SOCIAL 27 septembrie 2022

Sângele covăsnenilor are valoare mai mare

de Iulia Drăghici - Taraș | 623 vizualizări

Orașul Covasna găzduiește prima campanie de donare de sânge prin noul program inițiat de autoritățile locale 

Aproape 60 de persoane s-au înscris pentru a participa la prima acțiune de donare de sânge organizată în orașul Covasna, prin programul lansat de autoritățile locale, în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină Covasna și Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza”. Dintre donatorii care sunt așteptați la acțiunea de marți, 27 septembrie, 25 sunt persoane înscrise pe lista inițială, iar alți 33 sunt angajați ai Spitalului de Cardiologie, care donează pentru o cauză specifică. 

La scurt timp după ce Consiliul Local a adoptat oficial hotărârea de a implementa „Programul local de popularizare și stimulare a donării de sânge pe raza UAT Oraș Covasna”, se văd și primele rezultate. Pentru că marți, 27 septembrie, are loc prima acțiune din cadrul acestui proiect.

Potrivit inițiatorului demersului, medicul Nicolae Enea din Covasna, prima activitate începe în forță, pentru că s-au înscris multe persoane dispuse să își ajute semenii, dar și pe ele însele, prin donarea de sânge. 

Astfel, sunt așteptate 25 de persoane care s-au înscris pe listele inițiale aferente lansării proiectului, la Direcția de Asistență Socială a primăriei, iar alte 33 vor veni din partea Spitalului de Cardiologie, angajați ai unității medicale care vor să doneze sânge pentru o colegă asistentă, care este internată și are nevoie, printre altele, de transfuzie sanguină pentru a-și recăpăta sănătatea. 

Acțiunea de marți începe la ora 8:00 și va avea loc, pe fondul numărului mare de participanți, în sala de sport a orașului, nu în laboratorul Spitalului Orășenesc, așa cum a fost anunțat inițial pe Facebook.

Medicul coordonator la nivel local spune că, dacă lucrurile merg conform planului, aproape 30 de litri de sânge vor pleca marți de la Covasna înspre toți cei care au nevoie de el, ceea ce este cu adevărat impresionant. 

Doresc să le mulțumesc tuturor celor care au reacționat pozitiv la apelul meu și la proiectul de hotărâre inițiat. Sper să facem un obicei și de acum încolo măcar din trei în trei luni să facem astfel de campanii. Le doresc sănătate tuturor și tot ce e mai bun”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro, coordonatorul local al evenimentului, medicul Nicolae Enea, care ocupă și funcția de consilier local. 

Beneficii din partea autorităților locale

Inițiatorul proiectului ne-a mai spus și că donatorii din Covasna vor avea parte și de beneficii suplimentare la donare, pe lângă cele pe care le oferă Centrul de Transfuzie. Adică, în orașul Covasna, actul donării de sânge vine la pachet cu posibilitatea de a folosi gratuit, timp de o lună, bazele sportive din oraș și cu intrarea liberă timp de trei luni la spectacolele găzduite de Casa Orășenească de Cultură. 

Pe lângă acestea, mai sunt și avantajele oferite la nivel național: șapte tichete de masă, zi liberă de la locul de muncă în ziua donării, decontarea cheltuielilor de transport, set gratuit de analize de bază. 

Nu în ultimul rând, trebuie menționate și beneficiile donării asupra organismului, din punct de vedere al sănătății emoționale și cardiovasculare. 

„Rugăm donatorii să mănânce bine înainte de a se prezenta pentru donare! Cei care au card primit de la Centrul de transfuzie să se prezinte cu cardul pentru a putea fi alimentat, iar cei care nu au card vor primi unul după donare. De asemenea, suntem informați că donatorii vor primi și un mic pachet din partea Centrului de transfuzie!”, a mai scris Nicolae Enea pe pagina lui de Facebook. 

Programul este realizat în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină Covasna din Sfântu Gheorghe și Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza” Covasna. 

În proiectul care s-a aflat în dezbatere publică în luna august se prevedea că programul de donare va fi deschis trimestrial în orașul Covasna. Condiția va fi să existe minimum 10 donatori programați. 

La motivele emiterii actului administrativ, mai figurează și că „37% dintre europeni sunt donatori voluntari de sânge. Deși se constată o creștere a acestei tendințe în ultimii ani, statisticile arată că, în comparație cu generațiile mai în vârstă, tinerii nu sunt atât de interesați de acest lucru, deși gestul poate salva vieți. (...) Este important de subliniat că, din sângele donat o singură dată, adică 450 ml, care se reface celular după 2-3 săptămâni și ca volum în 60 de minute, se pot ajuta, chiar salva, până la trei persoane”. 

În documentele amintite se mai prevăd și detalii cu privire la programări, dar și la condițiile pe care trebuie să le îndeplinească donatorii de sânge, printre care vârsta între 18-60 ani, greutate minimă 55 kg și stare bună de sănătate (fără boli cronice sau medicamente luate în ultimele 2 săptămâni).

Persoanele din orașul Covasna interesate să participe la următoarea acțiune de donare de sânge trebuie să se înscrie la Direcția de Asistență Socială a primăriei. Potrivit consilierului local dr. Nicolae Enea, dacă se strâng suficienți donatori, adică peste 20, viitoarea acțiune poate avea loc mai curând de trei luni. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Didi Hughe, 27 septembrie 2022
Sa speram ca se vor inscrie cat mai multi donatori. De fiecare data cand s-a internat pt operatie o ruda ni s-a cerut sa donam sange pt el
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.