STIREA ZILEI 19 iunie 2020

Dansul modern și provocarea de a rămâne în picioare

de Daniela Luca | 3440 vizualizări

Antrenamentele de grup nu s-au reluat deocamdată, iar dansatorii din Sfântu Gheorghe încearcă să își țină moralul ridicat  

În timp ce alte domenii încep să își revină ușor, ușor din criza provocată de noul coronavirus, dansul modern încă trece printr-o perioadă dificilă. Ușile sălilor de dans au lacăt pe ele, iar înăuntru nici urmă de agitația și energia de altădată. După ani de zile de muncă în ritm alert, coregrafii s-au văzut nevoiți să își mute antrenamentele online, iar competițiile au rămas și ele în aer. Cu toate că și ei au trecut prin momente în care aveau nevoie de susținere, au încercat să își încurajeze elevii și să le ofere încrederea că într-o zi totul va fi ca înainte. Dansatorii de la Asociația „Love To Dance” din Sfântu Gheorghe, spre exemplu, se antrenează  împreună online în continuare și așteaptă ziua în care vor putea să performeze pe scenele mari, la fel ca altădată. 

Unul dintre cei mai apreciați coregrafi de hip-hop din România, Cosma Levi Lennon, ne-a spus că este nedrept ca sălile de dans să rămână închise, în timp ce terasele, mall-urile sau piscinele și-au reluat activitatea, însă pentru asta există o explicație foarte clară, spune el. 

„Normal că și dansul ar putea să fie una dintre acele categorii care se redeschid, dar cei care practică dansul modern nu au din partea cui să aștepte „salvarea”. Acum din punct de vedere legislativ dansul nu se găsește nicăieri. Cred că în ceea ce privește dansul, totul se va redeschide abia în septembrie, când se vor redeschide și școlile, odată cu intrarea în normalitate. În momentul acesta nu văd o altă soluție. Dansul modern și street dance-ul  nu se regăsesc niciunde, nu există o categorie anume. Cei de la DSP nu au cum să ne dea aprobare, pentru că nu știu în ce categorie să ne includă. Dacă aparțineam de ceva sau de cineva, puteam să redeschidem. Statul nu are absolut nicio vină că nu ne redeschidem, de vină suntem doar noi. Nimeni altcineva”, ne-a explicat Cosma Levi Lennon.

Acesta a precizat că, pe de altă parte, cei care practică dansul sportiv au putut să își reia activitatea pentru că au o Federație recunoscută de Ministerul Sportului și Tineretului. 

„Și ei ziceau și eu că au resimțit pe copii că perioada asta i-a afectat grav și că s-a simțit lipsa antrenamentelor. Unii au ieșit în parcuri să se antreneze sau în aer liber, alții fac în curte, deci oamenii sunt creativi din punctul acesta de vedere. Profesorii de dans au făcut class-uri online și wokshop-uri, dar încetul cu încetul s-a tăiat elanul și copiii nici la asta nu prea mai reacționează. La un moment dat se plictisesc și ei. Dansul are de suferit foarte mult. Așteptăm să vedem ce se întâmplă”, ne-a mai spus coregraful de hip-hop. 

„Perioada asta este o pierdere foarte mare”

În perioada aceasta, dansatorii de la Asociația „Love To Dance” din reședința de județ erau de obicei în febra pregătirilor pentru concursuri, acum însă nu au niciun reper, spun ei. 

Pentru că timp de opt ani a trăit cu și prin dans, coregraful Molnár Enikő ne-a spus că a trecut prin momente dificile în aceste luni. Profesoara de dans și-ar dori să reia antrenamentele, măcar în grupuri mai mici, cu câte 10 dintre cei 38 de copii și tineri care alcătuiesc echipa de performanță, însă nu știe deocamdată dacă este permis și care sunt condițiile. Totodată, varianta antrenamentelor în aer liber nu se pliază pentru acest gen de activitate, spune ea. 

„Pentru noi, ca echipă de performanță, perioada asta este o pierdere foarte mare. Nu se știe nici dacă va fi vreun concurs anul acesta. Deocamdată sunt în dilemă pentru că nu știm pentru ce să ne pregătim. Nu pot să intru în sală cu toți copiii. Va trebui să fac separat și e foarte greu să faci coreografii în trei grupe diferite. Nu știu cum să continui, dar vreau neapărat. Toată lumea s-a interesat dacă ne reluăm activitatea și toată lumea dorește și așteaptă să revină. Noi coregrafii discutăm între noi și pot să îți zic că nimeni nu știe cum să procedeze. Deocamdată avem voie doar în aer liber să facem antrenamente, dar mie nu îmi convine, pentru că trebuie să fie o podea corespunzătoare, trebuie să fie un loc unde se aude bine și muzica, deci nu prea m-aș duce pe partea de dans în aer liber. Ca și distracție, da, dar ca să faci coregrafie de performanță, nu. Mai bine mă duc în sală cu câte zece copii, decât în aer liber”, ne-a spus Molnár Enikő.

Tabere de dans și antrenamente online 

În aceste luni în care nu au avut voie să se întâlnească și să danseze în grup, membrii echipei „Love To Dance”, alături de profesoara de dans, au rămas foarte activi. 

Săptămâna trecută, spre exemplu, 15 dintre ei au participat la o tabără internațională de dans care a avut loc în mediul virtual. Aceasta a fost organizată de acea renumită școală de dans din Ungaria, Red One, spune Molnár Enikő. În cele patru zile de tabără online, dansatorii au învățat 12 coregrafii de la profesori de renume.  

Mai mult, fiecare dintre cei 38 de dansatori au fost în aceste luni, pe rând, antrenori. 

„În toată pandemia am făcut workout în echipă, adică ne-am provocat luni, miercuri și vineri să facem mișcare. Încă nu s-a terminat challenge-ul. Mai sunt patru copii care trebuie să țină antrenamente. Noi cu asta ne-am ținut în formă și cu online dance învățam de la profesioniști de pe internet, fie fiecare individual sau în tabere online”, ne-a mai spus profesoara de dans. 

„Este o lecție foarte mare și pentru trupa mea”

Chiar și așa, nu toți dansatorii au avut starea necesară pentru a se antrena, spune Molnár Enikő, iar acest lucru este de înțeles. Atunci când se vor relua antrenamentele, provocarea cea mai mare va fi să ia totul de la capăt. 

„Sper din tot sufletul că în iulie-august să începem să ne intrăm din nou în ritm, dar nu știu dacă o să avem pentru ce să ne pregătim. Dacă nu sunt concursuri și spectacole, nu avem un scop. Noi ca și trupă de performanță  am lucrat doi ani ca să ajungem unde am ajuns, de exemplu la Hip Hop International să luăm locul doi, care este un lucru foarte mare, iar acum eu cred că o să începem aproape de la zero. Din 38 de copii, poate sunt 20 care au dansat acasă. Sunt minim zece care nu au făcut chiar nimic. Și în situația actuală nici nu poți să obligi pe nimeni să facă ceva. Când intrăm în sală o să se vadă câți copii au făcut acasă dans și câți nu. Este o lecție foarte mare și pentru trupa mea”, a mai adăugat coregraful. 

Totuși, motivația de a continua, poate chiar cu o doză și mai mare de ambiție, vine din simplul fapt că toți membrii echipei au muncit enorm în acești ani ca să ajungă la acest nivel, astfel că nici nu își permit să se oprească, ne-a împărtășit Molnár Enikő. 

Între dragoste pentru dans și neputință 

Unul dintre dansatorii din echipă, Cosmin Dima, spune că a dus o luptă interioară în această perioadă. Tânărul nu s-a putut adapta cu modalitatea online de antrenamente, iar lipsa energiei pe care i-o oferea cândva echipa l-a afectat destul de mult. 

„E foarte ciudată situația în care ne aflăm, pentru că nu mai putem să facem performanță și să evoluăm. Cel puțin eu am simțit că nu am evoluat deloc. Am stagnat sau chiar am început să scad din punct de vedere al forței și al rezistenței. Aștept cu cea mai mare nerăbdare să se deschidă din nou sala. Pentru mine nu au fost atât de eficiente antrenamentele online. Nu m-am adaptat la modul acesta de predare, deși am încercat. Class-urile online sunt bune, dar nimic nu te motivează la fel cum o fac antrenamentele în sală. Energia nici nu se compară. Am încercat și eu să fac câteva coregrafii, dar nici psihicul nu prea m-a ajutat. Când se va relua totul va fi mult mai greu și pentru cei mici, dar și pentru noi, cei de la grupa de performanță. Nu avem niciun țel momentan și nu avem pentru ce să ne pregătim. Trebuia să mergem la multe concursuri, dar s-a anulat totul. La un moment dat am decis că mă las de dans, pentru că nu prea simt că merge și apoi m-am răzgândit și tot așa”, ne-a spus tânărul. 

O piedică sau o oportunitate? 

Pe de altă parte, Zigmund Zsanett, una dintre cele mai active dansatoare din echipă, spune că și ea a trecut prin clipe mai grele, însă într-un final a reușit să vadă și partea bună a lucrurilor. Printre acestea ar fi oportunitatea de a învăța online coregrafii de la cei mai apreciați profesioniști din domeniu. 

„La început nu am avut nici eu motivație. Stăteam acasă și nu prea făceam nimic, dar au început dansatorii din toată lumea să facă class-uri și live-uri pe Instagram și am zis să încerc și eu. Era ciudat, dar mi-a plăcut până la urmă. Sper să am vreodată oportunitatea să învăț de la acești profesioniști, dar asta m-a motivat că pot să fac class-uri cu dansatori renumiți din toată lumea. Și eu am avut vreo două săptămâni în care nu am dansat deloc, dar după m-am apucat iarăși. Aștept să se redeschidă sala pentru că e altfel când dansezi singur acasă, în camera ta sau când dansezi în grup, mai ales cu echipa ta. Sperăm că nu se lasă mulți după perioada asta. Noi am încercat să ne menținem în formă. Am participat și la concursuri online, dar la fel, nu se compară cu senzația pe care o ai atunci când ești în echipă”, ne-a împărtășit Zigmund Zsanett. 

La finalul lunii aprilie, dansatorii de la Asociația „Love To Dance” din Sfântu Gheorghe s-au alăturat unui flash-mob uriaș prin care au sărbătorit Ziua Internațională a Dansului. Acesta a avut loc online, iar inițiatorii acestui demers, cei de la „The Wings Of”, și-au dorit să transmită comunității un mesaj important, și anume că doar prin unirea forțelor se pot crea lucruri memorabile.

Poate că impasul prin care trec acum îi va căli și mai mult pe dansatorii de la „Love To Dance”, care au demonstrat de nenumărate ori că au atâta ambiție și curaj, încât le pot împărți și cu alții. Dovadă sunt, fără îndoială, zecile de trofee pe care le-au câștigat de-a lungul timpului. 

Sursa foto: Asociația Love to Dance.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.