ACTUALITATE 30 martie 2014

Buletinele biometrice, marea păcăleală de 1 aprilie

de Monica Vrânceanu, Székely Emőke | 1321 vizualizări

Noile buletine sunt imposibil de făcut în județul nostru

Teoretic, din 1 aprilie, românii ar putea opta pentru Cărțile de Identitate biometrice, acestea fiind diferite față de cele clasice prin faptul că includ mai multe elemente particularizate. Schimbarea a fost mult dezbătută și a iscat mai multe controverse – mai ales pe partea de religie, din cauza prezenței cifrelor „666” de pe acestea. Practic însă, nimeni nu trebuie să se agite deocamdată, deoarece respectivele acte nu… există, deoarece drumul de la teorie la practică e lung și anevoios, așa cum ne-am obișnuit cu mai toate ce țin de schimbări. Prin urmare, schimbarea nu aduce nimic nou și în niciun caz buletine cu cipuri, așa cum sperau unii că vor obține odată cu 1 aprilie.

Cel puțin asta susține conducerea Serviciului Public Comunitar Județean de Evidență a Populației Covasna, dar și serviciile aflate în subordinea acestuia. Se pare că deși anunțată cu surle și trâmbițe, posibilitatea de a avea cărţi de identitate biometrice rămâne doar la stadiul de posibilitate, căci mai mult nu se știe și nu se poate face, din lipsă de directive, materiale și tehnologie.

Schimbare să fie, dar să știm și noi

Șeful Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Populației (SPCLEP) Sfântu Gheorghe, Borcsa Ferenc, ne-a declarat că deși, într-adevăr, cărţile biometrice ar fi trebuit să poată deveni o opțiune pentru cei care își schimbă buletinele din 1 aprilie încolo, acest lucru este imposibil.

Încă nu știm nimic – cum vom proceda, cum vom face, cu ce anume le vom face, deoarece nu s-a primit nimic în acest sens de la București, de la Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date. Zilnic am așteptat noutăți, am intrat pe site-ul Direcției, dar nu am aflat nimic. Nu există nicio șansă ca din 1 aprilie covăsnenii care vor cărţi de identitate biometrice să poată aplica pentru ele, și asta pentru că nu avem nicio instrucţiune sau instruire în acest sens”, ne-a declarat Borcsa Ferenc.

Potrivit acestuia, pentru ca totul să funcționeze normal, ar fi trebuit ca până acum introducerea CI biometrice să se fi făcut deja într-un judeţ-pilot, dar nu se știe ca acest lucru să se fi întâmplat.

De 11 ani se tot spune că se fac aceste cărţi de identitate, au fost dezbateri, scandaluri, controverse. Și am ajuns la data anunțată, oamenii ne sună, dar nu știm ce să le spunem pentru că nu avem ce. Premierul Victor Ponta a anunțat că din 1 aprilie, dar noi, cei vizați direct, nu știm nimic oficial despre procedură”, a mai arătat șeful SPCLEP.

Borcsa susține că și dacă ar veni astăzi o dispoziție cu toate informațiile ce țin de noile cărţi de identitate, tot nu ar putea fi pusă în aplicare, pentru că în Sfântu Gheorghe și județ, cel puțin, tehnica necesară lipsește cu desăvârșire.

„Nu avem scannere speciale, aparat pentru amprentarea biometrică, nimic din cele necesare. Bun, printr-un protocol de colaborare cu cei de la Pașapoarte poate că s-ar putea ajunge să putem folosi tehnica lor, dar noi nu am primit absolut nicio dispoziție în ceea ce privește cel mai mic pas legat de noile cărţi de identitate”, a punctat Borcsa Ferenc.

Carte clasică versus carte biometrică

Datele cu caracter vizibil care există şi în prezent sunt: numele şi prenumele titularului, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii titularului, semnătura olografă a titularului, imaginea facială, CNP şi adresa de domiciliu. În afară de aceste elemente, noile cărţi de identitate electronice vor mai conţine în plus: datele din formatul tipărit, cu excepţia semnăturii olografe a titularului, prenumele părinţilor titularului, certificate şi certificate calificate, date biometrice ale titularului constând în imaginea facială şi imaginile impresiunilor papilare a două degete.

Potrivit proiectului HG, memoria inclusă în cip va avea trei zone: zona de date cu caracter personal, zona de date biometrice (la care accesul se face numai pe baza unor certificate digitale eliberate de statul român) şi zona de certificate şi certificate calificate care reprezintă o carte de identitate virtuală ce permite identificarea în mediul electronic.

Cipul va include un microcontroler integrat, cu capabilităţi de procesare criptografică, o memorie internă şi o antenă pasivă.

Oamenii nu au rețineri

„Am auzit tot felul de controverse legate de noua carte de identitate, dar eu cred că este un lucru bun, trebuie să evoluăm și noi, iar dacă există această posibilitate, voi alege cartea de identitate biometrică” – ne-a declarat un tânăr de 31 de ani din Sfântu Gheorghe.

De aceeași părere este și o femeie, care ne-a spus că dacă aceste documente sunt mai sigure, atunci i se pare o idee bună. „Măcar ești sigur că nu ți se fură prea ușor identitatea, o carte de identitate obișnuită, de care avem acum, este mai ușor de falsificat decât una biometrică, așadar cred că e bine” – spune ea.

Mai mult, unora le-a expirat vechea carte de identitate sau trebuiau să o schimbe din cauze de mutare sau modificare de nume, dar au amânat momentul cu luni întregi, tocmai în ideea că de la 1 aprilie vor putea opta pentru cea biometrică. Ei bine, acești cetățeni vor fi dezamăgiți, deoarece vrând-nevrând vor obține tot un buletin clasic, așa cum au şi restul românilor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.