STIREA ZILEI 6 ianuarie 2023

Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, pregătită de Bobotează

de Daniela Luca | 740 vizualizări

Se vor sfinți peste 1.000 de litri de apă 

Preoții de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe au pregătit 1.800 de sticle cu agheasmă care vor fi împărțite enoriașilor vineri, de Bobotează. Preotul Teodor-Florian Mocanu ne-a declarat că va fi sfințită și apa din butoaie, după Sfânta Liturghie, astfel că în total credincioșii vor avea la dispoziție peste 1.000 de litri de apă sfântă, cantitate care va fi de ajuns, după cum arată experiența anilor trecuți. 

Ca în fiecare an, la Catedrala Ortodoxă din centrul orașului Sfântu Gheorghe, preoții vor ține slujba de Bobotează, care va fi urmată de împărțirea apei sfințite. Sfânta Liturghie va începe vineri la ora 9:30. 

„Am sfințit astăzi 900 de litri de apă, pregătiți în flacoane de jumătate de litru, etichetate, și sticluțele sunt în număr de 1.800 de bucăți. Mâine se vor sfinți suplimentar încă 400 sau 500 de litri în butoaie. Slujba de mâine va începe cu Acatistul Bobotezei la ora 7:30, urmată de slujba Utreniei la ora 8:00, iar la ora 9:30 va fi Sfânta Liturghie, în cadrul căreia va avea loc slujba de sfințire a Agheasmei Mari. Apoi vom binecuvânta credincioșii din Catedrală și la ieșire vor primi fiecare câte una sau două sticluțe de Agheasma Mare, pregătite dinainte. Cred că această cantitate va fi de ajuns, deoarece pregătesc agheasmă și celelalte două biserici, cea din Simeria și cea de lângă Jandarmerie, și atunci cred că e de ajuns pentru toți credincioșii ortodocși din oraș. Anul trecut ne-au rămas câteva sticle. Le-am împărțit ulterior credincioșilor pe teren”, ne-a spus joi preotul Teodor-Florian Mocanu. 

Totodată, în perioada 2-6 ianuarie, preoții merg din casă în casă cu prilejul Bobotezei pentru a sfinți locuințele credincioșilor. Și în acest an oamenii i-au primit cu deschidere, spune preotul. 

„Credincioșii ne-au primit cu bucurie, ne-au deschis ușile, ne-au așteptat, s-au bucurat că am venit să aducem apa sfințită în casele lor, ca să îi sfințim și să îi binecuvântăm. A fost o bucurie pentru ei și ne bucurăm și noi”, a mai spus Teodor-Florian Mocanu. 

Botezul Domnului sau Boboteaza din 6 ianuarie, alături de ziua Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului, prăznuită în 7 ianuarie, marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă și, totodată, al celor dedicate nașterii lui Iisus Hristos. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.