STIREA ZILEI 20 iunie 2019

Apel pentru salvarea unui bărbat bolnav de cancer din Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 6732 vizualizări

Rudele și prietenii cer ajutorul celor cu inimă mare

Vancsa Francisc, un bărbat în vârstă de 72 de ani din Sfântu Gheorghe are nevoie de ajutor. De câțiva ani se luptă cu o tumoră gigant pe piciorul drept. La începutul săptămânii, covăsneanul a suportat o intervenție chirurgicală, însă ca boala să fie tratată complet, va mai urma o altă operație. Pentru ca acest lucru să fie posibil, este nevoie de o sumă de peste 3.000 de euro.  

Vancsa Francisc este un pensionar din Sfântu Gheorghe care a muncit o viață ca lăcătuș mecanic la o fabrică din oraș. Odată ieșit la pensie, bărbatul se ocupa de treburile casei, alături de soția sa Viorica, cu case și-a unit destinul acum jumătate de secol. Nu avea să se bucure prea mult de liniștea și „fără grija” bătrâneții.

Timp de trei ani, Vancsa Francisc s-a văzut nevoit să poarte o grea povară, nu pe umerii săi, ci pe picior. Tumora care îl condamna la o viața de chin s-a agravat, iar starea lui era din ce în ce mai critică.

Decizia operației a fost luată în luna mai după ce bărbatul a fost examinat de o echipă de medici de la spitalul Sfântul Constantin din Brașov.

Pentru a învinge boala, sunt necesari încă 3.400 de euro din totalul de 10.000

Suma totală pentru cele două intervenții de extirpare a tumorii este de 10.000 de euro. O mare parte dintre ei, 6.600 de euro, au fost donați de către rude și cunoștințele bolnavului, astfel încât prima operație a fost efectuată marți, 18 iunie. Pentru ce de-a doua intervenție, pe care o va suporta peste aproximativ o lună, mai sunt necesari 3.400 de euro, spune soția lui Vancsa Francis.

„Ieri i-au făcut prima intervenție. A zis că a suportat binișor, l-au adormit. Cauza apariției bolii nu se știe. Până nu-l operează să-i ia  bucata aceea, nu se știe de la ce este. O sumă de 6.600 de euro am plătit-o ieri pentru prima intervenție. Avem nevoie de bani pentru că trebuie recuperat pe urmă și mai avem nevoie de 3.400 de euro pentru a doua operație. O să facem ceva, nu-l lăsăm așa. Cealaltă operație cred că se va face peste patru săptămâni că trebuie să stea cu ceva injecție specială adusă din Germania care să micșoreze tumora aceea ca să fie mai ușor de operat. Dar osul nu e afectat și nici venele. (...) Suntem pensionari amândoi. Nu avem copii, nu ne-a dat Dumnezeu. Eu l-am încălțat, eu l-am îmbrăcat, i-am făcut baie, totul singură, ce să fac. Am 80 de ani aproape, sunt mai mare decât el, dar ne-am înțeles bine. (...) Aș ruga ca toți oamenii sau cunoștințele să ne ajute care cu cât poate”, ne-a spus soția bolnavului, a cărei ochi nu se mai usucă de lacrimi.

Vancsa Viorica ne-a mărturisit că sunt căsătoriți de 52 de ani, însă niciodată nu s-au gândit că o astfel de boală îi va pune la pământ. Deși ea l-a rugat să se adreseze la medici încă de când au apărut primele semne ale bolii, bărbatul a refuzat.

 „Sunt distrusă, vă rog să mă credeți, este greu. Nici nu m-am gândit că ajungem aici, dar eu l-am rugat să meargă la medic de când am văzut că era așa mai mică, dar a zis că nu vrea. Îi este frică, nu și-a făcut nicio injecție la viața lui, doar a fost vaccinat când a fost copil și atât. Suma de 6.600 de euro am strâns-o cu ajutorul rudelor și a prietenilor de familie. Ne-am descurcat cumva, dar de acum încolo va fi mai greu. Să vedem ce-om face. Să dea Dumnezeu să fie bine. Nu se știe dacă vor fi de ajuns cele două intervenții, să sperăm că da”, a mai adăugat femeia.

Lecție despre prietenia care a rezistat încercării timpului

Rugămintea de a-l sprijini pe bărbatul bolnav a venit din partea vecinului și vechiului său prieten, Kelemen Ladiszlau. El a venit la redacție cu toate actele doveditoare și cu speranța că, prin intermediul nostru, despre necazul prietenului său vor afla cât mai mulți oameni.

„Suntem prieteni de mici copii. A fost un băiat necăjit pentru că a crescut fără tată. A avut o copilărie grea. Tatăl lui a murit într-un accident la o fabrică unde a fost o explozie la casa cazanelor. În tinerețe a fost un băiat foarte conștiincios, sârguincios. Eram copii iubitori și uniți. Țineam unii la alții și încă mai ținem, dar a venit nenorocirea asta peste noi. După o copilărie grea și nefericită, ar fi trebuit să se bucure de bătrânețe măcar”, ne-a povestit Kelemen Ladiszlau.

Pentru ca să își vadă prietenul sănătos, el a decis să facă tot posibilul să îl ajute. A început să bată la uși în speranța că măcar una dintre ele se va deschide.

„Acum merg și caut oameni care pot să ne ajute. O să mă duc și la cei care consider că au și posibilități, dar și la cei care au posibilități mai mici pentru că aș vrea să afle lumea despre el pentru că și solidaritatea și gândurile bune contează. Ieri o persoană căreia i-am povestit despre el și nici nu îl cunoaște, a zis că va da 300 de lei. Câte un pic se va aduna. Acum trebuie să merg și la bancă pentru că au zis că trebuie să ia comision, dar cum să luați comision când omul are nevoie de fiecare leu? (...) Merită să-l ajutăm pentru că e un om cinstit, prieten cu toată lumea”, ne-a mai spus prietenul bolnavului.

Bărbatul va rămâne în spital între timp pentru a fi supravegheat de medici. Specialiștii au avertizat că va urma o perioadă lungă de spitalizare și recuperare, care va implica costuri suplimentare. Așadar, se pare că pentru fiecare sorbitură de viața trebuie să plătești cu vârf și îndesat, astfel că fiecare bănuț este de ajutor. Orice donație, cât de mică ar fi ea, înmulțită cu numărul celor ce vor răspunde la apel, va face diferența.

Toți cei care doresc să se alăture acestei cauze și să doneze o pot face în contul deschis la Banca Transilvania, pe numele soției bolnavului, Vancsa Viorica: RO59BTRLRONCRT0502487501 (RON).

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.