STIREA ZILEI 14 martie 2013

Capela sfinţită marţi la Spitalul de Cardiologie din Covasna a ajuns motiv de dispută între cultele religioase

de Monica Vrânceanu, Székely Emőke | 1406 vizualizări

IPS Ioan, Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, a oficiat marţi o slujbă de sfinţire a Capelei amenajate în incinta Spitalului de Cardiologie din Covasna

În urmă cu două zile, în incinta Spitalului de Cardiologie din Covasna a fost sfinţită o capelă menită să îi primească la rugăciune şi la slujbe pe toţi credincioşii din zonă – bolnavi internaţi şi vizitatorii lor. Capela a fost amenajată într-un spaţiu al Spitalului, iar sfinţirea a fost săvârşită de Înalt Prea Sfinţitul (IPS) Ioan Selejan, Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, înconjurat de un sobor de 11 preoţi şi un deacon. La slujba de sfinţire au fost prezenţi aproape 200 de oameni – majoritatea pacienţi ai Spitalului, dar şi localnici din Covasna ori oameni veniţi chiar din alte părţi ale judeţului. Evenimentul a fost pregătit de mult timp şi a fost anunţat public, slujba fiind una deschisă oricui a dorit să participe.

Ecumenică sau nu?

La foarte scurt timp după sfinţirea Capelei însă, preotul reformat Balogh Zoltán s-a arătat deranjat de faptul că nimeni nu a discutat cu reprezentanţii altor culte religioase decât cel ortodox despre această capelă, deşi se susţine că ar fi ecumenică.

„Cum să fie ecumenică din moment ce la inaugurare, la sfinţire nu a fost invitat niciun preot de la alt cult religios decât cel ortodox. Degeaba vor să ne explice acum că este vorba de o încăpere ecumenică, pentru că nu este aşa” – spune preotul reformat.

Acesta a precizat că el ca şi preot reformat nu va merge în această capelă pentru a ţine slujbe. Balogh Zoltán se întreabă de ce avea nevoie Spitalul tocmai de o capelă ortodoxă, dat fiind faptul că biserica ortodoxă se află aproape de unitatea sanitară.

„Biserica ortodoxă din Covasna se află la o aruncătură de băţ de Spitalul de Cardiologie. Înţelegeam dacă ar fi făcut o încăpere romano-catolică sau reformată, aceste biserici fiind departe de spital, tocmai în centrul oraşului. Dar a face o capelă ortodoxă foarte aproape de biserica ortodoxă, eu nu înţeleg ce rost are. Mă bulversează aceste lucruri, mai ales faptul că pe noi nici nu ne-a întrebat nimeni, nici nu ne-a anunţat nimeni, am aflat despre această capelă din diferite surse, nicidecum de la cei care ar fi trebuit să ne anunţe” – spune preotul reformat.

Capelă lângă capelă

Balogh Zoltán spune că nu s-a gândit la posibilitatea de a cere amplasarea unei capele reformate în spital, dar nici nu exclude această posibilitate. De aceeaşi părere pare a fi şi primarul staţiunii Covasna, Thiesz János, care a declarat presei maghiare că această capelă poate fi un exemplu pentru alte culte religioase.

„Mi se pare o idee bună, şi poate fi un exemplu în sensul că şi reprezentanţii altor religii pot cere capele similare” – a declarat Thiesz.

Conducerea Spitalului de Cardiologie a arătat, la rândul său, că respectiva Capelă va putea fi folosită şi de alte culte religioase; chiar dacă a fost amenajată în stil ortodox, Capela nu are foarte multe icoane, tocmai pentru a fi ecumenică.

"Dumnezeu e unul"

Credincioşii par a fi mai temperaţi în această problemă. Doamna Magda este o pensionară din Sfântu Gheorghe care merge periodic la tratament la Covasna. „Nu mă interesează ce fel de capelă este, pentru că omul care e la cumpănă se poate ruga oriunde. Nu cred că oamenii simpli fac din acest lucru o problemă, pentru că aşa cum la tratament suntem mai mulţi la un loc, putem fi şi la biserică sau la capelă, nu ne mâncăm unii pe alţii. Dumnezeu e unul” – spune pensionara.

De aceeaşi părere este şi o altă pensionară, care spune că o capelă este o capelă, şi nu biserică. „Eu când merg la Covasna, merg şi la biserică. Merg pe jos în centru la slujbă. Sunt romano-catolică şi cât mă ţin picioarele voi merge în continuare la biserică, şi nu la capelă, nu contează de ce fel este” – ne-a declarat doamna Éva în vârstă de 67 de ani.

IPS Ioan Selejan îi aşteaptă pe toţi preoţii la Capelă

IPS Ioan Selejan s-a arătat uimit de supărarea preoţilor reformaţi şi a ţinut să precizeze că deşi Capela nu a fost ţinută în secret până la sfinţire, niciunul dintre reprezentanţii Bisericii Reformate nu şi-a manifestat interesul sau dorinţa de a colabora pentru amenajarea acesteia. Din acelaşi motiv, explică IPS Ioan, nici nu au fost invitaţi special la slujba de sfinţire.

Dacă reprezentanţii altor Biserici vor dori să vină să ţină slujbe aici, avem toată deschiderea în acest sens. Avem experinţă în acest sens, căci am amenajat o capelă şi la Penitenciarul Miercurea Ciuc, iar acolo un preot ortodox şi unul catolic ţin prin rotaţie slujbe, şi-au făcut programul lor şi nu e nimeni supărat. Noi suntem foarte deschişi, numai că de capelă ne-am ocupat de foarte mult timp, ştia toată lumea, nu a fost un secret, aşa că putea să ni se dea un semn, ceva, să înţelegem că vor şi alţii să participe”, a explicat IPS Ioan.

Pe de altă parte, preoţii ortodocşi s-au arătat uimiţi de reacţia reformaţilor, arătând că intenţia lor nu a fost de a supăra pe nimeni ci de a oferi un lăcaş de cult pacienţilor de la Cardiologie. Astfel, preoţii au arătat că Biserica Ortodoxă nu se află chiar „la o aruncătură de băţ” de Spital, au amintit că ei nu au criticat niciodată vreo acţiune făcută de o altă Biserică şi şi-au exprimat speranţa la colaborări pe viitor.

Potrivit reprezentanţilor Bisericii, până la numirea unui preot stabil pentru Capela de la Spitalul de Cardiologie, slujbele vor fi săvârşite prin rotaţie de preoţii ortodocşi din  Covasna şi din parohiile învecinate. Slujbele se vor ţine în zilele de miercuri, vineri şi sâmbătă, între orele 16.00-18.00. Pe viitor, se doreşte ridicarea unei biserici în curtea Spitalului.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.