul 2 din 3
Dacă în articolul din 16 septembrie vă prezentam punctele de vedere ale medicului Gyulai Gabriella, conducerii Spitalului Județean și răspunsurile Ministerului Sănătății și IPJ Covasna, astăzi detaliem și câteva dintre discuțiile pe care le-am purtat cu petiționara anonimă, numită generic Maria Oprea, prin intermediul e-mail-ului, din dorința de a cuprinde fiecare latură a acestei situații și de a înțelege toate punctele de vedere.
Inițial, am încercat să luăm legătura cu aceasta, la câteva zile după ce a fost publicată petiția pe site-ul petitiionline.com, prin metoda pusă la dispoziție de portal. Nu am primit răspuns. La câteva zile după aceea, am obținut o adresă de e-mail, de pe care a fost transmisă petiția direct către mai multe persoane și instituții, printre care și managerului spitalului, președintelui Consiliului Județean Covasna, televiziunilor naționale, ba chiar și ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.
De aici a venit, după aproape două zile, o reacție, care însă a exclus din capul locului orice fel de colaborare cu redacția noastră, chiar și după asigurări că vom păstra anonimitatea sursei, așa cum ne cere deontologia profesională.
Interlocutorul nostru a refuzat colaborarea, motivând că are dovezi că documentăm acest articol strict din dorința de a spăla imaginea medicului vizat de petiție. Am încercat să explicăm că este un demers pur jurnalistic, pe un subiect de interes public, având în vedere că are legătură cu o secție a spitalului județean, adică o instituție publică. A fost în van.
În cele din urmă, pentru că obiectivul nostru a fost și este să aflăm adevărul, am rugat petiționara/petiționarul să ne pună la dispoziție măcar dovezile care stau la baza petiției, pe care le-a invocat chiar și în schimbul nostru de e-mail-uri sau în alte mesaje. Nici așa nu am avut succes.
„Noi am fost la Ministerul Sănătății, iar la recomandarea celor de acolo am depus toate probele (înregistrări audio și video în care șefa de secție ne amenința + dovezi că în aprilie 2020 în plină pandemie a detașat în mare grabă personal la Târgu Secuiesc ca pe posturile acestora să facă rapid angajări, de la care a luat sume importante de euro cu care tot în mare graba a achiziționat 200mp de teren intravilan + dovezi cu caietele de sarcini modificate de ea ca să faciliteze anumitor firme licitația + plus multe altele, ea nefiind Sfânta Madona de la Șumuleu Ciuc, așa cum se prezintă).
Și oricum invitația dvs. nu ne spune absolut nimic deoarece știe tot orașul ca articolele legate de SJU Sfântu Gheorghe le scrieți la dictarea managerului spitalului. Puteți să scrieți ce doriți și/sau să vă lăsați mințiți, adevărul tot va ieși la iveală, scos de către DNA și DIICOT București și de către cei din corpul de control al primului ministru, și doamna doctor va ajunge acolo unde este locul hoților și corupților”, este unul dintre răspunsurile primite de la persoana care semnează cu numele „Maria Oprea”.
Ce am putut confirma prin schimbul de mesaje este că persoana cu care am dialogat are legături strânse cu ceea ce se întâmplă pe secția de Neonatologie, pentru că știa și când m-am întâlnit cu medicul, managerul și asistentele, să le cer puncte de vedere pe tema articolului documentat în baza petiției, lucruri care au fost interne, nu de larg interes public.
„Acțiunile demarate de noi la DNA București și la DIICOT București, toate sub îndrumarea consilierului domnului ministru Alexandru Rafila, sunt acțiuni menite să scoată adevărul la iveală, deci dvs. puteți să mințiți în continuare pentru ei, dar să știți că la un moment dat minciunile se vor întoarce împotriva dvs.
Ca să știți de la noi, mâine dimineață voi depune la dosar emailurile de la dvs. și înregistrările cu dna doctor când anunță personalul că veți merge să faceți un articol în care să dezmințiți ceea ce a apărut în spațiul public despre ea și în care face aranjamentele cu cine să meargă luni și ce anume să declare.
Noi nu vă consideram organ abilitat pentru a desfășura o anchetă, nu credem absolut nimic din ceea ce ziceți și vă trimit acest email doar pentru a vă spune că nu suntem și nici nu reprezint „idioatele” așa cum ne numește doamna doctor.
Vă doresc succes și nu uitați că întotdeauna adevărul va învinge!”, este un alt răspuns pe care ni l-a oferit petiționara anonimă, chiar și după alte încercări de lămurire că singurul nostru scop este să aflăm adevărul în interesul publicului, care poate deveni la un moment dat pacient al spitalului și implicit al secției în cauză.
Așa cum am precizat și în articolul anterior, printr-o adresă în baza legii 544, privind liberul acces la informații de interes public, Ministerul Sănătății ne-a comunicat că „activitatea Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe nu a fost și nu este subiectul vreunei anchete a Ministerului Sănătății”.
Este importantă și precizarea redată în același răspuns către „Observatorul de Covasna”, aceea că „Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe nu a figurat pe lista obiectivelor controlate de Ministerul Sănătății, unitatea sanitară fiind sub administrarea și finanțarea Consiliului Județean Covasna”.
Detașări și angajări
Întrucât tema detașărilor și angajărilor din pandemie părea un subiect recurent în toată această speță, i-am întrebat pe medic și pe manager despre acestea.
Doctorul Gyulai Gabriella ne-a spus că toate detașările s-au făcut în pandemie doar cu acordul angajaților, deci voluntar, și că, la finalizarea stării de urgență sau înainte, toți au revenit pe funcții, cu excepția unei colege, care a dorit să se transfere la Târgu Secuiesc, pentru că era mai aproape de casă.
Și managerul SJU a dat explicații pe marginea acestui subiect.
„La Târgu Secuiesc a fost detașat o parte din personalul secției, pe timpul pandemiei, în perioada în care secția de Neonatologie nu funcționa din cauză că a fost carantinată secția pe Obstetrică – Ginecologie. A fost carantinată implicit și Neonatologia, iar din cauza concediilor de boală prelungite ale colegilor nu putea fi pornită activitatea de Obstetrică – Ginecologie. În această perioadă, Spitalul Târgu Secuiesc a preluat cazurile din tot județul. Noi, din acest punct de vedere, am venit în ajutorul lor. A fost o solicitare din partea managerului de la Târgu Secuiesc și noi am detașat medic și personal mediu-sanitar, adică asistenți, în ideea de a ajuta în activitatea curentă și de ture, pentru că a crescut mult volumul de activitate la nivel de Târgu Secuiesc. (...) Ce angajări s-au făcut la momentul 2020 au fost acele angajări fundamentate pe situația de criză și mai ales pe secțiile de Infecțioase sau de Terapie Intensivă sau din acele locuri de unde am detașat spre Terapie Intensivă, spre exemplu”, a spus András-Nagy Róbert.
Reamintim că în 31 iulie 2022 pe site-ul petitiionline.com a fost publicată petiția intitulată „Demisia Dr. Gyulai Gabriella de la SJU Sfântu Gheorghe judetul Covasna”.
Redactată sub umbrela anonimatului pe motiv de teamă a concedierii, petiția vorbește despre umiliri, batjocură, amenințări și de coșmarul de a fi la acest loc de muncă. Mai mult, menționează apeluri pe secție de la cămătari, regulamente interne nescrise, ba chiar că unele asistente ar fi obligate să meargă acasă la medic să îi calce hainele, să îi facă ordine și curățenie și uneori chiar să îi aducă de mâncare.
Medicul a negat acuzațiile și a precizat că este victima unei campanii de denigrare, începută în iunie 2020. Ba mai mult, Gyulai Gabriella a făcut o plângere la IPJ Covasna din cauză că se simțea hărțuită de aceste întâmplări, fapt confirmat de poliție, care ne-a spus că are un lucru un dosar penal.
Totodată, managerul spitalului a precizat că săptămâna trecută, mai precis în 12 septembrie, a fost demarată o anchetă internă cu obiectivul de a verifica dacă se confirmă cele precizate în petiție.
Rămâne speranța ca ancheta internă de la Spitalul Județean și cea a polițiștilor de la IPJ Covasna să facă lumină cu adevărat în acest caz pe cât de întortocheat, pe atât de sinistru.
Din considerentul că acest material a fost amplu documentat, pentru coerență și din lipsă de spațiu editorial în ziarul „Observatorul de Covasna” care să ne permită să publicăm totul în același timp, am ales să îl prezentăm în trei părți. Astfel, încă două articole sunt redactate pe același subiect. Primul, despre petiție, cu reacții ale medicului Gyulai Gabriella, ale managerului András-Nagy Róbert, Ministerului Sănătății și IPJ Covasna, a fost publicat în ediția de vineri, 16 septembrie.
Ultimul articol din serie va fi publicat joi, 22 septembrie. Aici se vor prezenta pe larg opiniile unor angajați de pe această secție cu privire la textul petiției, dar nu numai.