Miodrag Belodedici: „Este nevoie de o nouă revoluție”
Fostul fundaș al Naționalei a fost din nou alături de micii fotbaliști covăsneni
Câștigător al Ligii Campionilor și omul de bază în defensiva Echipei de Aur a României, Miodrag Belodedici s-a aflat la sfârșitul săptămânii la Sfântu Gheorghe, unde a participat la cea de-a doua ediție a Cupei Tinerelor Speranțe, turneu de fotbal pentru copii organizat de Atletico Steaua. Fostul fotbalist ne-a vorbit despre importanța implicării în creșterea copiilor, dar și despre starea actuală a fotbalului românesc.
– Ați fost și anul trecut la acest turneu, anul acesta ați revenit. Vedeți vreo diferență în ceea ce privește acești copii, și implicarea la acest turneu?
– Nu văd nicio diferență. Organizarea este la fel de bună, iar copiii sunt copii, ei se bucură de fotbal. Am urmărit mai multe partide, am văzut dăruire din partea lor, râsete, plânsete, ca de fiecare dată. Mă întorc cu plăcere la Sfântu Gheorghe, am prieteni aici, Mihail Lazăr, cel care se ocupă cu Atletico Steaua, îmi este prieten, așadar vin cu plăcere. Este de admirat implicarea lui, și îl felicit pentru organizarea turneului.
– Ați remarcat vreun copil, pe cineva despre care puteți spune că este real talent?
– Am văzut mai mulți copii talentați, și sper ca peste câțiva ani aceștia să fie în Naționala României. Desigur, este mult de muncă, dar copii talentați cu siguranță că sunt, și este de datoria noastră să îi ajutăm să ajungă la un nivel cât mai înalt.
– Cât de ușoară sau de grea este motivarea copiilor în vremurile pe care le trăim?
– Este foarte greu. Sunt mai mulți factori aici. Pe de o parte sărăcia este cea care îi ține departe pe copii de teren, părinții nu au bani, și asta se vede. Pe de altă parte atenția lor este distrasă de internet, televizor. Pe vremea noastră nu aveam altceva de făcut decât să învățăm și să jucăm fotbal. Acum dacă un copil nu este tras de părinți sau bunici, nici nu iese afară. Mai ales la sate e dezastru, eu sunt dintr-un sat și știu ce vorbesc. La vremea mea nivelul fotbalului jucat pe orice stadion de țară era cam la nivelul la care este acum Naționala României de U16, U17 ani. Cam asta este diferența. Fotbalul românesc este la un nivel foarte scăzut.
– Care ar fi soluția de a ieși din această stare?
– Nu știu, e nevoie de o nouă revoluție pentru ca lucrurile să se schimbe atât în fotbal, cât și în societate. Cluburile mari, cum ar fi Steaua, vor să joace în Liga Campionilor, dar în pepiniera lor este dezastru, nu au grupe de copii. Iar dacă nu sunt grupe de copii, nu ai de unde să alegi componenți ai Naționalei.
– Despre problemele financiare ale cluburilor din Liga I ce părere aveți?
– Cred că este nevoie de un nou sistem al cluburilor, pentru că nu este bine ca echipele, cluburile să apară, apoi după câteva sezoane să dispară. Momentan sunt probleme mari la multe cluburi. Dacă nu sunt bani, nu e bine, dacă sunt prea mulți bani, se întâmplă ce se întâmplă, vedem cu toții la televizor.
– Aș dori să vă mai întreb despre fotbalul feminin. Și la acest turneu au fost echipe de fete, ce părere aveți despre promovarea fotbalului feminin?
– UEFA ne obligă să avem campionat feminin, și este foarte bine. Sunt multe fete care joacă foarte bine, și la acest turneu am văzut câteva. Până la urmă despre aste e vorba, ca sportul, și implicit fotbalul să fie accesibil tuturor.