STIREA ZILEI 6 martie 2020

Ambiție pură pe două roți

de Daniela Luca | 1924 vizualizări

Orbán-Barra Gábor și-a propus anul acesta să susțină peste 30 de reprezentanții în toată țara 

Pe Orbán-Barra Gábor îl vezi mai des sărind pe bicicletă, decât mergând pe jos.  Sportivul de trial bike se antrenează pe peste 17 ani, iar treptat hobby-ul lui s-a transformat într-o meserie care îl face cu adevărat fericit. Tânărul din Sfântu Gheorghe are la activ trei recorduri mondiale omologate în Cartea Recordurilor și patru titluri naționale la mountain bike trial, iar obiectivul pentru 2020 este să dea peste 30 de show-uri în țară.  

Orbán Gabi se antrenează aproape zilnic în zona centrală a orașului, iar trecătorii îl privesc fie nedumeriți, fie cu multă admirație, pentru că ceea ce face pe două roți este de-a dreptul spectaculos. La 31 de ani ai săi, sportivul nici nu se gândește să se lase de trial bike și spune că va face ceea ce îi place atâta timp cât îi va permite condiția fizică. 

„Cu cât mai mari au fost rezultatele mele, cu atât a scăzut și suportul”

Covăsneanul a obținut toate rezultatele antrenându-se în spații publice sau în cele improvizate de el, deși spune că ani în șir a solicitat ajutor în acest sens, ani în care a primit doar nenumărate promisiuni. Chiar și așa, tânărul încă luptă cu indiferența celor de la care se aștepta să primească un sprijin minim, însă nu pentru el, ci pentru cei care vor îi calce pe urme. 

„Aș vrea să fac show-uri cât timp pot. La concursuri de exemplu nu mai am ce să caut peste cinci ani. Asta mă doare cel mai mult că atunci când eram mai tânăr nu prea puteam să fac performanță la concursuri pentru că nu aveam unde să mă antrenez. Tot am așteptat că o să primesc susținere, dar nu s-a întâmplat. E clar că aveam mai multă susținere dacă eram în altă țară. Nu m-am născut în locul potrivit. Cu rezultatele mele pe care le-am obținut până acum, trebuia să fiu mult mai departe. Nu am avut niciodată antrenor. Sunt autodidact. Deci dacă eram în altă țară aveam deja și antrenor și atunci, bineînțeles, puteam să evoluez și mai mult. Aici nu am teren de antrenament și sunt niște tehnici pe care pur și simplu nu am putut să le învăț”, ne-a spus Orbán Gabi, adăugând totodată că nu a plecat într-o țară străină să facă performanță pentru că a sperat să primească susținere la el acasă. 

„Lupt și pentru copii. Înainte erau sute de copii cu biciclete, iar acum dacă sunt zece, e bine. Tinerii își iau biciclete de două mii de euro, vin și coboară de două ori scările și nu prea mai au ce să facă. Se pierde interesul copiilor pentru că nu au cum să evolueze. Și chiar dacă devine cel mai bun, nu are bani să meargă la un Campionat European sau la cel Mondial. Nu s-a schimbat nimic între timp. Cu cât mai mari au fost rezultatele mele, cu atât a scăzut și suportul”, a mai spus sportivul. 

A fost nevoit să facă un fel de circ din sport ca să poată trăi din ceea ce îi place

În 2012 el a fost primul român care a participat la Campionatul Mondial de Trial Bike, iar în anii următori a reușit să obțină trei recorduri mondiale - la mers pe bicicletă cu spatele și la sărituri pe o roată. Orbán Gabi nu a ratat nici un Campionat Național de Trial Bike și a reușit de patru ori să se claseze pe locul I. Pentru că anul trecut a obținut locul II, anul acesta ar vrea să se întoarcă și să redevină învingător. Chiar dacă concursurile îi aduc împlinire și multă satisfacție, în prezent tânărul se axează pe show-uri pe care le susține în diferite orașe din țară. De-a lungul timpului, sportivul a oferit aproape 200 de astfel de prestații. 

„De doi ani face show-uri la diferite evenimente. Am fost nevoit să fac un fel de circ din sport ca să pot să trăiesc din ceea ce îmi place. Totuși în place foarte mult să merg la show-uri, dar pe lângă asta aș vrea ca măcar odată să pot să fac toate cele cinci etape ale Cupei Mondiale, Campionatul Mondial și Campionatul European, deci cam șapte concursuri pe an. În 2019 am avut foarte multe show-uri, peste 30 și vreau ca anul acesta să am și mai multe. Sunt foarte mulțumit pentru că, în urmă cu un an aveam cam 10 show-uri și am triplat numărul. Anul acesta vreau să fac minim atât cât am avut anul trecut”, a precizat Orbán Gabi. 

Primul și unicul traseu mobil din România, pe care își susține show-urile, l-a construit cu ajutorul sponsorilor și are în prezent opt obstacole. Sportivul spune că anul acesta va adăuga încă minim două obstacole pentru a diversifica și mai mult prestația. 

Momentul cuceririi recordului mondial în 2016, printre cele mai de preț amintiri 

În 2016, pe scena de la a 25-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe, sportivul și-a recucerit titlul de recordman mondial la săritura cu bicicleta pe o roată. Acesta a reușit să își depăşească ţelul impus, de 555 de sărituri, sărind de 561 de ori, în condiţiile în care recordul mondial anterior fusese de 495 de sărituri. Acest moment a fost unul dintre cele pe care nu le va uita niciodată, spune el. 

„Recordurile mondiale nu le voi uita niciodată, cum a fost cel de la Zilele Sfântu Gheorghe unde aveam în față 20.000 de oameni. Eu nu credeam că pot să dobor recordul, dar atunci când eram acolo pe scenă era o energie nebună că puteam să mai sar încă 200. Recordul la mersul cu spatele a fost doborât, iar cel cu săriturile încă nu. Când am înregistrat recordul a împlinit orașul 555 de ani. Anul viitor o să aibă 560 și poate o să vreau să stabilesc un nou record, deși am zis că nu mai fac nimic aici, la Sfântu Gheorghe. Când am făcut recordul două, trei zile eu eram cel mai tare și după aceea am fost uitat și cred că nici nu are rost să îmi dobor propriul record”, 

În ceea ce privește recordul la mersul cu spatele, acesta spune că ar vrea să își recucerească titlul, doar că încă este în căutarea unei suprafețe plane  pe care să poată realiza acest lucru. 

Orbán Gabi va arăta întregii țări partea amuzantă a săritului cu bicicleta

Pe lângă antrenamente, concursuri și show-uri, Orbán Gabi impresionează publicul și la diverse emisiuni TV. Sâmbăta aceasta, pe 7 martie, de la 20:00, tânărul va arăta întregii țări partea amuzantă a săritului cu bicicleta, la iUmor, pe Antena 1.

„Vă rog urmăriți-mă și după apariție aveți la dispoziție 24 de ore pentru a mă vota ca să trec mai departe! Votul se realizează prin aplicația iUmor. Descarcă-ți aplicația iUmor din App Store sau Google Play și votează-mă. Votul este gratis”, a transmis Orbán Gabi. 

În urma voturilor tânărul din Sfântu Gheorghe va avea șansa să intre în semifinale, iar dacă va ieși pe locul I la voturi, va trece direct în finală. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.