STIREA ZILEI 23 decembrie 2011

Bilanţul primului semestru la conducerea CNMV: Uniforme, reparaţii şi „război deschis” absenţelor

de Simona Negrila | 3973 vizualizări

Interviu cu directoarea Colegiului Naţional „Mihai Viteazul”, Luminiţa Curceanu, despre realizările primelor luni în această funcţie, dar şi planurile pentru anul următor.

Luminiţa Curceanu este directoarea Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” din luna septembrie a acestui an. De când şi-a început activitatea pe noul post, a declarat „război deschis” absenţelor. Am vorbit cu ea despre acest lucru, dar şi despre alte schimbări ce au fost introduse în aceste câteva luni de când ea se află la cârma instituţiei.

- Ce modificări a adus anul şcolar 2011/2012 în Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”?

- În primul rând s-a schimbat direcţiunea, iar odată cu acest lucru au venit şi alte idei noi. Există o reorganizare atât la nivelul catedrelor, pe care le-am refăcut un pic, cât şi la nivelul contabilităţii şi secretariatului. Dacă vorbim de modificări, trebuie amintit faptul că s-a schimbat modul de acces al elevilor în şcoală. Ei nu au voie să întârzie după ora 8 şi văd că au început să se obişnuiască. Mai sunt scăpări pe ici, pe acolo, dar copiii se obişnuiesc destul de repede cu schimbările.

- Aţi reuşit astfel să reduceţi absenteismul din şcoală?

- Da, această măsură a dus la scăderea absenteismului cu până la 50% până acum, şi sperăm să scadă şi mai mult. Anul trecut erau la liceu în jur de 35.000 de absenţe, iar dacă facem un calcul acum, ajungem la 17.000 de absenţe. Aici este vorba de o sumă totală, şi absenţele motivate, şi cele nemotivate, ceea ce este încă mult. Există o monitorizare lunară a absenţelor, care este trimisă la Inspectoratul Şcolar Judeţean. Absenţele copiilor pot fi motivate de către părinţi, un lucru care probabil a displăcut la început. Au fost şi părinţi care au spus că această măsură este benefică. Am luat această hotărâre pentru că anul trecut copiii veneau cu tot felul de motivări, iar părinţii nu ştiau numărul mare de absenţe.

- Aveţi susţinere din partea părinţilor în această luptă contra absenţelor?

- La început a fost destul de dificil. Mulţi dintre ei nu au înţeles de ce nu mai au acces în curtea şcolii. Pe parcurs însă lumea începe să-şi dea seama că este mai bine aşa. Mi se pare anormal ca în curtea unei şcoli să aibă acces oricine când vrea, cum vrea. A fost dificil pentru părinţii copiilor de clasa I, dar copiii trebuie învăţaţi că aici este o şcoală şi trebuie să meargă şi singuri de la poarta şcolii până la clasă.

- Care a fost o altă direcţie în procesul de schimbare, pe lângă combaterea absenteismului?

- O altă direcţie care este încă în derulare este cea a introducerii uniformelor. Ultima şedinţă am avut-o săptămâna aceasta, când ne-am întâlnit cu părinţii şi reprezentantele firmei de confecţii. S-au finalizat uniformele pentru liceu, iar finalizarea uniformelor pentru gimnaziu este pe ultima sută de metri. Dat fiind faptul că este foarte dificilă distribuirea uniformelor la sfârşit de an, am hotărât ca acest lucru să aibă loc la începutul semestrului al doilea, ceea ce înseamnă că banii vor trebui strânşi de la părinţi până pe data de 16 ianuarie. De asemenea, vor fi confecţionate şi o parte dintre uniformele de la ciclul primar, iar în decurs de maxim două săptămâni de la începutul semestrului vor fi gata şi acelea.

- Se pare că reuşiţi să introduceţi uniformele la toate clasele. Aţi convins şi părinţii…

- Sperăm că am convins toţi părinţii, deşi am înţeles că mai există părinţi care încă nu sunt foarte lămuriţi, dar mi se pare normal ca atâta timp cât obligativitatea purtării uniformelor este o hotărâre a Consiliului Profesoral, aceasta să fie respectată de către toată lumea.

- Aveţi şi un nou regulament de ordine interioară?

- Regulament nou nu avem, dar cel vechi a fost revizuit şi reactualizat pentru anul în curs. Părinţii ar trebui să cunoască acest regulament de ordine interioară. Eu sunt foarte tare pe poziţie în ceea ce priveşte absenteismul. Am şi spus acest lucru, am să verific cataloagele, voi verifica dacă regulamentul de ordine interioară este aplicat, ceea ce înseamnă un punct scăzut la purtare la zece absenţe. În cazul claselor a XI-a şi a XII-a dacă un elev depăşeşte 40 de absenţe nemotivate, va fi exmatriculat.

- Ce ne puteţi spune despre modificările administrative?

- Au fost luate o serie de măsuri din acest punct de vedere, cancelaria a fost mutată din corpul B în corpul A, într-o sală de clasă care a fost renovată în totalitate. De asemenea au fost reamenajate toate birourile ce ţin de secretariat şi contabilitate, şi am reabilitat termic cantina. Aici a fost refăcută instalaţia de încălzire, montându-se un număr mult mai mare de calorifere decât cele existente, iar geamurile vechi au fost înlocuite cu unele de tip termopan. Este în curs renovarea băii de la etajul I, pentru că acolo nu sunt condiţii corespunzătoare pentru copii. Dorim să o facem în aşa fel încât să fie corespunzătoare atât pentru copiii foarte mici (clasă pregătitoare), cât şi pentru cei de clasa a III-a, a IV-a. Sperăm să definitivăm şi acest lucru în cel mai scurt timp. Aşadar au fost făcute investiţii, este adevărat, cu efort, dar eu consider că merită. În altă ordine de idei, anul acesta s-a rezolvat şi reabilitarea reţelei electrice în întreaga şcoală.

- Cu ce alte probleme s-a confruntat direcţiunea?

- Nu pot să spun că am avut probleme foarte mari. Sper din suflet ca lumea să înţeleagă faptul că trebuiau luate nişte măsuri care probabil nu sunt pe placul tuturor. Tot ceea ce s-a făcut ca şi investiţie, sper să fie considerat ca fiind bun. În măsura posibilităţilor şi a bugetului pe care îl vom avea, mi-aş dori un sistem de supraveghere video. Este lucrul pe care într-adevăr mi-l doresc. Serviciu pe şcoală există, dar supravegherea este greoaie având în vedere faptul că sunt puţine cadre didactice, foarte multe corpuri de clădire, curte, aşadar spaţiul este foarte mare şi nu putem avea mai mult de un profesor de serviciu pe etaj.

- Care este situaţia la internatul şcolii?

- În ceea ce priveşte internatul, avem un proiect depus de câţiva ani. La internat este nevoie de reparaţii capitale. Nu este suficient un zugrăvit sau o spoială. Am avea nevoie şi de mobilier la internat, pentru că cel vechi este într-o stare deplorabilă. Ar trebui reabilitate total atât băile, cât şi camerele.

- Noua lege a educaţiei aduce schimbări. Ce probleme aveţi în acest sens?

- Una dintre cele mai importante probleme este aceea că potrivit noilor reglementări clasa pregătitoare intră în atribuţia şcolii. Aceste clase vor trebui amenajate în mod special. Noi am pus la dispoziţie 6 clase la internat, acestea fiind destul de mici, iar problema cea mai importantă la aceste clase este cea a mobilierului. Nu avem mobilier de grădiniţă, iar cel de clasa I ar trebui schimbat. Cu ajutorul părinţilor vom putea amenaja sălile, dar zona Sfântu Gheorghe nu este una cu foarte mulţi părinţi cu bani, aşadar nu le putem cere să cumpere mobilier. Vom încerca să recondiţionăm ceea ce avem, dar avem nevoie de ajutor în ceea ce priveşte amenajarea acestor clase.

- Ce alte proiecte v-aţi propus pentru anul viitor?

- Planuri ar fi multe. Am depus la Primăria Sfântu Gheorghe un proiect care vizează reabilitarea reţelei de apă şi canalizare. Proiectul este mare, în valoare de aproximativ 520.000 lei, dar pentru că s-a aprobat proiectul pentru reabilitarea totală a curţii la nivel suprateran, mi se pare normal ca întâi să fie terminate lucrările de reabilitare subterane. De asemenea avem în derulare două proiecte europene Comenius, la care participă elevi şi profesori de la şcoala noastră. De asemenea un proiect foarte important este dezvoltarea emoţională a copiilor care provin din familii disfuncţionale. Este un proiect de ajutorare a copiilor care au părinţii plecaţi în străinătate şi mi se pare foarte important, îi ajută într-adevăr pe copii. Un alt proiect de ajutorare a copiilor este cel numit „Greşeală şi pedeapsă”. Toate sunt la fel de importante.

- Ce le transmiteţi de sărbători cadrelor didactice, părinţilor, elevilor?

- Ca mesaj de sărbători le doresc tuturor linişte, sănătate şi poate mai multă înţelegere şi comunicare atât cu părinţii, cât şi cu cadrele didactice.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
tot eu, 28 decembrie 2011
Tare prost esti jancule,nici de scris nu sti sa scri.
Baiazid, 28 decembrie 2011
Eu cred ca disciplina uniformelor,a absentelor si alte chestii de interes interior ar fi bine venite si la alte licee.Numai asa poti sa-ti dai seama de intrusi.Iar pedealta parte elevii mai amarati nu citeste integral
gobi, 27 decembrie 2011
Respect Dna. Curceanu pentru faptul ca mereu ati avut coloana vertebrala si ati fost corecta!
jancu.hu, 24 decembrie 2011
Pacat ptr. Romani o scoala ca asta, cand santetii capabil sa construitii o scoala ,sau atiiuitat?
eu, 23 decembrie 2011
Ce bine ca am scapat doamne la fix...:))
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.