STIREA ZILEI 15 decembrie 2020

Copil curentat în Parcul Central din Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 4167 vizualizări

Problema a fost remediată, însă autoritățile le recomandă părinților să fie precauți 

O fetiță de doi ani și trei luni a fost curentată duminică seara în Parcul Central din cauza unei instalații de lumini neizolate pe un stâlp de iluminat public. Din fericire, copilul a scăpat doar cu o sperietură zdravănă. Cazul a fost adus la cunoștință, în mediul online, de mama acestuia, care a vrut să îi avertizeze și pe alți părinți în legătură cu pericolul din parc. Problema a fost remediată la scurt timp de firma căreia i-a fost delegată gestiunea serviciului de iluminat public din Sfântu Gheorghe. Totodată, autoritățile spun că starea instalațiilor de sărbători va fi verificată constant în perioada următoare, astfel încât să nu mai apară incidente similare.  

Incidentul a avut loc duminică, în jurul orei 18:00, lângă o statuie din Parcul Central. Mama fetiței de doi ani și trei luni spune că din fericire, incidentul n-a fost foarte grav pentru că șocul electric a fost minor. Copilul s-a ales totuși cu o sperietură mare. 

Ea decis să povestească despre cele întâmplate pe o rețea de socializare pentru ca părinții să fie mai atenți și să îi avertizeze pe cei mici în legătură cu posibilele pericole. 

„Ea și-a pus mânuțele în fața ochilor, s-a sprijinit de stâlp, și voia să înceapă să numere că se jucau de-a v-ați ascunselea. Nici nu mă uitam pentru că nu m-am gândit că se poate întâmpla ceva,  dar imediat ce s-a sprijinit de stâlp, începuse să strige „mama, m-a pișcat” și plângea de nu se mai oprea.  Ținea mâna stângă foarte strâns la piept și nici nu voia să-mi arate ce are, doar după câteva minute. Nu s-a întâmplat nimic grav, dar totuși așa ceva nu poate fi permis în centru, unde aleargă copii toată ziua. Am fost norocoși, până acum, dar încă 24 ore trebuie sa fim atenți la comportamentul fetiței, așa mi-a zis doctorița. Fetița încă este speriată. Când se uită la palme îi vine să plângă. Nu cred că o doare fizic, doar își amintește de incident. A rămas numai cu o sperietură. S-a trezit și noaptea din cauza unui coșmar de trei ori și țipa  „mama, m-a pișcat, mă doare”. A doua zi am observat și eu că se lucrează ceva acolo, dar mai mult nu m-am interesat. Eu am vrut de fapt să îi atenționez pe părinți. Să sperăm că nu se va mai întâmpla așa ceva cu copiii. Fetița mea este foarte cuminte. I-am zis să nu atingă luminile că se electrocutează și după aceea nici nu s-a uitat la ele. Cine ar crede că la înălțimea capului unui copil de 2 ani poate fi ceva care poate electrocuta? Totuși mă liniștește faptul că s-a verificat iluminatul și de acum încolo, poate, acordă mai multă atenție”, ne-a spus mama fetiței. 

Autoritățile locale: „Oamenii noștri vor fi cu ochii în patru de acum încolo”

Luni dimineața izolația ruptă de la instalația de lumini de sărbători de pe acel stâlp a fost refăcută de firma căreia i-a fost delegată gestiunea serviciului de iluminat public din Sfântu Gheorghe. Au fost verificate și celelalte instalații de lumini, însă n-au fost găsite alte probleme, spun autoritățile. 

Viceprimarul Tóth-Birtan Csaba a precizat că astfel de cazuri nu s-au mai întâmplat până acum. Pentru a preîntâmpina situațiile care pot predispune la șocuri electrice, acesta i-a îndemnat pe părinți să fie mai precauți, dar a garantat totodată că, după acest incident, starea instalațiilor de sărbători va fi verificată constant în perioada următoare. 

„A fost un contact al iluminatului festiv, iar cei care l-au montat susțin că a fost izolat, dar a dispărut izolația cumva și acum l-au reizolat.  Firma susține că a fost izolat. Fiecare părinte trebuie să îi spună copilului să nu se atingă de cabluri că poți să te electrocutezi. Acum sunt unii care spun mai cu spor și alții care nu. În general, părintele trebuie să fie atent, dar normal că și noi trebuie să fim atenți ca să nu se întâmple. Oamenii noștri vor fi cu ochii în patru de acum încolo. Dacă s-a întâmplat, atunci s-ar putea să se întâmple și alte cazuri, mai ales că firma susține că a fost izolat contactul respectiv și s-ar putea să dispară din varii motive izolația”, ne-a spus luni viceprimarul Tóth-Birtan Csaba. 

Paznicul Parcului Central a primit o nouă sarcină 

Administratorul public al orașului, Czimbalmos Csaba, spune că ar trebui pe viitor să se găsească o soluție care să permită mutarea surselor de curent la o înălțime la care să nu ajungă trecătorii. Până atunci însă, paznicul Parcului va trebui să verifice stâlpii și să fie atent la cei care vor să se „joace” cu izolațiile. 

„Se pare că i-a plăcut cuiva acea bandă și s-a jucat cu ea și a scos-o, dacă nu cumva muncitorii care au făcut lucrarea au uitat să izoleze unul din cei 50 de stâlpi, sau câți sunt. Acum repede s-a refăcut izolația și paznicul Parcului are sarcina ca în fiecare zi să verifice toți stâlpii ca nu cumva cineva să mai atingă aceste izolații care în mod normal nu ar trebui să facă niciun deranj. Nu știu cine și cu ce motiv a desfăcut, dar cum am zis, nu putem ști dacă nu cumva muncitorii au uitat să izoleze. Ne pare rău, dar, mă rog, acum s-a corectat și va trebui probabil să căutăm o altă soluție de îmbinare a acestor elemente astfel încât alimentarea de la sursa de curent să se facă undeva la o altă înălțime, ca să nu poată atinge nimeni  aceste elemente”, ne-a declarat Czimbalmos Csaba. 

Sfaturile medicului în caz de electrocutare 

Reprezentanta Asociației Medicilor de Familie din județul Covasna, dr. Lucia Șereș, a precizat că în cazurile mai grave de electrocutare, persoana care vrea să acorde ajutor trebuie să se asigure că victima este îndepărtată de la sursa de curent cu ajutorul unui obiect care să nu fie conductor. Dacă șocul n-a fost atât de puternic, trebuie tratată arsura locală și monitorizată starea victimei. 

„Dacă persoana devine inconștientă după incident trebuie să se întrerupă prima dată sursa de electrocutare, dar  în așa fel încât să nu se electrocuteze și persoana care face asta. Apoi trebuie să se acorde primul ajutor. Depinde de cât de gravă a fost electrocutarea. La electrocutare problema e pe loc. Dacă nu s-a întâmplat nimic pe loc, eventual victima poate avea arsuri la mână și atunci trebuie îngrijită plaga, iar în rest, monitorizarea comportamentului. Dacă nu s-a întâmplat ceva foarte grav, atunci e bine.  A avut mare noroc”, ne-a spus dr. Lucia Șereș. 

Luni după-amiază, proprietarii unui cățel au făcut public un filmuleț pe  rețelele de socializare în care se vede că patrupedul a tresărit în timp ce mergea pe lângă un stâlp decorat cu instalație de lumini de pe strada Ciucului. Stăpânii au avertizat că și acolo ar putea fi un pericol de electrocutare.

Sursă foto: Observatorul de Covasna, Facebook 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.