STIREA ZILEI 24 iulie 2020

Asigurări pentru animalele de companie: moft sau utilitate?

de Covasna Media | 1237 vizualizări

Cum se raportează covăsnenii la această opțiune, ce reprezintă și cât costă 

Oferta de asigurări acoperă, în ziua de azi, o paletă largă de necesități, de la sănătate, la viață, mașini, casă și câte și mai câte. În această ultimă categorie, de „câte și mai câte” sunt și asigurări mai puțin obișnuite la noi, cum ar fi cea care vizează siguranța, sănătatea și bunăstarea....animalelor de companie. Chiar dacă sunt mai puțin accesate, cereri și oferte sunt și în județul Covasna, pentru că nu sunt puțini cei care au grijă de câini sau pisici ca de proprii copii. Medicii veterinari susțin ideea și chiar dau exemple din străinătate. Totuși, problema veniturilor mici sau a faptului că prea puțini știu de această posibilitate, fac ca asigurările să nu fie foarte populare la noi. 

În Sfântu Gheorghe, asigurări pentru animalele de companie se fac de peste patru ani. Solicitări sunt, însă doar ordinul zecilor, ne spun reprezentanții unei societății de intermediere în asigurări din Sfântu Gheorghe. Cei care încheie astfel de polițe sunt, în general, orășeni, atât tineri, cât și vârstnici, din medii sociale diferite și cu studii diferite. Câinii sunt cele mai „asigurate” animale de companie, dar sunt și stăpâni de pisici care au apelat la această soluție. 

„Oamenii caută să își rezolve și această problemă și caută să aibă o garanție și în această zonă. În general, din ce observăm, chiar înainte de COVID, oamenii au început să se preocupe de tot ce înseamnă sănătate, viață. (...) Și la noi a început să se dezvolte această nișă. Avem spitale pentru animale, frizerie, tot ce e nevoie. (....) În ceea ce privește asigurările, în momentul în care ai o problemă, ai la cine să apelezi. Aceste asigurări, pentru animalele de companie, au apărut ca o necesitate. E la fel ca și la oameni, atunci când ai o problemă, o situație mai delicată, e bine să ai o soluție. Așa e și cu animăluțul, care e ca un membru de familie, care trebuie ajutat să depășească o boală, un moment greu. Iar costurile de tratament, din păcate, sunt ridicate, atât la oameni, cât și la animale. E ca o plasă de siguranță, pe care o ai în momentul în care ai o problemă”, ne-au spus reprezentanții Transilvania Broker de Asigurare din Sfântu Gheorghe. 

Cât costă și ce acoperă 

Asigurările de animale au de asemenea oferte cu diverse pachete, care pot cuprinde boli, accidente, intervenții chirurgicale, analize, medicație, imagistică, medicamente în caz de dobândire a unor boli cronice, despăgubiri la deces, costuri de cazare în perioada de spitalizare, consultații pentru o a doua părere sau chiar costuri pentru anunțuri de publicitate în cazul în care se pierde animalul. 

Prețurile pornesc de la 60 de lei și pot ajunge până la 900 de lei pe an, pentru pachete care acoperă cheltuieli între 500 până la 2.500 de euro pe an. „Am avut puține cazuri în care au plătit lunar sau semestrial. Majoritatea plătesc anual, pentru că sumele nu sunt foarte mari”, ne-au mai spus reprezentanții Transilvania Broker. 

Oamenii au început să se protejeze și pe ei, nu doar mașina și casa, cu asigurări medicale, asigurări de viață și altele. Dar am întâlnit și oameni care nu au asigurată casa, au RCA, și și-au asigurat și animalele”, au mai completat aceștia. 

Nu toate societățile de asigurări au aceste facilități, pentru că nu toate își asumă astfel de subscrieri de risc, mai spun reprezentanții Transilvania Broker. 

Dar, această soluție s-a dovedit utilă pentru majoritatea celor care au apelat la ea, pentru că accidente se întâmplă mai mereu, explică brokerii. 

A fost un caz în care câinele a înghițit o minge de tenis de masă. A fost nevoie de o intervenție chirurgicală. Au fost cazuri în care a ieșit proprietarul cu el la plimbare și a căzut gheață de pe bloc iarna și l-a lovit la lăbuță. Sunt accidente, foarte multe situații care se pot întâmpla”, susțin reprezentanții societății de intermediere în asigurări.

Trei cerințe importante 

Este bine de spus și că proprietarii care doresc să apeleze la un astfel de serviciu, trebuie să îndeplinească trei cerințe importante: ca pisica sau câinele vizat să aibă microcip, carnet de sănătate eliberat de medicul veterinar, respectiv vaccinări la zi. Nu are importanță dacă animalul asigurat este de rasă sau nu. 

Pentru câinii mari, care pot fi și agresivi, există și asigurări de răspundere civilă. Acestea acoperă costuri de tratament, în cazul în care animalul a rănit pe cineva sau a făcut pagube. 

Mai degrabă noutate decât lux

De la proprietarii de animale de companie din Sfântu Gheorghe cu care am stat de vorbă am aflat că nu prea se cunoaște acest concept de „asigurare pentru animalele de companie”. Ideea i-a pus pe unii pe gânduri, în vreme ce alții ne-au spus că nu s-ar încumeta să investească în așa ceva. 

„Până acum nu am auzit de asigurările pentru animăluțele de companie. Personal, în acest moment, nu aș opta pentru una. În primul rând, Maya este micuță încă și mi s-ar părea oarecum inutilă. În al doilea rând, stă mai mult cu noi în curte, ceea ce îi minimizează oarecum riscul de a se accidenta sau de a păți altceva. În plus, aș lua în considerare și prețul unei asigurări de acest gen, că sunt sigură că este și el destul de piperat. Cred și că este mai important să fim precauți cu animăluțele noastre, oferindu-le hrana adecvată, timp petrecut afară, în aer liber și cât mai multă afecțiune decât o asigurare medicală, care își poate avea și ea rostul în același timp, pentru cei care își permit să investească într-una”, ne-a spus Otilia Milik din Sfântu Gheorghe, proprietara unui cățel din rasa Beagle, în vârstă de trei ani. 

„Pentru mine este ceva nou, dar având în vedere că animalele de companie și mai ales câinii sunt expuși pericolelor, cred că este o idee foarte bună să le faci asigurare. Zic asta pentru că uneori e foarte scump tratamentul și e clar că merită. De exemplu dacă un câine are o boală cronică și trebuie tratat frecvent, asigurarea este o opțiune bună. Cred că cei care chiar se ocupă de câinii lor lasă mai mult de 500 de euro pe an la veterinar. Probabil că și pentru nevoile pe care le are câinele meu s-ar plia o astfel de asigurare. Totuși, întrebarea e dacă animalul va avea parte de același tratament din partea medicilor veterinari, pentru că e una să îți primești banii pe loc și e altceva când aștepți după asigurator nu știu cât timp să fie decontate cheltuielile. Nu cred că asiguratorul plătește pe loc, dar merită să mă interesez”, ne-a spus Attila, stăpânul unui cățel Bichon.   

Conceptul nu a fost străin însă pentru cei care au trăit o vreme în străinătate. 

„Ideea de asigurare medicală pentru animalele de companie poate părea un moft, dar eu cred că poate fi de mare ajutor. Se poate întâmpla ca animalul, care de cele mai multe ori devine membru al familiei, să se îmbolnăvească atât de grav, încât să ai de ales între un tratament costisitor și o eutanasiere. Personal, aș prefera varianta în care să lupt pentru prelungirea vieții. De aceea, cred că o asigurare medicală ar fi binevenită. Am avut ocazia să văd cum e și în UK, unde nu prea te descurci fără bani mulți dacă nu ai asigurare. La noi totuși cred că e mai greu. Sunt oameni care nu își fac nici pentru ei asigurări, deci nu mă aștept să prindă așa ușor”, este de părere Mirela din Sfântu Gheorghe, proprietara lui Max, un cățel în vârstă de cinci ani. 

Un concept din viitor sau din țările mai civilizate 

Medicii veterinari din județ cu care am discutat pe marginea acestui subiect ne-au spus că nu știu să fi avut vreun client care ar fi apelat la astfel de servicii. Totuși, conform acestora, asigurarea animalelor de companie este o idee bună, pentru că de cele mai multe ori proprietarii ar putea să își scoată „investiția”. Peste câțiva ani, în țară vor fi din ce în ce mai multe persoane care vor înțelege importanța asigurării animalelor de companie, susțin specialiștii.  

„Nu am auzit că și la noi în județ se fac astfel de asigurări. Nu mi-au zis nici proprietarii că ar fi. Noi nu avem contract cu o firmă de asigurare. Presupun că trebuie să se stabilească de comun acord niște tarife care se percep și pe care ei le decontează, dar este o inițiativă bună, zic eu. Eu cred că oamenii din județ ar investi în așa ceva. Dacă ar exista o promovare și ar fi o treabă serioasă, eu zic că are viitor”, ne-a spus medicului veterinar Kondor Attila. 

Alții spun că astfel de servicii s-ar potrivi doar proprietarilor care au o stare financiară mai bună, pentru că prețurile sunt totuși piperate. 

„Deocamdată nu avem clienți care au asigurări pentru animalele lor. Eu cred că ar fi interesați oamenii care au o situație financiară mai bună. Clienții care aduc pentru vaccin doar animalele nu cred că ar face. În străinătate deja funcționează foarte bine acest sistem și cred că și la noi peste câțiva ani va fi mai dezvoltat. Deocamdată nu prea am auzit cazuri. Nu cred că trebuie ca firma care asigură să aibă un contract cu un cabinet anume, ci doar ca medicul să accepte că aceste cheltuieli vor fi suportate de asigurator”, ne-a spus veterinarul Szász István Endre.

La unul dintre cabinetele veterinare din reședința de județ s-a încercat în urmă cu câțiva ani să se implementeze un serviciu asemănător. Proprietarii de animale puteau să plătească o sumă fixă pe lună, iar la nevoie cheltuielile erau decontate, însă inițiativa nu a avut succes, spune medicul veterinar Gábor Imola. 

„Printre clienții noștri nu sunt persoane care să fi apelat la asigurări de animale. Probabil se fac pentru câini de valoare mai mare, cu care se duc la expoziție sau pentru câini de montă. Cred totuși că ar fi o idee foarte bună pentru că sunt unele intervenții care costă foarte mult și oamenii poate nu au atâția bani pe moment. Toată lumea se gândește că de ce ar da banii acum, că poate n-o să aibă niciodată nevoie, dar nevoile apar foarte des. În America și în unele țări europene funcționează bine astfel de asigurări, dar probabil că va veni timpul când se vor implementa și la noi. Va intra în normal să facem asigurări pentru animale la fel cum facem și pentru călătorii sau mașini sau case”, ne-a mai explicat medicul veterinar Gábor Imola. 

Conform acesteia, este posibil ca în contextul pandemiei, care a avut efecte și asupra bugetului proprietarilor de animale, asigurările de acest fel nu vor fi prea cerute. În schimb, când lucrurile vor reveni la normal, s-ar putea ca oamenii să fie din ce în ce mai interesați de aceste servicii. 

Între timp însă, România pare să fie împărțită în mai multe părți. Este România celor care investesc sute de lei sau euro, bani și iubire, fără să clipească, în bunăstarea animalelor care le completează existența. Dar este și România celor care nu ar da doi bani pentru asta. Și mai sunt cei care se adăpostesc undeva la mijloc. Totuși, parcă ceva ne zice că niciuna dintre aceste Românii nu va mai fi la fel în câțiva ani, pentru că, inevitabil, schimbarea care a cuprins, treptat, și țările mai civilizate, va veni și la noi. 

Iulia Drăghici -Taraș 

Daniela Luca 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.