STIREA ZILEI 12 februarie 2012

Doamne, o să mai scăpăm de gerul ăsta?

de Simona Negrila | 619 vizualizări

Locuitorii din zona Întorsurii se confruntă cu cele mai scăzute temperaturi din ultimii 7 ani.

“Din 2005 şi până astăzi nu s-au mai înregistrat temperaturi atât de scăzute, -32,6 grade. Dacă în 2005 temperatura a scăzut până la -35,8 grade, gerul a durat doar câteva zile. Acum însă gerul persistă de peste două săptămâni”, ne-a declarat meteorologul de serviciu la staţia meteo de la Întorsura Buzăului, Viorica Iene.

Cu toate că sunt obişnuiţi cu frigul, locuitorii din “Mica Siberie” încearcă pe cât posibil să nu mai iasă din case. La astfel de temperaturi, frigul te pătrunde în câteva minute. Ca să reziste, oamenii încearcă să îşi termine treburile din gospodărie cât se poate de repede.

“Doamne, o să mai scăpăm de gerul ăsta? Am început să ne facem probleme că nu ne mai ajung lemnele. Focul din sobe nu s-a mai stins de câteva săptămâni bune. Până şi animalele tremură de frig”, ne spune un localnic.

„Nu avem probleme deosebite!”, afirmă primarul comunei Sita Buzăului, Constantin Filofi, care spune că activităţile din localităţile din zonă se desfăşoară normal. „Aici oamenii sunt obişnuiţi cu frigul. Sunt gospodari şi îşi fac vara sanie şi iarna car asigurându-şi din timp sursa de hrană şi de încălzire. Nu există familii izolate care să nu aibă hrană sau încălzire”, mai spune edilul.

Cu toate acestea, frigul creează probleme celor care trebuie să folosească fântânile pentru a-şi asigura apa, dar mai ales celor care trebuie să meargă în curte la toaletă. Câteva familii au avut de suferit din cauza ţevilor de alimentare cu apă potabilă. Acestea au crăpat din cauza gerului. Maşinile pornesc greu sau deloc deoarece îngheaţă motorina.

Frigul nu-i împiedică pe copii să meargă la şcoală

Cum afectează frigul activitatea şcolilor din această zonă? Ne-a răspuns la această întrebare directorul şcolii generale Nicolae Russu din Sita Buzăului, Radu Iosif.

„Până în prezent n-am avut mari probleme. Doar în 2-3 zile am întâmpinat ceva greutăţi. A îngheţat motorina din microbuzul şcolii. În aceste condiţii am luat hotărâri care să ne ajute să ne desfăşurăm activitatea în bune condiţii şi anume am adus copiii la şcoală la ora 9 şi am scurtat ora de curs cu 5 minute. În rest am plusat cu căldură şi rezistăm suficient de bine gerului care nu se lasă”, spune Radu Iosif.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.