STIREA ZILEI 30 mai 2019

Destinațiile preferate de covăsneni în sezonul estival 2019

de Daniela Luca | 959 vizualizări

Voucherele de vacanță au influențat semnificativ piața turismului

S-a dat startul sezonului vacanțelor de vară, iar în următoarele luni, covăsnenii se vor retrage pentru câteva zile pe litoraluri. Majoritatea își iau pachetele de la agențiile de turism din timp, pentru că cei nehotărâți vor fi nevoiți să plătească mai mult. Deși prețurile au explodat, destinația cea mai frecventă a covăsnenilor rămâne litoralul românesc, urmat de cel din Bulgaria. Grecia și Egipt sunt alte două țări preferate de ei, iar anul acesta revine în forță și Turcia.

Cea mai vândută destinație rămâne litoralul românesc, spun vocile din turism, explicație fiind tichetele de vacanță care pot fi folosite doar în țară. Potrivit acestora, cererea a crescut, iar din acest motiv hotelierii au ridicat din nou prețurile. Bulgaria este și ea printre preferințe, dar covăsnenii au început să aleagă și Turcia datorită raportului dintre calitate și preț.

Turiștii din județ sunt curioși și în ceea ce privește o vacanță în Spania, însă prețurile mari din această țară îi fac de obicei să aleagă o altă destinație sau să aștepte sfârșitul sezonului, când prețurile scad considerabil.

„În afară de litoral, pentru că litoralul este pe primul loc datorită tichetelor de vacanță, Bulgaria, Grecia, Turcia, Egipt și anul acesta și Tunisia, sunt destinațiile cele mai căutate. Pentru Spania sunt mai puține cereri, pentru că e mai costisitor. În Spania covăsnenii merg pe la sfârșitul sezonului când scad prețurile. Litoralul s-a scumpit față de anul trecut. Cred că sunt cam aceleași condiții, dar acest lucru putem să-l aflăm atunci când turiștii se vor întoarce înapoi. Cei care apelează cel mai des la serviciile noastre sunt familiile și perechile. Prețurile diferă, contează regimul de masă, contează câte stele are hotelul, cât de departe este de mare”, potrivit reprezentanților unei agenții de turism din zona centrală a municipiului.

În general, pachetele agențiilor de turism includ biletele de avion tip charter, taxele de aeroport, bagajele, cazarea pe 7 sau 14 nopți, mâncarea în funcție de preferințe, transportul de la și înspre aeroport. Unele pachete includ și asigurările de călătorie.

Cererea este mai mare anul acesta, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut

A doua jumătate a lunii iunie și prima jumătate a lunii septembrie sunt perioadele cele mai aglomerate, spun specialiștii. Cei care vor să economisească bani pot aștepta sfârșitul sezonului pentru a se bucura de un sejur la un preț mai avantajos.

Totodată, potrivit specialiștilor în turism, anul acesta se înregistrează o creștere considerabilă a numărului de turiști care și-au rezervat deja o vacanță.

„În ceea ce privește rezervările, anul acesta sunt mult mai mulți turiști. Cauza ar fi că mulți au primit voucherele de vacanță. Cei care merg în străinătate, o fac din cauză scumpirii litoralului”, transmit reprezentanții unei agenții de turism.

Pe lângă litoral, covăsnenii aleg și wellness-urile precum Balvanyos, sau cele de la Mureș sau Odorhei, spune managerul de vânzări de la o altă agenție de turism, iar majoritatea tind să se încadreze în suma voucherului de vacanță care și anul acesta este de 1.450 de lei.

„Sunt câteva hoteluri cu SPA și wellness și turiștii covăsneni merg pe un weekend, iar dacă e să ne referim la străinătate, Bulgaria e în top pentru că sunt tarifele mai accesibile, este aproape, lumea merge cu mașina. Anul acesta și Turcia e o destinație pe care o aleg des turiștii, chiar mai des decât Grecia. În Turcia sunt serviciile foarte bune și tarifele sunt foarte ok. Cei care optează pentru România de obicei vor să se încadreze în vouchere, adică 1450 de lei, plus mai adaugă ei 50-200 de lei, iar pe Bulgaria se cheltuie în medie 500-600 de euro. Sunt și familii care alocă mai mulți bani pentru vacanțe, însă majoritatea se încadrează în aceste sume”, ne-a spus Claudia Roca, managerul de vânzări al unei agenții de turism din Sfântu Gheorghe.

În sezonul estival, destinațiile exotice nu sunt prea căutate, spune ea, pe motiv că ar fi mult mai costisitoare. Toamna în schimb, covăsnenii nu ezită să meargă și în țări mai puțin cunoscute.

„Mesajul meu este să folosească deștept voucherele de vacanță și să facă rezervările cât mai repede”

Și alți operatori în turism confirmă că litoralul românesc este una dintre cele mai solicitate destinații. Creșterea cererii de servicii hoteliere, stimulată de voucherele de vacanță, a făcut ca multe hoteluri să fie rezervate pentru sezonul estival încă de pe acum, iar tarifele la cazare să crească exponențial. Din acest motiv, specialistul în turism, László Endre, le recomandă covăsnenilor să își facă rezervările cât mai curând.

„Cei care încă nu au primit voucherele de vacanță, dar au ceva rămășițe sau dacă vor neapărat pe litoral, atunci este recomandat să facă rezervările cât mai repede pentru că se poate plăti și ulterior a doua tranșă. Bineînțeles că un avans trebuie plătit oricum, dar se poate plăti și mai târziu cu acele vouchere pe care le vor primi în luna iunie, de exemplu. Sunt probleme după 15 iunie până la 1 septembrie cu locurile. Deci cele mai bune hoteluri sunt vândute, la fel și la Sovata sau la Băile Felix. Mesajul meu este să folosească deștept voucherele de vacanță și cât mai repede să facă rezervările. De acasă, stând la calculator, nu întotdeauna poate să aleagă cea mai bună opțiune”, a explicat László Endre.

Potrivit acestuia, deși litoralul românesc este mai scump, anul acesta nu s-au făcut investiții masive. Creșterea prețului se datorează măririi valorii voucherelor care vor fi emise în 2019.  

„Normal, din cauza voucherelor de vacanță se simte o creștere foarte mare. Anul trecut au fost emise vouchere de vacanță în valoare de 250 de mii de euro, iar anul acesta se așteaptă la peste 300 de mii, deci e o creștere mare. Noi încercăm să recomandăm și alte destinații ca Delta Dunării, Bucovina cu Mănăstirile, Maramureșul cu mocănița și cu Cimitirul Vesel sau un weekend într-un oraș cultural ca Sibiu ori Cluj, sau chiar județul Covasna. Sunt mulți covăsneni care se duc la Tușnad, la Balvanyos sau chiar la Covasna”, a mai precizat specialistul în turism.

De ce să apelezi la o agenție de turism

Agențiile de turism promit că orice problemă ivită pe parcursul unui sejur poate fi rezolvată în câteva clipe, lucru care nu se întâmplă atât de rapid atunci când turiștii își fac singuri rezervările. Nici tarifele nu sunt mai mari, comparativ cu oferta pe care o puteți primi la recepția unui hotel, spun specialiștii. Principalul avantaj este însă faptul că agențiile au adesea camere în garanție, ceea ce înseamnă că odată ce apelați la serviciile acestora, există șanse mai mari să prindeți un loc la hotelul dorit, chiar dacă pe site-ul acestuia s-ar putea să fie specificat că totul este rezervat.  

„Oamenii ar trebui să se adreseze cu încredere agențiilor de turism fiindcă ceea ce gândesc turiștii că agențiile de turism pun un comision peste tarife, nu este adevărat. Dacă cineva dă un telefon la un anumit hotel, la o agenție primește la același tarif, ori la un tarif mai mic. Deci merită să primească și sfaturi în legătură cu spațiile de cazare, adică destinațiile unde vor să meargă. Agențiile de turism și tur operatorii mari au camere în garanție. Dacă cineva întreabă la Balvanyos dacă sunt locuri, la recepție s-ar putea să primească un răspuns negativ, iar dacă se adresează la o agenție, s-ar putea să găsească camere pentru că acelea sunt puse de o parte pentru agenții. Și pe litoral e la fel. Deci tur operatorii care operează pe piața internă, au mii și mii de camere în garanție”, a mai adăugat László Endre.

Totodată și stațiunile și hotelurile din județul Covasna sunt pregătite să întâmpine valul de turiști care vor sosi în lunile următoare. Conform unei statistici, luna august este cea mai aglomerată din acest punct de vedere, urmată de lunile iulie și octombrie, când se înregistrează un număr considerabil de vizitatori. Anul trecut un număr de 118.724 de turiști au vizitat județul Covasna, iar comparativ cu anul 2017, cifra a crescut cu peste 10%.

Specialist în turism László Endre a precizat că deși 10% este un coeficient mai mare decât cel înregistrat în județele Harghita sau Mureș, numărul la care se așteptau trebuia să fie mai mare, un motiv fiind impactul voucherelor de vacanță care încă nu se resimte într-un mod real. S-ar putea însă ca odată cu creșterea sumei alocate voucherelor de vacanță, turiștii români să alegă județul nostru ca o alternativă pentru litoralul tot mai costisitor.

(Sursă foto: www.tui-travelcenter.ro/ www.plaja.ro)

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.