STIREA ZILEI 8 noiembrie 2018

Cea mai mare papară de ou și cea mai mare pâine cu cartofi și cârnați, sâmbătă, la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1423 vizualizări

Evenimentul Parada Cârnaților și Festivalul Verzei anunță noutăți delicioase pentru pofticioși

O papară făcută din 600 de ouă și cârnați, care va constitui cel mai mare mic-dejun din secuime, o pâine cu cartofi și cârnați de câteva zeci de kilograme, dar și un cârnat lung de 10 metri făcut dintr-un sigur maț sunt cele trei recorduri care vor constitui principalele puncte de atracție pentru vizitatori din cadrul celei de-a 16-a ediții a Paradei Cârnaților și Festivalului Verzei. Evenimentul se va derula sâmbătă, 10 noiembrie a.c., începând cu ora 09:30, la Sala Sporturilor „Szabó Kati” din Sfântu Gheorghe.

Deși se zvonea că pesta porcină africană ar putea întrerupe șirul evenimentelor care au la mijloc cârnații și varza, respectiv Parada Cârnaților și Festivalul Verzei, pofta pentru bunătăți a covăsnenilor nu poate fi răpusă cu una, cu două. Astfel, cel mai longeviv festival gastronomic din județul Covasna revine și în acest an cu un program pe gustul tuturor pofticioșilor.

La concursul de anul acesta s-au înscris 50 de echipe care vor prepara cârnați, număr care ar putea crește în zilele următoare, dar și 12 echipe ce se vor întrece în a prepara bunătăți cu varză și carne tocată.

Acest eveniment cred că va fi celebru pentru că prima dată în istoria Ținutului Secuiesc vom avea un mic-dejun în public, făcut din 600 de ouă și cârnați. Cu asta vom începe la ora 10:00, de altfel, evenimentul. Mai înainte de micul dejun va avea loc și cea mai mare ciocnire de pahare de pălincă din Ținutul Secuiesc. (...) Un alt eveniment al zilei, ce nu a fost până acum, va fi cârnatul de 10 metri făcut dintr-un singur maț. S-au mai făcut cârnați lungi, dar acum se face dintr-o singură bucată”, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, Tamás Sándor, care a amintit și că Brutăria Diószegi a testat deja rețeta de pâine cu cartofi și cârnați și că brutarii se pregătesc să doboare un nou record gustos.

Organizatorii evenimentului gastronomic spun de asemenea că au luat măsuri pentru a se asigura că nu vor exista probleme din cauza pestei porcine africane, boala periculoasă care deși nu afectează oamenii, provoacă moartea porcilor.

„Ceea ce este diferit față de festivalul de anul trecut este că nu se pot aduce de acasă carne sau produse din carne pentru decor. Orice altceva se poate aduce, în afară de carne pentru a preveni această problemă cauzată de pesta porcină”, spunea, într-o conferință de presă anterioară, vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Grüman Róbert.

Programul evenimentului

Încă de dimineață, de la ora 09:30, organizatorii evenimentului au planificat „cel mai mare mic-dejun”, unde se va servi papara uriașă.

Pâinea cu cartofi și cârnați, care va avea câteva zeci de kilograme potrivit organizatorilor, va fi coaptă tot sâmbătă dimineața la Brutăria Diószegi și, după ce va fi scoasă din cuptor, va fi adusă pentru a fi tăiată și gustată la Sala Sporturilor „Szabó Kati” din Sfântu Gheorghe.   

Micul dejun, adică papara făcută la eveniment din cele 600 de ouă, va fi servit alături de pâinea specială până la ora 11:00.

Concursurile de făcut cârnați și sarmale încep oficial la 11:45 cu discursurile oficiale, respectiv 12:00, când participanții se apucă efectiv de treabă. Fiecare echipă are la dispoziție 2 ore pentru a face un cârnat de 50 de centimetri, pe care îl va prezenta ulterior juriului.

Pentru prepararea bunătăților din varză vor fi alocate 3 ore.

De la ora 14:00 începe pregătirea cârnatului lung de 10 metri, dar și un program artistic. Organizatorii au punctat de asemenea că acest cârnat uriaș se va prepara după rețeta câștigătoare în ediția de anul trecut.

Între timp, adică între 14:00 și 18:00, juriul va delibera și va stabili câștigătorii. Decernarea premiilor se face începând cu ora 18:00.

Cine face parte din juriu

Juriul din acest an este reprezentat de Mădălina Santa (Sfântu Gheorghe) – experimental chef, food stylist și Falvai János (Sfântu Gheorghe) – head chef în restaurantele grupului Bertis.

În rândul juraților se mai înscriu: Dr. Sikó Barabási Sándor (Sfântu Gheorghe), directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Oana Irina Coantă (Brașov) – co-proprietar și manager Bistro de l'Arte, Ing. Könczei Csaba (Sfântu Gheorghe) – Director Executiv – Direcţia pentru Agricultură a Judeţului Covasna și Uhrin Sándor (Ungaria) – vicepreședinte al Asociației Clubul Csabai Kolbász.

Acces pe bază de bilet de intrare

Accesul la evenimentul din sala „Szabó Kati” se face pe baza unui bilet de intrare în valoare de 10 lei. În schimbul acestuia se acordă vizitatorilor un bon cu care se va putea cumpăra un cârnat și o bere, o apă sau o băutură răcoritoare. Copiii vor avea intrarea liberă în sală.

Organizatorii precizează de asemenea că accesul vizitatorilor se va face doar în tribune, nu și pe suprafața de joc a sălii de sport, pentru că acolo își vor desfășura activitatea participanții la concursurile gastronomice.

 

 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.