ACTUALITATE 28 martie 2014

Ultimul weekend dinaintea valului de scumpiri

de Monica Vrânceanu, Székely Emőke | 1190 vizualizări

Cumpărăturile de Paști sunt mai ieftine acum decât vor fi peste o săptămână, după mărirea accizei la benzină

Introducerea taxei de 7 eurocenți pentru litrul de carburant, precum și majorarea prețului la gaz vor duce la scumpiri în lanț începând cu 1 aprilie. Așadar mai avem un sfârșit de săptămână în care putem cumpăra alimente și toate cele necesare la prețul actual, iar unii se gândesc să își facă provizii, mai ales că peste mai puțin de o lună vine Paștele, iar pentru masa de sărbătoare e nevoie și de ingrediente ce pot fi cumpărate încă de acum.

Vânzătorii se așteaptă la scumpiri

Reprezentanta unui magazin din Sfântu Gheorghe spune că după 1 aprilie se vor scumpi toate, și cu toate că prețurile de la raft vor fi mai mari cu câțiva bani, diferența se va simți la un coș plin. „Ne așteptăm la scumpiri, unii agenți ne-au înștiințat deja că săptămâna viitoare marfa va fi mai scumpă. Se va scumpi pâinea, carnea, legumele, fructele, dar și țigările. Producătorii spun că scumpirea carburanților este de vină pentru mărirea prețurilor, pentru că toată marfa trebuie transportată” – ne-a declarat vânzătoarea. Aceasta a mai spus că unii clienți și-au cumpărat cantități mai mari de alimente, în special cele de bază. „Am avut zilele acestea clienți care și-au cumpărat un bax de ulei, mai multe kilograme de făină și zahăr. Cine are posibilitatea, își face provizii” – explică femeia.

Oameni supărați

Așa cum era de așteptat, nimeni nu se bucură de un nou val de scumpiri. Unii spun că vor fi nevoiți să renunțe la mașină, alții consideră măsura ca fiind una menită să nenorocească familiile cu venituri mici. „Mi se pare bătaie de joc să se scumpească din nou toate. Prețurile cresc în ritm alert, iar salariile sunt uitate la nivelul celor de acum 2 ani. Nu e corect față de cei care muncesc cinstit” – spune o femeie, angajată la o firmă de asigurări. De aceeași părere este și Alexandru, un bărbat de 27 de ani care spune că prețul benzinei îl „condamnă” să își vândă mașina. „Nu mi se pare normal ca din salariul pe o lună să nu pot cumpăra trei plinuri de benzină, în condițiile în care nu aș mai cumpăra nimic altceva. Este o măsură exagerată prin care Guvernul vrea din nou să aducă bani la buget pe spinarea oamenilor de rând” – spune el.

Miei mai scumpi

Masa de Paști va fi mai scumpă anul acesta decât anul trecut. Pe lângă scumpirea deja menționată, ciobanii spun că din cauza costurilor ridicate ale furajelor și a subvențiilor mici sunt nevoiți să crească prețul cărnii de miel. Crescătorii de oi și-au dat seama că internetul este o bună oportunitate de a-și vinde mieii pentru Paști, și astfel site-urile de anunțuri sunt pline de oferte. Prețurile variază între 20-25 de lei pentru kilogramul de miel, în funcție de crescător. Ciobanii spun că până la Paști mieii vor lua în greutate și vor ajunge chiar și la 20 de kilograme, ceea ce înseamnă că un miel poate ajunge și la 500 de lei. Un crescător din zona Întorsura Buzăului ne-a declarat că anul acesta va vinde în jur de 20-25 de miei. Clienți are, spune că vin și de la Brașov să îi cumpere marfa. „La mine e deja obicei să vină clienți atât din zonă, cât și din Brașov. Kilogramul de miel îl dau anul acesta cu 23-25 de lei, anul trecut am dat și cu 20 pentru că nu prea am avut clienți. Anul acesta se anunță un an mai bun, am deja câteva exemplare rezervate, care acum au în jur de 9 kilograme, dar mai sunt trei săptămâni până la Paști, se vor mai îngrășa” – spune ciobanul.

Drobul de miel, dat uitării

Nu toți își permit o masă bogată de sărbători. Mai ales pensionarii și cei cu venituri mici vor mânca de Paște pui, pentru că este mai ieftin. „Îmi aduc aminte de anii din tinerețe când Sărbătorile Pascale erau altfel. Nu aveam grija zilei de mâine, iar de Paști de pe masă nu lipseau bunătățile din miel. Acum nu mai cumpăr pentru că e scump, rămân cu amintirile. Voi lua niște pui pentru că e la jumătate de preț, din pensia de 600 de lei nu îmi permit cine știe ce festin” – ne-a declarat doamna Maria, pensionară. De aceeași părere este și o altă femeie în vârstă, care ne-a spus că fiind singură, nici nu se mai gândește la sărbători. „Copiii au plecat la casele lor, sărbătoresc în familie, eu am rămas singură. Sărbătorile trec ca alte zile, nu mai e nimic deosebit. Nu voi cumpăra miel și nu voi mai pregăti drob sau friptură” – spune ea.

Supermarketurile închise în weekend?

În Piața centrală din Sfântu Gheorghe au apărut deja de câteva săptămâni legumele de sezon. Legătura de ridichi sau de ceapă verde se vinde cu 2 lei, la fel și salata verde. Producătorii spun că de Paști nu vor scumpi marfa, pentru că și așa o vând greu, iar o creștere a prețului i-ar condamna practic să arunce recolta la gunoi. Din dorința de a proteja agricultorii autohtoni, un parlamentar a propus ca supermarketurile să fie închise sâmbătă și duminică pentru ca oamenii să cumpere legume și fructe din piețe. „Mi se pare o idee foarte bună. Mulți preferă să cumpere totul de la un loc, nu prea mai vine lumea la piață, cu toate că marfa noastră este autohtonă și de multe ori mai proaspătă decât cea din magazine. Dacă această măsură se va concretiza, noi vom avea de câștigat și am putea chiar să mai lăsăm din preț pentru că probabil nu am mai avea atâta pierdere” – ne-a declarat un vânzător din piață.

Deocamdată legea închiderii supermarketurilor în weekend este în dezbatere, rămâne de văzut dacă va fi sau nu adoptată. Scumpirile anunțate pentru 1 aprilie sunt însă pe bune, așadar cei care pot, să profite de aceste ultime zile cu prețuri vechi.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
florin, 29 martie 2014
Guvernul incearca sa stranga banii de unde se mai poate sau de la cine se mai poate si mai mult vor pierde, evaziunea va creste, consumul va scadea. Decat sa cumpar din magazine, prefer sa cumpar citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.