STIREA ZILEI 4 decembrie 2018

Călătorie din Vâlcele până în sufletul României

de Covasna Media | 2414 vizualizări

Cei 100 de români din județul Covasna plecați la Alba Iulia s-au întors acasă

Marșul Centenar al românilor din județul Covasna a luat sfârșit. După 6 zile, cât a durat călătoria, covăsneni din cele 9 localități ale județului s-au întors cu bine la casele lor. Nici măcar gerul nu a fost în stare să fure zâmbetele de pe chipuri și mândria din sufletele celor care au reconstituit traseul parcurs de înaintașii participanți la Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie 1918.

Plecați de acasă de duminică dimineața (25 noiembrie), participanții la Marș au străbătut cu căruțele mai bine de 200 de kilometri, trecând prin județele Brașov, Mureș, Sibiu și Alba. În dimineața de 1 Decembrie, covăsnenii au intrat în capitala de suflet a românilor, în Alba Iulia.

În zilele în care aceștia au fost plecați la Alba Iulia, pe rețelele de socializate s-a format o adevărată „armată” de susținători ai inițiativei. Zeci de mii de români din țară și din străinătate au reacționat la filmulețele live, la fotografii și la mărturiile postate pe internet.

Marșul Centenar a fost un mic omagiu adus jertfei înaintașilor care din toate provinciile istorice românești au pornit către capitala Unirii, înfăptuind astfel idealul suprem – Unirea, potrivit părintelui paroh Vasile Antonie Tămaş, unul dintre inițiatorii acțiunii.

„Noi, cei 100 de români, am urcat pe această golgotă românească mergând către cetatea în care România Mare a înviat. De-a lungul marșului pe traseu am fost întâmpinați de zeci de mii de oameni în satele și în orașele prin care am trecut, cum ar fi Rupea, Dumbrăveni, Sighișoara, Mediaș, Blaj, Alba Iulia, oameni care plângeau, oameni care ridicau mâna în semn de pace și de dragoste frățească. Am fost primiți cu căldură de toate autoritățile locale și județene la trecerea hotarelor județelor prin care am trecut și am ajuns în final cu tot alaiul să depunem o coroană de flori în fața monumentului lui Mihai Viteazu în Cetatea Alba Iulia”, ne-a mărturisit luni, Vasile Antonie Tămaş.

Acesta ne-a mai spus că Marșul românilor din județul Covasna a fost cea mai frumoasă mișcare a poporului, cea mai frumoasă dovadă și lecție de patriotism, dragoste de țară, de tricolor și limbă română,  oferită de oameni simpli.

Căldura celor 100 de suflete a învins gerul

Întrebată de dificultățile prin care au trecut în cele 6 zile, Florentina Teacă a amintit de gerul nemilos care le pișca mâinile și obrajii. Cu toate acestea, bucuria sufletească este încă de necontestat.  

 „Am mers prin ceață, prin ploaie, înainte de Mediaș am încercat și un pic de ninsoare, știm și cum înțeapă frigul, atunci când sunt grade cu minus. Dar toate astea erau uitate în momentul în care intram în localități și oamenii ieșeau la poartă. Cu copiii în brațe, cu steaguri în mână, cu pâine și sare și cozonaci. Cu lacrimi pe obraz și cu emoție în suflet. Atunci simțeam că România trăiește! România nu e cea pe care o vedem la televizor, România adevărată ne-a primit pe noi cu brațele deschise prin toate localitățile prin care am trecut. Oamenii erau alături de noi și împreună am fost alături de strămoșii noștri, cei care, acum 100 de ani, au mers la Alba Iulia pentru a face România Dodoloață”, a subliniat Florentina Teacă.

Oamenii în toată firea care plângeau văzând căruțele covăsnenilor și steagurile interbelice, și care îi rugau să meargă la Alba Iulia și pentru ei, au impresionat-o cel mai mult pe Florentina Teacă. Astfel, românii din Covasna au dus în Cetatea din Alba Iulia și speranțele oamenilor care le-au ieșit în cale, nădejdea lor că România va fi mare din nou, așa cum au făcut-o strămoșii noștri acum un veac, spune Florentina Teacă, în al cărei suflet Marșul Unirii va rămâne întipărit pentru toată viața.

La fel de impresionat de felul în care au fost întâmpinați de către localnicii zonelor prin care au trecut, este și Marian Știopu, un alt inițiator al Marșului. La întoarcere din această adevărată misiune de patriot, el ne-a spus că experiența trăită a fost unică.

 „Am fost o mare familie, 100 de persoane, dintre care 30 au fost copii și a fost ceva extraordinar. De la ploaie, soare, zăpadă, îngheț, toate fenomenele atmosferice de toamnă le-am prins, însă căldura din sufletele noastre a fost deosebită și mai mult de atât, toți românii care ne-au întâmpinat, ne-au întâmpinat cu dragoste. Au fost momente de nedescris până la urmă, să vezi în ploaie o mamă cu un prunc, cu stegulețul în mână și plouând pe ei sau bătrâne care treceau strada și-ți aduceau un măr, o floare. (...) Dar ce m-a impresionat cel mai tare a fost tăria acestui neam. (...) Oficialitățile au fost la înălțime. Deși noi aveam un traseu bine stabilit de la început, primarii din localitățile laterale, nu la șoseaua principală, insistau să mergem și pe la ei. Eu am ceva experiență în viața asta, dar așa ceva n-am mai trăit. Toți eu fost nemaipomeniți, frumoși, îmbrăcați în straie populare, au dansat seara, au cântat. Mulțumim lui Dumnezeu că n-am avut probleme de nici un fel”, ne-a declarat Marian Știopu.

Unul dintre tinerii participanți la Marș, vâlceleanul George Vidrea, și-a amintit și el de primirea caldă și de brațele deschise ale celor care i-au întâmpinat pe traseu. Trăirile care s-au înrădăcinat în mintea și sufletul lui, îl vor determina să își amintească cu mândrie de această perioadă pe care probabil o va povesti cu drag copiilor și nepoților săi.

 „A fost o experiență unică, mă bucur foarte mult că am avut onoarea de a participa. Primirea oamenilor a fost ceva de vis, nu m-am așteptat la atât de mult entuziasm din partea lor. Dificultăți nu pot spune că au fost, vremea în cea mai mare parte a ținut cu noi, toate au fost de partea noastră. Pot spune că toate momentele au fost memorabile și vor rămâne întipărite în inimile noastre. Am văzut o doamnă care stătea în genunchi la sosirea noastră. Oameni de toate vârstele ne-au așteptat cu brațele deschise. A fost o experiență minunată și aș putea să o repet oricând”, ne-a spus George Vidrea.

Cei 100 de români din județul Covasna s-au întors acasă cu noi forțe patriotice și au scris, cu siguranță, pagini de istorie. Toată dragostea lor pentru țară s-a reliefat atât de frumos în mulțumirile, aprecierile și lacrimile celor de acasă, dar și a românilor plecați peste hotare, trezindu-le dorul de tot ce e românesc. Numele lor, trecute pe lista cimentată în curtea bisericii din Vâlcele, scriu astfel încă o filă din istoria României.

Daniela Luca

 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.