STIREA ZILEI 17 ianuarie 2020

Câine sufocat în lanț, smuls din ghearele morții

de Daniela Luca | 2629 vizualizări

Cazul nu e singular, iar Adăpostul de la Câmpu Frumos este plin 

Doi tineri din Sfântu Gheorghe, care se străduiesc necondiționat să ofere sprijin viețuitoarelor neajutorate, au mai salvat o viață. Este vorba despre un cățel grav rănit, zărit la mijlocul acestei săptămâni pe strada Fânului din reședința de județ. După ce a fost supus intervenției chirurgicale, patrupedul a fost dus la Adăpostul de la Câmpu Frumos, administrat de Tega, iar soarta lui este deocamdată incertă.  

Brutalitatea oamenilor asupra animalelor întrece uneori orice limite. Cățelul speriat, rănit în zona gâtului, a fost văzut la mijlocul acestei săptămâni pe strada Fânului din Sfântu Gheorghe, iar apoi într-o curte din aceeași zonă.   

Rana adâncă a fost cauzată un lanț în care a fost ținut patrupedul, conform veterinarului 

Voluntarul Igyártó Nándor, care a acționat imediat în acest caz în urma unei sesizări, spune că a fost nevoie să ceară ajutor ca să intre în curte pentru a prelua cățelul. Animalul a fost dus de urgență la o clinică veterinară unde a fost supus unei intervenții chirurgicale complicate. 

„În urma sesizării făcute pe Facebook, câinele a fost preluat de voluntari de la așa-zișii proprietari. Nu au opus rezistență. Le-am explicat că în cazul de față există totuși o lege a protecției animalelor și că ar putea fi chiar sancționați pentru modul în care nu își îngrijesc animalul de companie. În urma celor auzite, proprietarii de etnie romă n-au opus rezistență și au fost de acord ca noi să preluăm câinele și să îl tratăm. Trebuie să vedem părerea medicului veterinar și pentru o zi s-a găsit oarecum un adăpost pentru el, dar mâine va fi preluat și dus la adăpostul comunitar. După aceea poate se vor găsi doritori care să îl adopte. Dacă nu, în cazul în care nu va fi dorit de nimeni, va trebui să îl returnăm proprietarilor”, ne-a spus unul dintre voluntari, Filip. 

Veterinarul Dr. Dán András le-a spus celor doi că rana de la gât, localizată foarte aproape de vena jugulară, ar fi fost cauzată de lanțul în care a fost ținut patrupedul în vârstă de aproximativ un an. 

„A fost o operație complicată care a durat aproape o oră. A trebuit decupată carnea moartă. Bine că cineva a văzut situația cât de cât înainte să fie mai grav pentru el. Pe frigul ăsta murea în chinuri. Am format încet o echipă cu care acționăm (n.red. în astfel de cazuri). Oamenii ne pot contacta prin asociații, iar noi dacă putem, intervenim”, a mai  spus voluntarul. 

Tinerii au postat pe un grup de pe Facebook detalii despre acest caz revoltător, iar reacțiile nu au întârziat să apară. 

Cățelul va rămâne în grija Adăpostului de la Câmpu Frumos 

Contactat telefonic, administratorul Adăpostului de la Câmpul Frumos a refuzat să dea declarații oficiale cu privire la această situație, însă reprezentantul TEGA, Kiss Bence, ne-a asigurat că animalul nu va ajunge înapoi la cei care i-au provocat suferința. Chiar dacă nu sunt locuri în Adăpost, se va găsi o soluție, spune el. 

„Situația este un pic mai complicată pentru că nu avem locuri libere, însă chestia asta se poate schimba radical. Acum avem în jur de 140 de câini, iar marea majoritate stau singuri într-un kennel (din engl. coteț). Dacă s-ar întâmpla ceva și fi cazul că mai vin câini, atunci vor sta câte doi. În legătură cu cățelul, nu cred că vor mai veni proprietarii să îl ia și nici nu va fi dus înapoi pentru că sunt câini care stau acolo de foarte mult timp, deci și acest cățel poate să stea. Nu se pune problema să returnăm câinele. Voluntara de acolo este o pasionată și o iubitoare de animale, deci nu cred că din mâinile ei foștii proprietari ar putea lua cățelul înapoi. În general este plin adăpostul, dar asta nu înseamnă că nu putem să facem loc și ar fi cam inuman să îl ducem înapoi într-o situație ca asta. Nu vom face așa ceva”, ne-a declarat Kiss Bence. 

Antal Árpád: Eu cred că noi ca și autoritate locală am făcut tot ce se poate face în acest domeniu

Pe de altă parte, legat de suferința cățeilor care au nevoie de un adăpost și a numărului mare de animale care ajung în cuștile de la Câmpu Frumos, primarul Antal Árpád spune că autoritățile au făcut tot ce le stă în putință la acest capitol, iar responsabilitatea cea mai mare este de fapt în mâinile oamenilor. 

„Există diferite perioade ale anului când numărul câinilor crește. Există două posibilități. Eu cred că noi ca și autoritate locală am făcut tot ce se poate face în acest domeniu. Depinde de oameni în primul rând să nu ajungă cățeii pe stradă, pentru că acei căței ajung de undeva acolo. Doi – adopțiile, deci cu cât se vor adopta mai mulți câini, cu atât vor fi mai multe locuri în adăpost. Dacă ne uităm la cifre, atunci eu cred că vorbim de mii de câini care au fost duși acolo și inclusiv din câte știu eu au fost foarte, foarte mulți câini adoptați”, ne-a spus Antal Árpád. 

Ce facem când nu vrem să rămânem indiferenți 

Deocamdată cățelul rămâne sub observația celor de la Adăpostul de la Câmpu Frumos, însă nu se știe dacă va fi sau nu adoptat de o familie care să nu îl mai rănească vreodată. 

Totuși, există încă o mulțime de alți căței care nu sunt la fel de „norocoși” ca cel salvat de voluntari. Ei sunt ținuți în lanțuri încă de mici de oameni iresponsabili. Stăpânii adesea nu se gândesc la faptul că patrupedul crește în timp foarte scurt, iar legăturile devin prea strâmte. 

Cei care observă astfel de cazuri, sunt rugați să nu rămână indiferenți și să solicite sprijin fie pe grupul de Facebook Sepsiszentgyorgyi kutyasok, unde sunt câțiva voluntari dornici să ajute, fie la alți specialiști din domeniul protecției animalelor. 

 „Facem asta pentru că nu o face nimeni în locul nostru. Animalele nu au șanse în fața oamenilor. Ăsta e motivul principal pentru care acționăm. Ne întâlnim lunar cu astfel de cazuri”, a încheiat voluntarul Igyártó Nándor. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.