STIREA ZILEI 25 septembrie 2020

10 argumente din partea tinerilor covăsneni pentru a ieși la vot

de Covasna Media | 1667 vizualizări

 În 27 septembrie se deschid urnele pentru singurul tur al alegerilor locale 

Nu este o noutate pentru nimeni că prezența la vot a cetățenilor care dețin acest drept nu este nici pe departe una aproape de 100%, iar acest lucru este valabil și pentru județul Covasna, care după aproape fiecare scrutin se poziționează la coada clasamentului național. 

Datele înregistrate după alegerile locale trecute, din iunie 2016, au arătat o prezență scăzută la vot, de doar 43,8% în județul Covasna. Atunci, de exemplu, în orașul Sfântu Gheorghe, la vot s-au prezentat 34,7% dintre alegători, la Întorsura Buzăului de 49,98%, Covasna - 41,96%, Târgu Secuiesc - 37,86% sau Baraolt 43,25%. 

La parlamentarele din decembrie 2016, interesul covăsnenilor a fost și mai scăzut, adică la vot s-au prezentat 38,25% dintre alegători. Europarlamentarele din mai 2019 au avut prezență de aproape 43% în rândul persoanelor cu drept de vot din județul Covasna, în vreme ce la prezidențialele de la finele anului 2019, prezența a fost de 37% în primul tur și doar 26% în turul al doilea. 

Anul acesta, în care vom avea două rânduri de alegeri, locale și parlamentare, vine cu o provocare în plus: pandemia de COVID-19. Dacă până acum oamenii refuzau să meargă la vot din considerente de multe ori discutabile, acum frica de a contracta coronavirusul este, poate, un motiv în plus să nu se prezinte la vot.

Totuși, am vorbit cu trei tineri covăsneni, care nu au încă 18 ani, deci nu au șansa de a se prezenta la urne deși spun că și-ar dori, despre importanța exercitării dreptului la vot. Iată ce argumente au tinerii covăsneni pentru a-i determina pe cei din jurul lor să iasă duminică la urne.   

1. Poți aduce votul decisiv

Andra Vanesa Ropotă din Sfântu Gheorghe are 17 ani, președintele interimar al Consiliului Județean al Elevilor Covasna, este convinsă că oricine poate aduce votul decisiv, așa că nu crede nicidecum în vorbe precum: „Votul meu nu contează!”.

„Dacă ai impresia că un singur vot nu schimbă nimic, te înșeli. Un singur vot a reușit de multe ori să schimbe istoria. Poate nu se întâmplă atât de des ca diferența să fie de un singur vot, poate se întâmplă ca diferența să fie de o sută de voturi sau de o mie de voturi. O mie de oameni care au impresia că votul lor nu contează”, ne-a spus aceasta.

2. Trebuie să iasă la vot și cei care nu sunt așa ușor de influențat 

Poate și pentru că nu au încă „grija zilei de mâine”, unii dintre ei fiind în continuare susținuți din punct de vedere financiar de părinții lor, Cristina Ioana Sima, în vârstă de 16 ani, din zona Întorsurii Buzăului, crede că tinerii nu se pot lăsa influențați așa ușor.

„Sunt de părere că deși suntem tineri, putem înțelege și judeca lucrurile așa cum sunt, mai mult decât anumite persoane mai în vârstă care pot fi influențate în rău mai ușor, deoarece nu au crescut în „era tehnologiei” și este mult mai ușor să fie păcăliți”, spune tânăra în vârsta de 16 ani.

3. Din respect pentru trecut

Foarte multă lume spune că ar trebui să învățăm din istorie și să nu repetăm aceleași greșeli pe care le-au făcut strămoșii noștri. Însă și mai simplu ar fi să le fim recunoscători părinților și bunicilor noștri pentru că ne-au dat libertatea de a alege, riscându-și propria viață. David Ușurelu, un tânăr în vârstă de 16 ani și pasionat de istorie, din Întorsura Buzăului, este de părere că trebuie să mergem la vot din respect pentru trecut.

„Gândește-te la toți cei care au murit la revoluție pentru ca tu să te poți plânge de conducere. Nu uita că ei s-au răzvrătit pentru libertate, pentru ca tu să poți vota pe cine dorești”, spune acesta.

4. Exemplu de implicare civică pentru cetățenii de mâine

Dacă de mulți ani tinerii sunt categoria cu cea mai scăzută prezență la vot, generația actuală poate schimba asta, inspirându-i astfel și pe viitorii tineri cu drept de vot să iasă la urne.

„Am fi un exemplu pentru cei mai mici ca noi sau chiar mai mari, care visează de mici să plece din țară, deoarece le-am arăta că schimbarea poate începe chiar și de la noi, cei tineri”, este de părere Cristina Ioana Sima.

5. Poți demonstra faptul că îți pasă de comunitatea în care locuiești

Cinci minute, cam atât este de părere David Ușurelu că îți ia ca să demonstrezi că nu rămâi indiferent când vine vorba despre viitorul comunității tale.

„Pentru că îți pasă de comunitate și vrei să schimbi ceva trebuie să mergi la vot. Din punctul meu de vedere, nu te poți plânge dacă ai fi putut schimba ceva, dar n-ai făcut-o. Schimbarea începe printr-un simplu vot, așa că îi îndemn pe toți să o facă”, spune tânărul covăsnean. 

6. Ai ocazia să fii parte dintr-o schimbare

Andra Vanesa Ropotă este de părere că noi toți putem contribui la o schimbare radicală.

„Mergi la vot pentru că probabil te-ai săturat să te plângi de politică. Dacă vrei o schimbare, odată la ceva timp, ai ocazia sa fii o parte mică dintr-o schimbare radicală. Ai impresia că oamenii care ne conduc nu ne tratează așa cum trebuie? Poți să schimbi asta, poți să votezi pentru cineva mai bun, pentru cineva pe care dacă îl vezi la televizor, nu o să schimbi canalul. Votează pentru binele tău”, îi îndeamnă tânăra în vârstă de 17 ani pe covăsneni. 

7. În joc e viitorul 

Fie că ne place, fie că nu, viața noastră și modul în care ne desfășurăm activitățile de zi cu zi, sunt influențate de politică. Dacă nu ajungem la muncă în timp util din cauza traficului sau ne vedem nevoiți să plecăm în altă țară, în mare parte toate aceste lucruri sunt cauzate de factorii decidenți puși în funcție pe filieră politică. David Ușurelu le sugerează tinerilor să meargă la urne dacă au pretenția să aibă condiții mai bune în țara lor.

„Cred că e un sentiment plăcut să știi că persoana pe care ai votat-o câștigă votul. Sentimentul se amplifică dacă persoana votată își îndeplinește îndatoririle pe care și le-a făcut față de populație. Viitorul tău e în mâinile tale. Dacă îți dorești să rămâi în zonă după terminarea studiilor și vrei să ai parte de condiții de trai bune, trebuie să mergi să votezi. Este viitorul tău în joc”, transmite tânărul în vârstă de 16 ani.

De aceeași părere este și Cristina Ioana Sima, care spune că ai o satisfacție atunci când vezi că și tu ai contribuit la schimbare.

„La sfârșit vom putea avea acea satisfacție că am schimbat ceva, acea satisfacție că printr-un lucru simplu, ca mersul la vot, am contribuit la o schimbare în bine a comunității în care trăim”, spune aceasta.

8. Nu trebuie să lași pe altcineva să decidă în locul tău

Andra Vanesa Ropotă spune că degeaba sunt unii oameni nemulțumiți că cei care primesc un kg de făină merg și votează, ci din contră, ar trebui ca ei să se ambiționeze mai mult și să-și voteze propriul viitor.

„Cetățenii care au împlinit vârsta de 18 ani trebuie să meargă la vot pentru că în momentul în care nu o fac, dreptul lor este exercitat de către altcineva. Ne plângem într-una că nu suntem mulțumiți că oamenii care se lasă mituiți cu doua sticle de ulei și un kg de făină merg și ne votează viitorul. Nu, viitorul ni-l votăm noi, pentru că avem dreptul să o facem, avem dreptul să alegem noi cine ne conduce, nu cineva care alege uleiul sau partidul”, explică tânăra din Sfântu Gheorghe.

9. Viața văzută prin alți ochi

Faptul că cei trecuți prin viață compară destul de des perioada comunismului cu perioada actuală nu este neapărat rău, spune Cristina Ioana Sima, dar nu este nici tocmai sănătos. Probabil nu ar trebui să comparăm România de astăzi cu cea din trecut, ci cu alte state occidentale care par „țări din viitor”. 

„Tinerii nu au trecut prin perioada comunismului și perioada puțin „dezordonată” de după, ci au învățat despre ele obiectiv, adică ce s-a întâmplat de fapt. Astfel eu cred că acest lucru îi ajută să învețe din greșelile celor din trecut. Când spun că văd prin alți ochi, mă refer că avem mintea cumva liberă, adică nu avem acea „traumă” din perioada comunismului și vrem cu adevărat dreptate. Mulți adulți încă fac comparația cu vremurile actuale și perioada comunismului, lucru care nu este neapărat rău, dar poate puțin nesănătos. La noi, tinerii, este altceva, deoarece noi nu știm cum era în trecut, dar vedem cum este în alte țări, vedem cât de bine poate fi și cât de rău ne este”, afirmă tânăra de la Întorsura Buzăului.

10. Trebuie să profităm de acest drept, alții nu l-au avut

Câteodată uităm că dreptul la vot nu a existat întotdeauna, iar acesta poate fi un motiv în plus să profităm de faptul că ne putem alege conducătorii.

„Nu uita că dreptul acesta nu există de prea mult timp în țara noastră. Majoritatea persoanelor din prezent nu au trăit în perioada interbelică, când puteai vota pentru alegerile locale. Astfel, majoritatea au avut cu adevărat dreptul de a alege doar din 1990”, ne-a mai spus David Ușurelu.

Anul acesta alegerile locale se vor desfășura diferit față de alți ani, în contextul pandemiei de COVID-19, astfel votanții trebuie să poarte masca de protecție cât timp se află în secția de vot, excepție făcându-se doar atunci când se va face identificarea alegătorului; să păstreze distanța față de ceilalți votanți și să își dezinfecteze mâinile la intrarea și ieșirea din secția de vot. 

O altă noutate este că alegătorii își vor pune singuri pe spatele cărții de identitate ștampila „votat”, sub supravegherea membrilor biroului electoral al fiecărei secții de votare.

De reținut este un alt aspect: cu cât vor ieși mai mulți covăsneni la urne, cu atât legitimitatea celui ales în funcție publică este mai puternică, drept urmare, cu atât mai mult trebuie să dea dovadă de responsabilitate în fața alegătorilor săi. 

David Leonard Bularca

Sursa foto: telegraful.net și Observatorul de Covasna. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.