STIREA ZILEI 16 aprilie 2020

Distanțarea socială în lumina Învierii

de Covasna Media | 1500 vizualizări

Cum se pregătesc preoții covăsneni ai Bisericii Ortodoxe, în timp de pandemie, să întâmpine, alături de credincioși, cea mai mare sărbătoare a creștinătății

Adaptabilitatea este, parcă astăzi mai mult decât oricând, o calitate de foarte mare valoare. Iar pandemia de coronavirus pune la încercare întreaga planetă și implicit și tradiții de sute, mii de ani. Sărbătorile Pascale vor fi anul acesta diferite de ceea ce ne-am fi închipuit vreodată. Oamenii Bisericii și credincioșii ortodocși se pregătesc ca spre sfârșitul săptămânii să întâmpine Învierea după reguli noi, de distanțare socială, pe vremuri de bâlbe și contradicții de la București.

Preotul de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, Flavius-Filip Farcas a precizat că de sărbătorile pascale se va proceda conform îndrumărilor Patriarhiei Române.

„Acum așteptăm să vedem ce se va decide că se va discuta iarăși. Noi ne conformăm și tocmai cum se va proceda la nivel de Patriarhie, o să procedăm și noi. O să sfințim Paștele mâine (n.red. joi) după Sfânta Liturghie. Vineri și sâmbătă într-un bloc special amenajat, cu distanța de doi metri o să fie împărțită de către personalul bisericii celor care doresc să vină, iar celor care ne contactează telefonic și care nu pot să se deplaseze, le vom duce noi sau voluntarii la domiciliu, bineînțeles cu toate normele impuse – mănuși, mască. Așa am făcut și până acum. Facem în așa fel încât să fie bine și pentru oameni și pentru noi, pentru că nici noi nu vrem să ne expunem și nici să îi expunem pe alții. Urmează să vedem dacă vor mai fi lăsați să vină oamenii sau dacă vom mai fi lăsați să le ducem noi la cei care nu pot să se deplaseze”, ne-a declarat preotul Flavius-Filip Farcas, miercuri la prânz.

În aceeași zi, pe 15 aprilie, pe site-ul Catedralei Ortodoxe, catedrala-sfantugheorghe.ro, a fost afișat programul conform căruia enoriașii vor putea lua prescura și vinul sfințit. Astfel, se arată că acest lucru se poate face într-un anumit interval orar, de vineri, 17 aprilie, până marți, 21 aprilie. Preotul a precizat că programul este afișat și la poarta Catedralei.

„Noi ne conformăm directivelor, fără nicio modificare”

La Întorsura Buzăului preotul Ciprian Popica spune, de asemenea, că dorește să evite orice risc de infectare cu noul coronavirus, astfel că oamenilor li se vor duce atât Sfintele Paști, cât și Sfânta Lumină în fața casei, de către voluntari.

În ceea ce privește Sfintele Paști, părintele spune că a fost pregătit într-o brutărie de la Dobârlău.

Avem 12 voluntari până la ora asta, dar sunt sigur că va trebui să găsim mai mulți, pentru că nu vreau să implicăm consilierii care sunt mai bătrâni, știți ce zic. Și am făcut exact cum au dat comunicatul și cum au făcut ordinul de la Patriarhie. Am pregătit Sfintele Paști într-o brutărie autorizată la Dobârlău și am făcut niște pâinici așa, niște chifle cu pecetea pe ele a Mântuitorului Iisus Hristos și sunt ambalate direct de acolo și nu vom intra în contact cu ele, și nici nu le vom tăia, și nici nu stropim cu nimic, deci vor veni așa, sunt aduse la biserică. În Joia Mare se face sfințirea, urmând ca vinerea și sâmbăta să fie distribuite prin voluntari și prin consilierii care sunt ai bisericii la familiile din parohie”, ne-a spus, marți, preotul întorsurean.

Aceleași măsuri se aplică și în cazul Sfintei Lumini. Preotul Ciprian Popica spune că imediat după ce aceasta va ajunge la parohia din Întorsura Buzăului, voluntarii vor pleca cu ea spre înspre credincioși.

„Sfânta Lumină dacă ajunge la 12 (n. red. ora 00:00) fără un sfert, voluntarii vor porni cu ea. Oricum, Sfânta Lumină dacă ajunge până la 10 (n. red. ora 22:00), ar fi minunat, dar nu știu că an de an a ajuns pe la 10 și un sfert, 10 și 20. Anul ăsta nu știu la cât ajunge, ar fi foarte bine să ajungă înainte de 10, că atunci nu am avea nicio problemă, dar nici așa nu avem, pentru că sunt numai băieții ăștia care sunt voluntari, care se vor duce și care vor o vor purta, o vor lăsa ici și colo, fără să fie implicați, fără să vină oamenii. (...) Credincioșii ies până la poartă, au fost educați, au pregătite candele, voluntarii vor fi echipați cu mănuși și cu tot ce trebuie ca să nu intre în contact cu ei și facem ce putem și ne rugăm și să ne ferească Dumnezeu și să ajungem vremuri mai bune, mai liniștite”, ne-a explicat Ciprian Popica.

Totuși, după ce s-a anunțat marți seara înțelegerea încheiată între Ministerul Afacerilor Interne și Biserica Ortodoxă Română, l-am contactat din nou pe Ciprian Popica, pentru a vedea dacă parohia de la Întorsura Buzăului are în plan schimbări.

„Biserica noastră ne-a trimis nouă un regulament după care să ne luăm. Deci, iată, Dumnezeu ne-a luminat și noi nu punem centre în care vin credincioșii să își ia Paștile, noi avem implicați voluntarii care vor duce Sfânta Lumină, vor fi cu măști și cu mănuși în mână, suntem organziați (…)”, ne-a spus Ciprian Popica.

Preotul a precizat totodată că nu va fi nevoie de ajutorul Poliției, așa cum s-a spus de la București, deoarece „ei au altceva de făcut”, însă spune că oricum Poliția sprijină Biserica, deoarece se asigură că oamenii respectă legea.

„Nu ești obligat să iei nici Sfânta Împărtășanie, nici Paște, nici chiar Sfânta Lumină, deși Dumnezeu dă tuturor”

Am stat de vorbă și cu Mihai Solomon, preotul din cadrul Spitalului Orășenesc din Întorsura Buzăului care ne-a explicat cum vor ajunge Sfintele Paști și Sfânta Lumina la pacienții internați în spital.

„La noi în spital nefiind cazuri extreme s-a făcut o rânduială să putem face în taină această deosebită slujbă a Învierii și să putem purta pe fiecare secție Sfânta Lumină, câțiva angajați pot coborî și se va ține cont de distanțarea socială corespunzătoare. Oricum au echipamente de protecție. Sfintele Paști sunt ambalate foarte strict, pentru cine dorește, adică nu ești obligat să iei nici Sfânta Împărtășanie, nici Paște, nici chiar Sfânta Lumină, deși Dumnezeu dă tuturor, si prin soare, și prin această taină a slujbei, nu este totuși, asta e fascinant, că Dumnezeu nu ne obligă să facem ceva (…). Suntem liberi să facem în felul în care suntem noi capabili, pentru că avem ritmuri și cunoștințe diferite (…)”, ne-a spus preotul Mihai Solomon.

În același timp, preotul de la Spitalul Orășenesc din Întorsura Buzăului este de părere că măsura luată de autorități – cea conform căreia credincioșii care nu se pot deplasa la biserică pentru a lua Sfânta Lumină vor fi ajutați de voluntari și oameni ai legii - este de bun augur, deoarece trebuie să evităm haosul.

„Apoi acum am înțeles că de la Ministrul de Interne ar fi totuși tot cu mare precauție, prin voluntari și cu anumite reguli s-ar putea purta Sfânta Lumină la credincioși într-o manieră cât mai controlată, ceea ce nu ar fi rău dacă s-ar putea respecta toate aceste rânduieli, cred că lumea este deja conștientă și cine ar dori să nu respecte aceste reguli nu le-ar respecta și dacă s-ar fi dat voie să se ia această lumină. E mai bine că poate controlat se poate bucura de ea decât să fie fost haos, să plece fiecare de acasă din dorința de a lua lumina, așa poate s-au gândit în sensul acesta, noi ne adaptăm pentru spital cum v-am spus, să ajungă la pacienții care ne solicită Sfintele Paști prin cadrele care pot purta într-un mod controlat pe secții și în rugăciune îi purtăm pe toți”, a mai spus, pentru Observatorul de Covasna, preotul Mihai Solomon.

Preotul din Vâlcele vrea să distribuie Lumina Sfântă, cu ajutorul voluntarilor, fiecărui credincios din localitate

Preotul din Vâlcele, Vasile Antonie Tămaș ne-a spus pe de altă parte că s-a gândit ca în dimineața de Paști, cu ajutorul voluntarilor, să distribuie Lumina Sfântă și Sfintele Paști la casa fiecărui credincios. Toate cu menținerea unor norme de igienă riguroasă, spune părintele. Totodată, acesta a îndemnat ca fiecare enoriaș să sărbătorească în sânul familiei.

„Părerea mea este că așa cum se îmbulzesc pe la magazinele de construcții, prin aeroporturi și prin parcările de la supermarketuri sute și mii de oameni, nu cred că este o problemă ca după slujba Învierii, în dimineața de Paști, alături de doi-trei voluntari, preotul să meargă și cu toate normele de igienă să lase la poarta fiecărui om câte un pahar cu Sfintele Paști și câte o candelă cu Lumină Sfântă. Credincioșii ar trebui să se comporte normal, ca de fiecare dată, să fie la fel de buni, să se pregătească pentru Sfintele Sărbători pe care să le țină în tihnă și în pace acasă. (...) Tainele lui Hristos nu sunt purtătoare de viruși, sunt purtătoare de dragoste și de iertare. Aceste taine trebuie să fie oferite oamenilor așa cum au fost oferite în ultimele milenii. Bine că n-avem nicio problemă cu cozile și cu îmbulzeala din aeroporturi și de la magazinele de construcții. Indiferent de măsurile luate, unele chiar abuzive, credința ortodoxă din sufletul poporului român nu va putea fi distrusă niciodată”, ne-a declarat preotul Vasile Antonie Tămaș.

Eu nu cred că domnul nostru Iisus Hristos ar fi dorit ca noi să ne punem viața în pericol

Chiar dacă în weekendul trecut enoriașii altor culte care au sărbătorit Învierea lui Hristos s-au conformat restricțiilor, preotul reformat Péter Makkai, spune că prin noile directive de la București adoptate în parteneriat cu Patriarhia Ortodoxă Română, nu ar fi vorba de niciun fel de discriminare, așa cum spun alte voci. El a subliniat că biserica ar trebui să găsească în contextul actual cele mai adecvate căi pentru a aduce Învierea în casa oamenilor, dar și în sufletele lor, astfel încât nimeni să nu își riște viața și sănătatea.

„Părerea mea personală este că, în primul și în primul rând, cea mai importantă este viața oamenilor și siguranța vieții. Eu nu cred că domnul nostru Iisus Hristos ar fi dorit ca noi să ne punem viața în pericol cu Liturghii. El a vrut să fim cu el și putem să fim de Paște cu el, că el vine la noi. (...) Nu cred că ar fi mai bucuros Domnul nostru dacă noi acum ne-am duce la biserică punând în risc siguranța noastră. (...) Eu nu cred că a fost nicio discriminare, chiar deloc. Nu e o discriminare. E o prostie. Eu nu mă simt discriminat și nu cred că nici credincioșii noștri s-ar simți discriminați. Dar eu văd o aberație în acest timp. În loc să ajutăm credincioșii să experimenteze Învierea în familiile lor, în siguranță, îi scoatem afară sau ducem covidul la ei acasă. Nu îmi vine să cred că în secolul XXI, într-o asemenea situație, un Guvern are asemenea preocupări”, ne-a spus Péter Makkai, subliniind totodată că săptămâna trecută o mare parte din preoți au mutat slujbele online. 

„Aproape toți dintre colegii mei au creat grupuri și a fost foarte frumos și știam că în acel moment suntem împreună. Nu numai cei care de obicei se duc la biserică, dar au fost mii și milioane împreună în fața televizorului sau internetului și a fost ceva extraordinar”, a mai punctat preotul reformat.

Antal Árpád: „Singura soluție inteligentă în această perioadă este ca să respectăm măsurile instituite de autorități”

Măsura anunțată marți de ministrul Marcel Vela a fost criticată și de primarul orașului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, care a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că această decizie va afecta societatea românească din punct de vedere epidemiologic, dar și din punct de vedere economic.

„Subscriu la ceea ce a declarat președintele Klaus Iohannis și anume consider că singura soluție inteligentă în această perioadă este ca să respectăm măsurile instituite de autorități. Se pare că și acuma suntem în situația în care să avem două Românii – O Românie care respectă regulile, o Românie care consideră că împreună putem să depășim acest moment greu în care se află societatea românească. Este o Românie care nu face deosebire între persoane în funcție de religie, de etnie și așa mai departe, și în care toți considerăm că acum trebuie să depunem eforturi pentru a depăși această criză și există o Românie a celor care și acum încearcă să găsească portițe. Noi suntem majoritari în această situație, cei care vrem să respectăm regulile și cei care considerăm că doar împreună putem depăși acest moment greu în care se află societatea românească, atât din punct de vedere epidemiologic, cât și din punct de vedere economic”, a declarat Antal Árpád.

Înțelegerea Guvernului, în frunte cu Ministerul Afacerilor Interne, încheiată marți cu Biserica Ortodoxă Română a creat o stare de confuzie și i-a lăsat cu semne de întrebare atât pe credincioșilor, cât și pe preoți.

Conform acesteia, credincioșii ortodocși sunt lăsați în noapte de Înviere să meargă la Biserică pentru a lua Lumina Sfântă și pâinea binecuvântată, numită „Paști”, însă cu condiția respectării regulilor de distanțare socială.

Ulterior, decizia a fost criticată de președintele României, Klaus Iohannis, care a anunțat miercuri că va solicita prim-ministrului și ministrului de Interne să revină asupra acordului cu Biserica Ortodoxă, pentru a evita expunerea populației la riscul îmbolnăvirii. „Altfel, după sărbători, vom avea înmormântări”, a precizat miercuri șeful statului.

Până la ora închiderii ediției, nu au venit alte informații oficiale cu privire la această temă, însă ceea ce a rămas valabil în accepțiunea tuturor este că aceasta este o perioadă în care trebuie să ne purtăm de grijă. 

Daniela Luca

David Leonard Bularca

Iulia Drăghici – Taraș

Sursă foto: Google Maps/Ioana Preda, Observatorul de Covasna. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.