STIREA ZILEI 27 iulie 2020

DJ-ii covăsneni în pandemie și provocarea de a rămâne în contact cu publicul

de Daniela Luca | 1560 vizualizări

Cum s-au adaptat și cum fac față acestei perioade câțiva dintre cei mai cunoscuți artiști covăsneni  din domeniul muzicii electronice 

Muzica electronică nu mai răsună vara aceasta la marile festivaluri, de unde nu lipseau nici DJ-ii din județul nostru. Pierderea energiei publicului i-a făcut pe unii dintre ei să pună pe pauză întreaga carieră în acest domeniu. Pe alții însă i-a impulsionat și mai mult să își dorească să creeze noi și noi mix-uri prin care să le transmită oamenilor starea necesară pentru a se deconecta de la toate problemele, măcar pentru câteva clipe. 

Obișnuit să fie în mijlocul atenției la marile petreceri din țară, dar mai ales la cele din străinătate, Hunor Torzsa din Târgu Secuiesc, cunoscut și sub numele de Nick Havsen, s-a „cumințit” și a încercat să vadă doar partea bună a lucrurilor, chiar dacă 2020 era un an atât de important pentru carieră în domeniul muzicii electronice. 

„Pentru mine 2020 trebuia să fie un an foarte important, cu multe turnee programate. Îmi plănuisem cel de-al doilea mare turneu în China cu 15 evenimente, dar a fost anulat din cauza virusului. Nu mai vorbim de celelalte rezervări anulate în Thailanda, Myanmar, Japonia, Vietnam, India, Ungaria, Cehia, Germania, Croația, Slovenia și desigur aici, în țara mea de origine. Sper ca aceste oportunități să fie amânate doar până anul viitor”, ne-a spus Hunor Torzsa. 

De ani buni, tânărul spune că s-a concentrat doar pe muzica electronică și pe propriul brand ca pe un loc de muncă cu normă întreagă. A continuat să facă acest lucru și acum. 

„Este o perioadă puțin mai dificilă, pentru că singura mea resursă financiară este muzica, iar anul acesta toate concertele mele au fost anulate sau amânate pentru anul viitor. Primesc în continuare plăți pentru drepturile de autor din piesele mele mai vechi, dar nu este cea mai bună metodă de a câștiga bani. Totuși încerc să supraviețuiesc ca ceilalți DJ-i din industria muzicală”, ne-a împărtășit tânărul care lansează mix-uri sub numele de Nick Havsen. 

„Mereu trebuie să existe și ceva bun de făcut într-o situație mai neplăcută”

DJ-iul avut în plan să facă și sesiune live sau în timp real pe internet, pentru că primit câteva invitații în acest sens care au venit din Asia. Nick Havsen spune că a fost recrutat pentru a mixa la diverse evenimente online de pe rețelele lor de socializare, iar aceste planuri se vor materializa în următoarele luni. 

„Ultimele patru luni au fost o ocazie bună de a lansa mai multă muzică, de a produce și mai multă muzică, de a mă face și mai cunoscut în rândul ascultătorilor de muzică electronică, de a ajunge la fani noi și de a discuta online cu noi producători. Chiar și așa, în acest moment îmi doresc să fie totul ca înainte, să fiu din nou în turneu și să împărtășesc lumii muzica mea, dar înțeleg că această situație ne impune să stăm cu toții în case și să ne protejăm reciproc până când totul va fi din nou sub control. Cred că lumea ar trebui să încerce să nu mai fie negativă în legătură cu aceste timpuri pe care le trăim. Ar trebui ca oamenii să încerce să se motiveze să învețe mai mult și să își îmbunătățească abilitățile. Este o perioadă minunată să petreci mai mult timp alături de familia ta, de cei dragi, la fel cum am făcut-o și eu. Mereu trebuie să existe și ceva bun de făcut într-o situație mai neplăcută. Îmi doresc foarte mult să fie totul ca înainte, dar ar trebui să continuăm să ne focusăm pe muncă și cred că totul va fi bine”, a mai precizat Hunor Torzsa. 

Provocarea de a rămâne în contact cu publicul, tânărul a privit-o ca pe o oportunitate. Spune că această perioadă a fost numai bună pentru a-și extinde grupul de fani. 

„Am avut o idee cum să rămân conectat cu toți fanii din întreaga lume. Această idee constă în a lansa în fiecare lună muzică nouă. Așa că în ultima lună am făcut multe lucruri noi și am și lansat câteva. Datorită acestui lucru am dobândit noi și noi ascultători din toată lumea. Așa că îmi doresc să continui să lansez muzică nouă pentru fanii mei. Sunt conectat cu aceștia pe rețelele sociale, iar în prezent sunt activ și pe Instagram, unde voi anunța de fiecare dacă când se întâmplă ceva. Sunt fericit că acest lucru funcționează și sper ca totul să revină la normal cât mai repede ca să mă pot întoarce în turnee și să întâlnesc fani noi”, ne-a spus Nick Havsen, DJ-ul care a pus muzică la festivaluri mari, cum ar fi  Ultra Europe, Untold, Balaton Sound, Neversea sau Forestland. 

„Cred că vine timpul petrecerilor intime”

Un alt DJ din județ, Beast sau Ákos Páll Gecse spune că niciodată nu s-a concentrat doar pe veniturile de la petreceri, iar din acest motiv pandemia nu l-a afectat prea mult financiar. Totuși, partea tristă, spune el, este pierderea totală a contactului cu publicul. Îi lipsesc petrecerile și atmosfera de care era nedespărțit până nu demult.   

„Nu am avut planuri pentru adaptare și nici nu am fost activ pe timpul carantinei. În ultimii ani, activitatea mea ca DJ a constat în promovarea muzicii la diverse evenimente, deci 100% live. Demult am renunțat la platformele sociale. Pur și simplu nu avea sens. Ar fi trebuit să cheltui bani pentru promovare ca să ajung la oameni online, iar DJ-ingul pentru mine întotdeauna a fost și va rămâne o pasiune. Nu spun că nu mă bucur când pot să fac niște bani în plus, dar de cele mai multe ori investesc banii câștigați în echipamente de DJ și în muzică. Pe timpul pandemiei am luat colecția mea de CD-uri și am reascultat foarte multe albume preferate din adolescența mea. A fost o mare plăcere. Am simțit că multe piese înregistrate acum aproximativ douăzeci de ani sunt eterne”, ne-a spus Ákos Páll Gecse. 

El crede că lucrurile nu vor reveni la normal prea curând în ceea ce privește petrecerile, însă acest lucru poate veni și cu avantaje.  

„Cred că vine timpul petrecerilor intime, iar din cauza lipsei party-urilor în ultima vreme, sper ca muzica să aibă o importanță mult mai mare și că publicul va merge la petreceri în primul rând pentru a asculta muzică de calitate, pentru a o simți cu toți porii și pentru a se reîncărca. Din punctul meu de vedere, vin vremuri bune”, ne-a mai spus DJ-ul cunoscut ca Beast. 

Daniel Ardeleanu sau Grid, DJ-ul care a ales să meargă pe drumul muzicii electronice încă din 2007, spune că a încercat la începutul pandemiei să facă sesiuni live pe internet, însă între timp a renunțat. Totuși, tânărul așteaptă cu nerăbdare să își reintre în ritm. 

„Am avut planuri prea multe pentru vara asta, însă nu se concretizează. Aveam în vizor câteva evenimente și apariții la festivaluri. De afectat m-a afectat atât financiar, cât și moral. Nu aș putea să spun exact acum care și în ce proporție, dar dacă ar fi să pun accent pe una dintre ele, moralul cred că ar cântări mai mult. (...) Energia la evenimente vine din public, iar în fața unei camere parcă aș merge în gol și nu mă inspiră. E și goana după vizualizări si like-uri care nu mă atrage deloc. Nu prea țin contactul cu publicul. Chiar am folosit timpul acesta ca să mă ocup mai mult de familie și m-am concentrat să exploatez la maxim timpul petrecut alături de cei pe care îi iubesc. Aștept să treacă „seceta” asta, iar publicul nu cred că are nevoie de postări zilnice de la mine. Ne vom vedea la petreceri, unde contează”, ne-a spus Daniel Ardeleanu. 

Astfel, chiar dacă obiectivul activității creatorilor de bine a fost pus la pământ pentru că s-au anulat sau amânat toate festivalurile, petrecerile și evenimentele private, aceștia fie și-au redirecționat efortul spre altceva, fie au ales să se dezvolte în acest domeniu în continuare, mizând pe publicul din online. Cei care își doresc să îi încurajeze, trebuie doar să le asculte muzica în care au investit atât timp și energie și să îi primească cum se cuvine la prima mare petrecere.  

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.