STIREA ZILEI 8 ianuarie 2019

Aproape 20 de covăsneni „au plătit” cu sânge într-un bar din Sfântu Gheorghe

de Covasna Media | 3418 vizualizări

A treia ediție a campaniei de donare de sânge de la Szimpla a reușit să colecteze aproape 9 litri de sânge  

Aproape 20 de covăsneni au luat parte, în dimineața zilei de luni, 7 ianuarie, la campania de donare de sânge organizată la cafeneaua Szimpla din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, „Be Someone's Hero! It's In Your Blood!” (în română „Fii eroul cuiva! Este în sângele tău!”). Gestul le-a fost răsplătit de organizatori cu vin fiert sau cafea, însă nu asta, ci mai degrabă ideea de a începe un nou an cu o faptă nobilă, i-a determinat pe donatori să facă acest dar „din inimă” celor care au nevoie.

Aflată la a treia ediție, primele două fiind organizate anul trecut, campania de donare de sânge de la cafeneaua Szimpla a fost un succes și de această dată. Ocazia a venit la fix pentru pentru urgențele din mediul spitalicesc.

Astfel, luni dimineață, 22 de persoane au arătat că își doresc să înceapă nu doar săptămâna, ci și anul cu o faptă bună. Chiar dacă trei dintre acestea nu au putut să își ducă la îndeplinire obiectivul din motive de sănătate, restul de 19 persoane au donat în total aproape 9 litri de sânge, alăturându-se misiunii de a salva viețile celor care se află în suferință. Ei au făcut un gest nobil, fără prea mult efort și au demonstrat că le pasă de cei din jur.

„Ideea ne-a venit pornind de la noi. Am fost donatori, suntem donatori și tot timpul găsim motive să nu mergem să donăm, tragem de timp, lasă că mergem mâine. Am zis că dacă am face această campanie în mediul nostru, care este altceva, poate convingem și alți oameni care gândesc la fel ca noi – „hai că merg, dar n-am timp” și plus că sunt mulți oameni care se tem de mediul spitalicesc. Szimpla din Budapesta organizează de mulți ani și am zis că dacă ei pot, e imposibil să nu putem și noi”, ne-a declarat luni, unul dintre coordonatorii campaniei de donare de sânge de la Szimpla, Józsi Kinga.

Nu trebuie să fii doctor ca să poți salva până la trei vieți într-o zi

Din cantitatea de sânge donată o singură dată se pot extrage elementele care pot salva viețile a trei pacienți. Ca să donezi sânge înseamnă să dăruiești o speranță, iar fiecare picătură contează, astfel că   organizatorii i-au dat un nume sugestiv campaniei – „Fii eroul cuiva! Este în sângele tău!”.

„Când am pornit cu ideea, am căutat mottouri sugestive, să fie de impact cumva pentru că se organizează peste tot în lume campanii și am zis că trebuie totuși ceva care să prindă. Dacă donezi sânge, o pungă poate salva până la 3 vieți, deci e foarte importantă și o donare din punctul acesta de vedere. Chiar poți să fii eroul cuiva prin acest lucru și mulți cred că am avut prieteni, membri din familie care au avut nevoie cândva de sânge. Oameni care până acum n-au donat au făcut primul pas și au devenit prin această campanie donatori. Au fost unii care au participat la primele două ediții și mă bucur. Sper că la următoarea ediție vor fi și mai mulți”, a mai spus Józsi Kinga.

Aceasta a completat că directorul Centrului Judeţean de Transfuzie Sanguină Covasna, dr. Andy Rosin a acceptat cu bucurie propunerea lor și s-a declarat foarte mulțumit că mai sunt oameni care se bucură atât de mult când fac o faptă bună.   

În același timp, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine a subliniat importanța inițiativei care a dus la rezultate deosebite. Acesta nu a ratat ocazia să-i ureze inițiatoarea campaniei, Józsi Kinga, „La mulți ani!”, cea care chiar de ziua ei a devenit un erou și în loc să primească, a dăruit.

„Omul sfințește locul. E a treia oară când patronii de la Szimpla s-au oferit, nu am sunat noi după ei, să ne ajute în sensul ăsta. Oamenii nu numai că își pun locația la bătaie, dar le-au oferit donatorilor înainte de donare o cafea și după aceea un pahar de vin fiert, am înțeles. Culmea, chiar de ziua patroanei, căreia pe această cale vreau să îi zic „La mulți ani!”. Ei sunt niște oameni deosebiți și un om deosebit întotdeauna reușește să facă ceva”, a declarat, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, directorul Centrului Judeţean de Transfuzie Sanguină Covasna, dr. Andy Rosin.

Sângele – niciodată suficient

Directorul Centrului de Transfuzie Covasna ne-a mai declarat că, din cauza crizei naționale de sânge, acest gen de inițiative sunt mereu binevenite.

„Dacă așa am început anul, înseamnă că e de bine. Pe de altă parte, niciodată noi nu vom spune că avem suficient sânge. Pe mine nu o să mă auziți niciodată spunând treaba asta, pentru că niciodată nu este suficient sânge. Noi nu suntem o insulă în mijlocul oceanului, noi suntem interconectați cu Brașovul, cu Mureșul, cu Bucureștiul. Pacienți de-ai noștri pleacă acolo și e corect să îi putem ajuta”, a mai explicat dr. Rosin.  

Și coordonatorul Centrului de Transfuzie Sanguină al județului Covasna a punctat, în acest context, că vor mai exista campanii de donare, dată fiind necesitatea.

„Încă nu avem un program exact, dar sigur vom mai avea. Noi am și făcut pe final de an la Covasna, la Baraolt, deci ne facem treaba, sper eu, binișor”, a spus Andy Rosin.

Unul dintre donatori, Birtalan Csanád, a venit să doneze alături de soția lui. Dorința de a începe anul cu o faptă bună, i-a determinat să ia în calcul avantajele donării de sânge, care nu doar că salvează vieți, dar este și o modalitate de îmbunătățire a stării de sănătate.

„Soția a donat alături de mine și am zis să începem anul cu ceva bun, să facem ceva bun și sperăm că toată lumea  gândește așa și că oamenii mai schimbă din mentalitatea de a nu dona și de a nu ajuta. Eu am mai donat odată, acum zece ani când am fost student, dar soția mea a donat pentru prima dată. Nu simt nimic diferit, iar soția spune că simte doar puțină oboseală”, ne-a spus imediat după donare, Birtalan Csanád.

Unii dintre cei care au venit luni la Szimpla pentru a deveni eroul cuiva au donat pentru prima oară. Bucuria unei fapte bune care li se citea pe chip cu siguranță îi va determina să-și dorească să repete experiența și să salveze astfel alte vieți.  

Cei care vor să doneze pot să facă acest lucru de luni până vineri, între orele 08:00 și 11:00, la Centrul de Transfuzie Sanguină al județului Covasna, din Sfântu Gheorghe, situat pe strada Bánki Donát, nr. 15.

În același timp, este util să subliniem că localul Szimpla s-a detașat de mult de ideea unui bar unde intri doar ca să te relaxezi și să socializezi. Dovadă sunt numeroasele campanii cu scop caritabil pe care le organizează, printre care se numără și aceasta.

„Nu e vorba numai de un bar sau de o crâșmă unde să vii să bei, încercăm și evenimentele cu câini, și evenimente cu strâns donații. Chiar și evenimentele culturale au un oarecare alt impact aici. Vrem să oferim oamenilor altceva”, a încheiat proprietara.

Daniela Luca

Iulia Drăghici - Taraș

Sursa foto: Facebook/Szimpla Sepsiszentgyörgy

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.