STIREA ZILEI 6 februarie 2012

Covasna, un oraş care şi-a dublat bugetul!

de Simona Negrila | 853 vizualizări
Cu toate acestea, primarul Lorincz Zsigmond întâmpină probleme în trecerea proiectelor prin Consiliul Local. Deşi a reuşit în ultimii patru ani să dubleze bugetul oraşului Covasna şi să transforme localitatea într-o staţiune balneară, primarul Lorincz Zigmond întâmpină greutăţi în derularea proiectelor.

Cu toate acestea, primarul Lorincz Zsigmond întâmpină probleme în trecerea proiectelor prin Consiliul Local.

Deşi a reuşit în ultimii patru ani să dubleze bugetul oraşului Covasna şi să transforme localitatea într-o staţiune balneară, primarul Lorincz Zigmond întâmpină greutăţi în derularea proiectelor.

Pe lângă proiectele finalizate cu succes anul trecut, şi anume pârtia de schi cu o lungime de 480 m şi promovarea turismului balnear, îşi aşteaptă rândul noi proiecte care nu se pot derula.

Buget record de 28 de milioane de lei

Se pare însă că aceste lucruri nu sunt de ajuns, primarul confruntându-se cu probleme şi greutăţi chiar în cadrul Consiliului Local.

„La ultima şedinţă a Consiliului Local a fost dezbătut printre altele un lucru foarte important şi anume Hotărârea Consiliului Local privind bugetul oraşului Covasna pe anul 2012. Din punctul meu de vedere ca şi primar cred că în istoria Primăriei nu a existat un buget atât de mare ca anul acesta – peste 28 milioane lei. De aceea am dat o importanţă deosebită proiectelor din acest an. Din păcate membrii USL nu au votat acest buget din cauză că ei iau în calcul alte considerente”, ne-a declarat primarul Lorincz  Zigmond.

Proiect ADR respins de Consiliul Local

Anul acesta au fost semnate deja două proiecte. Unul cu ADR Centru în cadrul Programului Operaţional Regional în valoare de 17,5 milioane de lei pentru reabilitarea străzii Ştefan cel Mare, reabilitare care constă în schimbarea canalizării, introducerea în subteran a conductelor Electrica, refacerea străzii şi a trotuarelor. Acest proiect însă nu a primit aviz favorabil în dezbaterea Consiliului Local.

Al doilea proiect – Promovarea Turismului Balnear este un proiect care a fost votat în Consiliu. „Aici este vorba de un milion de lei care se va investi în promovarea oraşului Covasna ca un oraş balnear”, spune Lorincz.

Turiştii sunt încântaţi de pârtia de schi

Un lucru este faptul că pârtia de schi dată în folosinţă în decembrie funcţionează şi lumea este foarte încântată de ea. „Acest lucru ne obligă să continuăm proiectul şi să dăm în folosinţă anul acesta tronsonul II care are o lungime de aproximativ 1000 de metri”, ne-a spus primarul Lorincz Zsigmond.

Un alt proiect important al Primăriei care şi-a găsit finalitatea este acela care a avut în vedere o casă de promenadă, sau mai bine zis o mini Casă de Cultură în Voineşti care va fi inaugurată pe data de 20 iunie anul acesta.

Teatru la Covasna după 30 de ani

„De asemenea, vreau să aduc la cunoştinţa locuitorilor că între 23 şi 26 februarie va avea loc inaugurarea primului Teatru după 30 de ani în clădirea fostului cinematograf al oraşului, ocazie cu care a fost invitată şi formaţia Ciobănaşul, iar pe data de 14 februarie se va preda către Consiliul Local Casa de Cultură a oraşului care a fost reabilitată de Ministerul Dezvoltării prin Compania Naţională de Investiţii”, mai spune edilul.

Drumul de centură al oraşului este un alt mare proiect, finalizat în proporţie de 90%. Acesta a adus Primăriei 26 de ha de teren care au fost înregistrate în intravilanul oraşului.

Pregătiri pentru promovare internaţională

În ceea ce priveşte promovarea pe plan internaţional, autorităţile locale au considerat că staţiunea nu este suficient de pregătită pentru acest pas, serviciile fiind încă un punct slab. Dar s-a acţionat în această direcţie şi a început pregătirea de tineri care să reprezinte oaşul pe viitor.

„Anul trecut am început la liceu o clasă de Turism, iar anul acesta am în plan o clasă pentru ospătar-bucătar şi una pentru recepţioner. Şi secţie română şi maghiară”, spune primarul Lorincz.

Nevoie de sprijin pentru alte proiecte

Supărarea edilului este însă că nu găseşte sprijinul necesar pentru derularea celorlalte proiecte.

„Aici mă refer la faptul că am propus Consiliului Local un proiect care necesită un credit din partea Consiliului Local de vreo 5 milioane de lei. Această sumă reprezintă aportul propriu şi este doar 24% din valoarea totală a proiectului, diferenţa fiind finanţată de U.E. printr-un proiect care are în vedere reabilitarea străzii Ştefan cel Mare de care vorbeam mai devreme. Nu am primit încă aviz favorabil pentru continuarea acestui proiect, deşi acest credit nu ar ridica gradul de îndatorare al Primăriei decât la 18-19%, pragul maxim fiind de 30%. Sunt încă multe persoane care nu au înţeles că eu sunt primarul întregului oraş şi al tuturor locuitorilor săi fără excepţie şi o să fac tot ce îmi stă în putere sa le rezolv problemele”, a conchis primarul Lorincz Zsigmond.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.