STIREA ZILEI 24 aprilie 2020

Covăsnenii care întețesc flacăra speranței

de Covasna Media | 3148 vizualizări

Organizațiile, firmele și oamenii din județ s-au mobilizat și în timp de pandemie 

Mai firave (apropo de o declarație a ministrului Muncii,) sau mai consistente, acțiunile de ajutorare pe timp de pandemie și de implicare sunt prezente și în județul Covasna. De la cursele de taxi gratuite pentru personalul medical, la campanii ample de donații, la implicarea resurselor umane din județ, la dotarea spitalelor și hrănirea nevoiașilor – toate acestea și multe altele și-au găsit loc printre prioritățile oamenilor de bine din comunitățile covăsnene. 

Afirmația ministrului Muncii, Violeta Alexandru, care spunea, prin intermediul Facebook în 20 aprilie, că, „din păcate, ajutorul din comunitate, inclusiv prin aportul entităților neguvernamentale, a fost firav. Până acum. Am văzut puține comunități mobilizate, punând laolaltă resurse și dorință de a lupta împreună”, ne-a făcut să ne dorim să vedem mai îndeaproape cum s-au mobilizat în județul nostru ONG-urile, firmele și oamenii de rând în lupta împotriva coronavirusului. Nu au fost puține acțiunile identificate și evident, nu am putut să le includem pe toate în articol, dar am descoperit câteva care ne-au impresionat plăcut. 

Curse gratuite cu taxiul pentru cadrele medicale din Sfântu Gheorghe 

De exemplu, un taximetrist din Sfântu Gheorghe și-a pus la dispoziție, gratis, serviciile pentru personalul medical. Bărbatul s-a inspirat de la colegii de breaslă din Timișoara și a decis să pună în practică acest gest de solidaritate și la Sfântu Gheorghe. Momentan este singurul taximetrist din oraș care s-a alăturat inițiativei, spune acesta. 

„Eram în concediu și atunci am văzut pe Facebook la colegii din Timișoara și mi-a venit ideea că aș putea să fac și eu asta. De la 6:00 dimineața până la 7:00 sau dacă intru mai devreme, atunci și de la 5:00 și seara de la 19:00 până la 20:00 sunt disponibil. De obicei oamenii mă găsesc prin dispecerat și cine are vreo cunoștință și are numărul de telefon, atunci personal mă sună. Au fost colegi care au salutat ideea, au fost și alții care nu au înțeles-o. Financiar, o cursă nu e chiar atât de importantă pentru noi, nici pentru medici, dar e un gest totuși. Sora mea este asistentă și am zis că o să ofer curse gratuite pe timpul acestei pandemii cadrelor medicale. Asistenții medicali care au beneficiat deja de aceste curse mi-au spus că e un lucru frumos din partea mea”, ne-a spus Daner István-Ferenc. 

Acesta este la dispoziția cadrelor medicale, de luni până vineri, între orele 6:00-7:00 și 19:00-20:00 și poate fi contactat la numărul de telefon 0753 628 557. 

Peste 100.000 de euro strânși din donații de Clubul Rotary 

Ultimele aproape șase săptămâni au fost mereu pline pentru membrii Clubului Rotary din Sfântu Gheorghe, care are în prezent 24 de membri. Pline de activități și campaniile derulate în județ. Organizația a adunat donații de peste 100.000 de euro de la covăsneni, cluburi Rotary din Germania, colegii din club, persoane fizice din țară și din străinătate și persoane juridice deopotrivă - fonduri destinate luptei împotriva coronavirusului. 

O simplă căutare pe pagina de Facebook arată acțiuni diverse, de la cumpărarea și distribuirea de dezinfectanți pentru medicii de familie, donarea de măști plexiglas, dar și alte echipamente pentru personalul sanitar, donații de alimente pentru nevoiași, donații de mașini de spălat rufe pentru angajații de la Ambulanță, la acvarii de protecție, porți pentru dezinfecție (executate de unul dintre colegii clubului) concentratoare de oxigen și aparate de ventilare mecanică non-invazive sau aparate de ventilație mecanică pentru ATI și câte și mai câte. 

Noi suntem oameni de acțiune, suntem antreprenori și credem că trebuie să ne luăm în serios rolul în organizația Rotary – o putere mondială. Bineînțeles, încercăm să acționăm ca atare. Și până acum am făcut acțiuni, dar acum am devenit mai vizibili pentru că dacă avem mai multe donații, putem să facem mai multe proiecte. De ce continuăm? Fiindcă vrem ca să fie spitalele pregătite la o eventuală problemă. Din fericire, încă nu vedem o problemă foarte mare. Dar credem că va fi nevoie și în continuare. Trebuie să fim pregătiți. (...) O acțiune creează o nouă acțiune, o nouă idee și noi nu ne oprim. Ceea ce e bine, pentru că în club avem colegi plini de energie, dar și donațiile, care pentru noi înseamnă un răspuns destul de clar că suntem susținuți și că trebuie să mergem mai departe”, ne-a spus actualul președinte al Clubului, Bartók Árpád. 

Reprezentantul Rotary Sfântu Gheorghe a ținut să puncteze și că multe dintre echipamentele achiziționate acum vor fi utile și după ce va trece pandemia, bineînțeles, cu excepția celor de protecție, care sunt perisabile. 

Organizația mondială, cu filiale în aproape toată țara, dar și în Republica Moldova, spune că la nivel local a găsit o mulțime de parteneri, printre care Crucea Roșie, alături de care pregătește cele cinci centre de prim ajutor din județ, dar și colaboratori privați, cum ar fi, de exemplu, firma Multi Nr., dar și autorități, ca Prefectura, Consiliul Județean și Primăria Sfântu Gheorghe și alții. 

Noi facem aceste acțiuni pentru că simțim nevoia că trebuie să facem. Acesta este rolul nostru și acum este o ocazie prin care putem să arătăm puterea acestor organizații. Și e frumos. Eu, personal, sunt impresionat că am primit donații în sumă așa de mare. Asta înseamnă și responsabilitate, că trebuie să îi cheltuiești bine, dar, în același timp, înseamnă și încrederea oamenilor care ne-au trimis atâtea  donații. Mă simt bine că în județul nostru avem atâția oameni care doresc să ajute proiectele noastre. Suntem printre primii dintre cluburile din țară. Mă simt mândru că sunt din acest județ și că am reușit să derulăm idei și proiecte la acest nivel”, spune președintele Rotary, care a punctat că un obiectiv important asumat de organizație este prevenția, respectiv pregătirea temeinică într-un război dus împotriva unui inamic nevăzut.  

Aproape 2.000 de viziere realizate la Sfântu Gheorghe cu o imprimantă 3D 

Un alt exemplu de implicare este cel al start-up-ului Wieb Toys din Sfântu Gheorghe, care în trei săptămâni a produs, cu ajutorul unei imprimante 3D, destinată inițial pentru realizarea de jucării, aproape 2.000 de viziere de protecție care au ajuns în tot județul, la câteva spitale, dar și la firme sau la medicii de familie. 

Eu cred că e important ca fiecare am om să se implice. Nu putem neapărat să dăm vina și să spunem că statul trebuie să rezolve toate problemele noastre. (...) Am văzut că și în alte țări au fost firme, așa ca noi, care s-au implicat. (...) De ce să stăm cu mâinile în sân? La noi, totul a venit normal. Nu a fost nimic gândit strategic. (...) Prima dată am zis să facem pentru serviciul de Ambulanță 100 de bucăți, am reușit să îi contactăm pe cei de la Salvatore. Am ajutat cu ce am putut noi. Pe urmă totul s-a rostogolit și am făcut aproape 2.000. (...) Cel mai important este că acestea pot fi sterilizate și utilizate mult timp de acum încolo. Acesta a fost scopul. Pentru cineva care trebuie să lucreze 10 – 12 ore, de exemplu asistentele, să poată să poarte toată ziua fără să fie incomodă”, ne-a spus unul dintre reprezentanții companiei, Kristó Kinga. 

Aceste viziere au ajuns astfel la Ambulanță, UPU Sfântu Gheorghe și alte secții ale spitalului, printre care TBC, ORL, Nefrologie, la Spitalul de Cardiologie din Covasna, la Baraolt și Târgu Secuiesc, dar și la medicii de familie sau la alte instituții ori firme din județ. 

Au ajuns în mâini bune, acolo unde a fost nevoie”, a punctat Kristó Kinga. 

Aceasta ne-a spus și că prețul unei viziere a fost de 20 de lei plus TVA – în cazul firmelor, dar în proiectul derulat cu Salvatore, unde cheltuielile pentru producție au venit în principal din donații, valoarea TVA-ului a fost suportată de start-up.  

Când am început acțiunea, am calculat la limită. Deci doar materialul să fie plătit. Nu am profitat de faptul că puteam să câștigăm mai mult. Am rămas corecți și cred că așa a fost cel mai bine”, a punctat tânăra antreprenoare. 

Pe lângă viziere, start-up-ul, cu ajutorul imprimantei 3D, a creat și „accesorii simple pentru ventilatoare pentru ca să ne pregătim pentru o situație mai drastică”, într-o acțiune derulată împreună cu Clubul Rotary și destinată Spitalului Județean.

„Nu ești erou când stai acasă, ești erou când cauți contul de la un spital, de la o fundație, când îi ajuți pe vecinii de bloc, atunci ești erou” 

Preotul din Vâlcele, Vasile Antonie Tămaş,  este cunoscut pentru gesturile de caritate pe care le-a făcut de-a lungul timpului. Și acum, pe timp de pandemie, ajutat de oamenii din comunitate, dar și cu sprijinul mai multor persoane din țară și din străinătate, oferă neostenit ajutor celor amărâți. Acesta spune totuși că, din păcate, nici în județ, dar nici în țară nu s-au mobilizat suficiente persoane care să își îndeplinească datoria morală de a-i ajuta pe cei care au nevoie de sprijin. 

„E plină țara de voluntarii care sunt toată ziua pe net și care spun că fac și dreg, dar fac totul pe bani. Dar ce facem noi, nivelul pe care l-am făcut noi din Covasna de la Vâlcele, fără un leu luat de la nimeni dintre cei care au fost ajutați, sunt cam rare astfel de gesturi. La noi în județ nu s-au mobilizat suficienți, deloc. Dacă s-ar fi mobilizat suficienți, eu n-aș fi primit din vreo zece, cincisprezece localități telefoane că nimeni nu face nimic și nu ajută cu nimic. Nu e suficient să faci o postare pe Facebook în care să scrii - «facem noi cumpărăturile». Păi și dacă omul nu are bani? Ce cumpărături vrei să îi faci? Trebuie căutați oamenii săraci, oamenii care nu au nimic, care nu au acces la internet și la telefon. Cei care nu au posibilitate să ajute într-un alt fel, pot să meargă să le facă focul la oameni, să meargă să întrebe dacă le pot fi de folos cu ceva, să le aducă apă de la marginea orașului de la cișmea, orice ca să îl țină pe omul acela în viață. Am fost în niște sate în care pe oamenii ăia nu i-a căutat nimeni, nici vecinii lor. (...) Nu ești erou când stai acasă, ești erou când cauți contul de la un spital, de la o fundație, când îi ajuți pe vecinii de bloc, atunci ești erou. Eu nu sunt implicat în nicio fundație sau asociație, eu mă chinui și strâng de la om la om, împreună cu voluntarii, dau și de la parohie din puținul de acolo”, ne-a împărtășit Vasile Antonie Tămaş. 

Părintele a adăugat că nu este ușor să mențină constant acest efort, pentru că zilnic se cheltuie sume mari pe alimente, sprijin financiar, medicamente, transport, haine și alte ajutoare. Mai mult, această activitate vine și cu sacrificii pe plan personal. 

„E greu și să fii pe drum toată ziua. Să îți lași familia pe planul doi. E greu, dar ne asumăm. Din localitate mi s-au alăturat zece persoane, din județ poate 20-30, dar la nivel național sunt sute care s-au alăturat. (...) Toți voluntarii sunt niște oameni minunați. Toți. Dar e una să faci voluntariat acolo unde primești telefon că trebuie să duci niște cumpărături și alta e să te duci, să umbli pe drum, să-l găsești pe acela care nu are acces la telefon și nu are internet și moare de foame. Asta e cu totul altceva. Diferența e colosală”, a mai punctat preotul din Vâlcele. 

Pe de altă parte, directorul Fundației Comunitare Covasna, Bereczki Kinga, se declară mulțumită de implicarea de care au dat dovadă covăsnenii în această perioadă.  

„Fiecare acționează după felul lui. După părerea mea, oamenii au dat dovadă de responsabilitate și empatie în această perioadă. S-au mobilizat pentru a se ajuta reciproc și asta e bine”, ne-a spus Bereczki Kinga. 

De la începutul acestei luni, Fundația Comunitară Covasna și Asociația Salvatore derulează o campanie de strângere de alimente pentru ajutorarea a 20 de familii nevoiașe din județ care nu au din ce să își procure hrana. În magazinele Bertis din orașele Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc și Covasna au fost amplasate coșuri în care cumpărătorii donează produse alimentare. Inițiatorii acestei campanii spun că sunt surprinși de rezultatele de până acum și că la câteva zile coșurile sunt pline. 

Covăsnenii își ajută și semenii din alte județe

Un alt exemplu regăsit printre noi, ne arată că ajutorul nu trebuie să fie încadrat neapărat între granițele unui județ sau ale unei țări. Înaintea sărbătorilor pascale, pe 12 aprilie, Silviu Tănase anunța pe pagina personală pe Facebook că își dorește să îi ajute pe cei aflați la nevoie, astfel a dat start campaniei: „Bucuria Postului”.

În Vinerea Mare echipa strânsă pentru a aduce o bucurie bătrânilor din județele Vaslui și Bacău a mers la aceștia cu alimente în valoare de aproximativ 10.000 de lei, după cum spune Silviu Tănase.

„Donațiile au constat în alimente, foarte multe alimente, fructe, dulciuri și îmbrăcăminte, încălțăminte. Cred că undeva la 10.000 de lei, cu siguranță”, ne-a explicat Silviu Tănase, care a precizat că nicio firmă și niciun partid politic nu a finanțat acțiunea.

Reacția autorităților pentru ajutorarea nevoiașilor lasă de dorit, aceasta este părerea lui Silviu Tănase, care spune că oamenii nu au primit nimic de la Primărie sau alte autorități, chiar dacă urmau sărbătorile.

„Sunt oameni uitați de lume, ca să zic așa (...). Deci acum avem o campanie la un nene de 84 (n.red de ani), orb, care nu are ce mânca, nu are ușă la casă, tot acolo în zonele alea, deci pur și simplu Primăria i-a tăiat ajutorul social, nu are niciun ajutor, nu are nimic de la nimeni (...). Deci Guvernul nu îi ajută, vă spun eu sigur chestia asta. Am și zis, nu pot să mă exprim în cuvinte ce am văzut acolo, dar nu am văzut nicio mașină de cum să îi spun, autorități locale, să le ducă în  preajma sărbătorilor ceva, un aliment, ceva, nici măcar nu aveau, să zici că au fost înaintea noastră și le-a dus ceva. Noi am fost în Vinerea Mare, dar nicio mașină, de la nicio autoritate, poliție, primărie nu era prin zonele alea”, a încheiat Silviu Tănase.

L-am întrebat pe Silviu Tănase de ce a ales să meargă tocmai în Vaslui și Bacău cu astfel de inițiative, și de ce nu a realizat o astfel de acțiune în zona Buzaielor, de unde este el. Acesta ne-a explicat că a văzut că pe plan local părintele Ciprian se implică, dar a ales acele zone și pentru că acolo „nu a ajuns nimeni”: „Când le dădeam o franzelă, o pâine, ca să zic așa, pur și simplu îi bufneau lacrimile”, a mai spus covăsneanul.

Este o vorbă care spune că „dragostea este singura care atunci când este împărțită se înmulțește”. Că sunt firave sau nu, acțiunile de binefacere, de ajutorare contează întotdeauna. Și vor conta și mai mult dacă nu ne vom opri aici. Este loc pentru fiecare. 

Iulia Drăghici – Taraș 

Daniela Luca 

David Leonard Bularca 

Sursă foto: Sepsiszentgyörgy - Rotary - Sf. Gheorghe/ Vasile Antonie Tămaş/ Kocsis B. János/ Daner Istvan-Ferenc. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.