STIREA ZILEI 14 august 2020

Animalele nesupravegheate vor plăti cu viața pentru neglijența proprietarilor

de Daniela Luca | 2151 vizualizări

Caii și porcii cu origine necunoscută „uitați” pe domeniul public al orașului Sfântu Gheorghe vor fi eutanasiați și incinerați

Primăria Sfântu Gheorghe a făcut noi demersuri pentru a rezolva problema animalelor nesupravegheate, care, de cele mai multe ori, reprezintă un pericol, atât pentru circulația rutieră, cât și pentru culturile agricole. Astfel, Consiliul Local a luat o decizie prin care cabalinele și porcinele cu origine necunoscută vor putea fi eutanasiate și incinerate, „pe grija și cheltuiala municipiului Sfântu Gheorghe”, se arată în proiectul de hotărâre. Autoritățile locale au specificat că aceasta este singura variantă posibilă, însă sunt și voci care spun că ar exista și o altă ieșire din situație.

Săptămâna aceasta în Consiliul Local Sfântu Gheorghe s-a votat un proiect de hotărâre pentru modificarea HCL nr. 87/2004 privind animalele nesupravegheate prinse pe teritoriul administrativ al municipiului în care se arătă, printre altele, că „porcinele și cabalinele cu origine necunoscută vor fi eutanasiate și incinerate prin grija și cheltuiala municipiului Sfântu Gheorghe”.

„Problema noastră a fost că dacă animalul nu este înregistrat, atunci nu ni-l prelua abatorul. Acum am găsit rezolvarea, în sensul că dacă este o locație unde găsim un medic veterinar care se angajează să injecteze animalul și după aceea să îl transporte la un incinerator autorizat, atunci putem să ne apucăm de treabă. Până acum noi puteam să predăm la abator numai caii care erau înregistrați în Registrul Național, iar dacă nu este înregistrat abatorul nu poate să îl preia și să îl folosească pentru consum uman. Acum am găsit această modalitate de rezolvare, în sensul că dacă nu este înregistrat atunci poate fi eutanasiat și poate fi dus în crematoriu. Am și găsit parteneri și am făcut o convenție și putem să ne apucăm de treabă. Am avut o discuție cu șefii Poliției Județene și Poliției Locale ca în caz de nevoie, pe câteva ore, să ne asigure asistența”, ne-a explicat viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.

Până să se ia această hotărâre, animalele găsite nesupravegheate „erau lăsate în pace”, spune viceprimarul.

Acesta a precizat că este vorba de caii care de luni de zile nu au fost controlați și care prezintă un real pericol pentru circulație, mai ales pe strada Borvíz din reședința de județ.

Prin aceeași hotărâre de Consiliu Local a fost schimbată și locația în care pot fi adăpostite animalele nesupravegheate. În continuare, dacă proprietarul poate fi identificat și după ce plătește amenda cuvenită, acesta poate să își recupereze animalul.

„Până acum, cât a funcționat colectarea animalelor vagaboande, de fapt aici e vorba de cai, au fost adăpostiți până trece acea perioadă de revindecare, într-un imobil din strada Nicole Bălcescu. Noi între timp am vândut această locație. Încă nu au solicitat autorizarea de demolare, așa că am lăsat temporar și această locație, dar am introdus posibilitatea ca prin dispoziție de primar să fie schimbată locația dacă este nevoie. Dacă proprietarul plătește taxa care e stabilită și aduce dovada că e animalul lui, poate să își recupereze animalul. Dacă nu, în termenul legal, atunci trece în proprietatea primăriei și poate fi valorificat dacă este înregistrat, iar dacă nu atunci poate fi eutanasiat”, a mai precizat viceprimarul.

Antal Árpád: „Am încercat toate posibilitățile legale”

Primarul Antal Árpád ne-a spus că au fost luate în calcul mai multe posibilități, însă se pare că uciderea animalelor nesupravegheate este singura măsură legală care poate fi luată.

„Există o reglementare europeană care spune foarte clar că în cazul în care nu poți dovedi originea acestor animale, sigura posibilitate este eutanasierea lor. Noi inclusiv am luat legătura cu Grădina Zoologică din Brașov și am spus că: sunt cai pe care noi îi prindem, doriți să vi-i dăm și să îi dați la animale? Și au spus că dacă au origine, se pot prelua, iar dacă nu, nu îi pot prelua. Singura posibilitate asta este. Chiar am încercat toate posibilitățile legale, iar problema cea mare este că în cazul acestor cai, și vorbim în primul rând despre cai, proprietarii lor au interesul ca ei să nu poată fi identificați. Deci primul lucru pe care îl fac e că scot cipul din cai. Din momentul în care ai scos cipul din cal, nu mai ai cum să identifici calul, nu are carnet de sănătate animalul respectiv. Sunt costuri mult mai mari pentru municipalitate acum”, a precizat Antal Árpád.

„Nu trebuie să ucidem tot ce ne apare în cale, ci trebuie oprit fenomenul”

Pe de altă parte, există voci care spun că printr-o colaborare mai eficientă între instituții acest fenomen ar putea fi stopat.

Forró Béla, de la Asociația de Protecție a Animalelor „Székely Kutya Klub” din Târgu Secuiesc, ne-a spus că în celălalt municipiu din județ problema animalelor lăsate nesupravegheate aproape că nu mai există. Conform acestuia, ar fi modalități prin care să fie tras la răspundere deținătorul animalului, chiar dacă oficial acesta nu figurează în acte. La Târgu Secuiesc s-au făcut nenumărate dosare penale pentru abandon de animale, iar oamenii se pare că au înțeles, precizează acesta.

El le-a propus autorităților județene să se înființeze un adăpost pentru animalele mari, „uitate” pe domeniul public, însă deocamdată legislația pune piedici, spune Forró Béla.

„Noi la Târgu Secuiesc avem spațiu de 35 de ari care special este lăsat pentru a face un adăpost pentru animale mari. Aici putem vorbi de cai, vaci, porci. Din păcate, deocamdată nu există o legislație care să permită adăpostirea acestor animale care au origine necunoscută. Există o hotărâre ANSVSA că orice animal cu proprietar necunoscut, din păcate, trebuie să fie capturat și eutanasiat pentru ca nu cumva să transmită boli și așa mai departe. Propunerea mea consta în a face analize acelor cai fără origine, apoi să fie vânduți la o licitație. Dacă a făcut pagube, să fie despăgubit omul respectiv și vândut la niște oameni care de atunci în colo o să aibă un ajutor pentru cultivarea pământului sau orice. Soluții legale există, numai nu sunt prea lucide”, ne-a spus Forró Béla.

Acesta consideră că fenomenul nu va fi stopat prin uciderea animalelor rătăcite pe domeniul public și că este nevoie ca cei care se fac vinovați de acest lucru să fie pedepsiți.

„Înțeleg că aceste animale nesupravegheate reprezintă un pericol foarte mare pentru circulația publică și fac foarte multe pagube. Legislația e vai de capul ei. Totuși, în loc ca Poliția Locală și orice primărie să ia măsuri împotriva acelor oameni care lasă nesupravegheate animalele, am ajuns în situația în care omorâm toate animalele. Cel fel de oameni suntem? Poate că un animal nu are un proprietar, dar are sigur un deținător care poate fi identificat. Aceste probleme se pot rezolva, dar nu cu omorârea animalelor și există alte metode pe care autoritățile le au în mână. (...) Eu știu că este vorba despre caii din zona Őrkő, dar astăzi omori animalul, romii fac rost de alt animal și așa mai departe. Nu trebuie să ucidem tot ce ne apare în cale, ci trebuie oprit fenomenul. Ar putea găsi alte pârghii legale prin care să rezolve problema. Eu am un protocol de colaborare cu Poliția Națională din Târgu Secuiesc, cu domnul Popa, de aproape nouă ani. Ei când mă sună că există o problemă, în 3-5 minute am ajuns. Și eu când îi sun e la fel și ne ajutăm reciproc. Cum este posibil că la Târgu Secuiesc se poate și la Sfântu Gheorghe nu se poate? Eu în nouă ani de zile am demonstrat că scopul este de a opri fenomenul, pentru că suntem iubitori de animale și se poate rezolva și pe cale legală, iar oamenii trebuie să fie amendați. În loc să oprim fenomenul, mai bine omorâm animalele la grămadă? Și dacă se omoară, se cheltuie o grămadă de bani. Incinerarea e foarte costisitoare.  Problemele nu se vor rezolva astfel. Primăria va cheltui o grămadă de bani și peste două luni de zile va fi aceeași problemă. Se poate și altfel. Eu nu cred că am ajuns în situația în care în loc să tragem la răspundere acei oameni care ne fac probleme, omorâm animalele”, ne-a mai spus Forró Béla.

În urmă cu doi ani, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a introdus, printr-o hotărâre adoptată de Consiliul Local, noi sancțiuni pentru circulația și/sau pășunatul animalelor cu origine cunoscută prinse nesupravegheate pe teritoriul administrativ al municipiului Sfântu Gheorghe.

Proiectul de hotărâre prevedea mărirea cuantumului amenzilor, astfel în cazul cailor și bovinelor amenda s-a mărit de la 1.000 de lei la 2.500 de lei, iar în cazul porcinelor de la 500 la 1.000 de lei.

De frica amenzilor, unii deținători de animale preferă în continuare să le ascundă originea, însă se pare că, în cazul în care vor fi prinse nesupravegheate pe teritoriul municipiului, acest lucru va fi pedepsit și mai drastic de acum încolo.

Sursă foto: Matei Radu, Observatorul de Covasna. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.