SPORT 30 martie 2023

Dilema sporurilor la Întorsura Buzăului: „E imoral”, acuză un consilier local; „E o obligație legală”, răspunde primarul

de David Leonard Bularca | 1746 vizualizări

La Întorsura Buzăului, sunt intens discutate zilele acestea, cel puțin în mediul online, sporurile pe care o parte dintre angajații primăriei urmează să le primească în urma implementării unor proiecte europene, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Consilierul local Claudiu Severian Morar spune că decizia de a transfera pentru sporuri aproximativ 700.000 de lei este cel puțin imorală. Într-o reacție, primarul Raul Urdă susține că legea obligă autoritățile locale să ofere acești bani. 

Consilierul Claudiu Severian Morar, care a fost ales în Consiliul Local (CL) din partea Partidului Mișcarea Populară (PMP), a scris pe Facebook, sâmbătă, că a votat împotriva hotărârii CL de a transfera cei aproximativ 700.000 de lei pentru a se plăti sporurile unor angajați ai primăriei. 

„Astăzi a avut loc o ședință extraordinară a Consiliului Local. În proiectul de rectificare bugetară am văzut că s-au transferat aproape 700.000 RON (7 miliarde lei vechi), bani proveniți din vânzarea masei lemnoase a orașului, către drepturi salariale reprezentând prime pentru implementarea proiectelor europene prin «penerereu», cum ar spune cineva. Noi suntem în situația în care putem asigura încălzirea locuințelor la un preț decent doar într-o foarte mică măsură. Astfel, să folosești banii din proprietatea publică pentru prime în valoare de 700.000 RON mi se pare cel puțin imoral”, a scris, în prima parte a mesajului său, consilierul. 

Claudiu Severian Morar susține că banii ar fi trebuit să fie folosiți cu alt scop. 

„Cu acești bani, am fi putut achiziționa lemn în condiții avantajoase (legea ne permite) astfel încât să putem asigura încălzirea cetățenilor la un preț decent. Pe de altă parte, nu văd urgența acestui segment din rectificare și cred că a fost introdus pe «ușa din spate» tocmai pentru că este un subiect foarte sensibil. Consider că trebuie să vedem și numele celor care vor încasa acești bani, pentru a ști cine va fi răspunzător de implementarea proiectelor. Practic aproximativ 20 persoane din primărie vor avea prime în valoare de 700.000 RON din banii dvs. Am votat împotrivă, proiectul a trecut...”, a informat acesta. 

„Am câștigat pentru comunitate peste 10 milioane de euro”

Primarul din Întorsura Buzăului, Raul Urdă, ales din partea Uniunii Salvați România (USR), a ieșit cu o reacție printr-un videoclip postat tot pe Facebook. 

„Mă văd obligat să intervin pentru a face anumite clarificări în urma unor dezinformări care au apărut în spațiul public, lansate de către unii consilieri locali ai Întorsurii. Primar, viceprimar și toată echipa din primărie au muncit de doi ani de zile și au câștigat pentru comunitatea din Întorsura Buzăului șapte proiecte pe PNRR, în care am câștigat pentru comunitate peste 10 milioane de euro. Mai avem vreo trei, patru proiecte care așteaptă evaluarea și a căror valoare este tot de aproximativ 10 milioane de euro”, și-a început el mesajul către întorsureni.

Mai departe, primarul susține că autoritățile sunt obligate să prevadă în buget aceste sporuri în urma unei Ordonanțe de Urgență aprobată de Guvern. 

„În urma unei Ordonanțe de Urgență apărute suntem obligați – și nu este nicio alegere – suntem obligați să avem o prevedere bugetară pentru acordarea unor drepturi salariale – nu prime – sporuri care se adaugă salariului fiecărui angajat din primărie care muncește la un proiect cu finanțare europeană. Nu sunt prime, sunt obligații legale, conform unei legi. Nu este dorința primarului sau a Consiliului Local (...). Doar prin stimularea angajaților se poate face performanță și se poate dezvolta comunitatea. Acești bani nu trebuie cheltuiți pentru alte idei, ci trebuie dați conform legii”, susține edilul de la Întorsura Buzăului.

Luna și departamentul – așa vor fi cheltuiți banii

Tot Raul Urdă a explicat și cum se vor acorda aceste sporuri angajaților și a spus că la finalul anului va face publică o listă cu sporurile primite de fiecare angajat. 

„Cum se vor cheltui acești bani la Întorsura Buzăului? Suma pare mare, într-adevăr, și pentru mine este foarte mare, aproximativ 700.000 de lei. Suma se va cheltui în modul următor: în fiecare lună managerul de proiect va aproba statul de plată și pontajul făcut de fiecare angajat în parte și se va preciza fiecare cât a muncit. De exemplu, în această lună s-a lansat licitația pentru autobuzele electrice, în valoarea de peste un milion 300 de mii de euro și a celor 12 stații aferente de încărcare. Angajații acestui birou, de achiziții, vor face un pontaj și vor spune câte ore au muncit pentru acest proiect. În această lună, cei de la achiziții vor avea dreptul să primească acest spor în funcție de numărul de ore lucrate, care poate să fie de la 10 la 50%. În luna următoare, când se încheie licitația, biroul juridic va avea dreptul să primească un spor în funcție de numărul de ore pe care l-a lucrat la acest contract. Nu în fiecare lună, fiecare departament va primi un spor. Ci fiecare în funcție de cum lucrează la fiecare proiect”, a mai detaliat edilul în videoclipul postat pe Facebook edilul.

„Nu vor fi cheltuite integral acele sume, ci doar conform pontajului”

Viceprimarul de la Întorsura Buzăului, Silviu Popica, ales în CL pe listele Partidului Național Liberal (PNL), a spus, pentru redacția noastră, că este vorba despre „niște presupuneri greșite” pe care consilierul Claudiu Severian Morar le face.

„Aș prefera să nu comentez demersul domnului Morar, care face niște presupuneri greșite întrucât nu a participat fizic la ședință (a participat telefonic pentru o scurtă perioadă de timp pentru a-și exprima votul) și nu are informația completă. Domnul primar a explicat că acele sume sunt calculate pentru o perioadă mai lungă de timp și sunt sporuri calculate conform legii, nicidecum prime și, de asemenea, nu vor fi cheltuite integral acele sume, ci doar conform pontajului, a spus Silviu Popica. 

„Normal ar fi ca acei bani să se întoarcă, într-un fel sau altul, către cetățeni”

Totuși, explicațiile oferite de Raul Urdă nu l-au convins pe Claudiu Severian Morar, care a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, că scopul acestor prime „e mai mult electoral”. 

„În primul rând, nu am fost de acord, după cum ați văzut și în online, cu sursa bugetară. Acei bani provin din fondul forestier al orașului și normal ar fi ca acei bani să se întoarcă, într-un fel sau altul, către cetățeni. În diferite forme, poate direct la investiții, dar asta e o altă discuție. În al doilea rând, odată ce am apelat la consultanți să vin acum cu niște prime cu un cuantum atât de mare mi se pare imoral. Senzația mea e că scopul acestor prime e mai mult electoral. Odată ce apelezi la consultanți pe unele proiecte... Eu am un birou de investiții. Care e rolul acestui birou? Nu să implementeze proiecte? Am o direcție economică. Dacă am o direcție economică, aceasta se poate ocupa și de plăți. Nu vorbim de niște plăți care necesită nu știu ce muncă asiduă și ore suplimentare. Sunt patru proiecte care sunt acum în faza incipientă. După ce mă duc și dau sute de mii de lei pe consultanță pentru aceste proiecte să vin acum să premiez oamenii din primărie? Oricum nu poate exista un control al acestor sporuri pe criteriul competenței. Pentru că e un manager de proiect care spune: da, domnule, ăla a lucrat atât, ăla a lucrat atât și ăla atât. E foarte greu de controlat”, este de părere consilierul local de la Întorsura Buzăului. 

El dă exemplul și altor primării din zonă.

„Primăria Barcani se pare că este în aceeași fază în care suntem și noi și se pare că nu a apelat la nicio expertiză și nu a acordat niciun spor salarial pentru proiecte PNRR”, susține Claudiu Severian Morar. 

În replică, Raul Urdă a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, că se ia în calcul pentru aceste sporuri și numărul de proiecte depuse de fiecare primărie. Edilul-șef a precizat și că primăriile unor orașe mari, cu multe proiecte în derulare, aplică acest beneficiu. A dat exemplul municipiului Oradea și a subliniat și că cei din Baraolt sunt interesați să procedeze la fel.

Soluția? O analiză mai amănunțită

Printre soluțiile la această situație, s-ar fi regăsit și micșorarea numărului de personal care face parte din fiecare comisie a fiecărui proiect, este de părere Claudiu Severian Morar. 

„Trebuia o analiză mult mai amănunțită pe ce înseamnă competență și pe nevoi. Pentru că dacă eu mi-am angajat personal care poate face așa ceva nu pot să vin acum să-l și premiez că face acest lucru. Gândiți-vă ce însemna dacă ne apucam să construim un baraj sau o centrală nucleară. Am fi avut personal pentru comisii? Probabil că nu, trebuia să importăm din alte zone. Vorbim de o pistă de biciclete, vorbim de izolarea termică a două blocuri, nu vorbim de niște rachete, să fim serioși. Avem o direcție economică, adică un număr foarte mare de persoane. Care e rolul acestei administrații, atunci? Avem achiziții publice, să le facă. Eu tot merg prin primărie, nu am văzut pe nimeni transpirat acolo să nu mai poată munci. Acum vin cu niște sporuri atât de mari. Mi se pare puțin imoral”, a concluzionat consilierul local.

De ce decizia s-a luat într-o ședință extraordinară

Raul Urdă a explicat, pentru redacția noastră, că a fost necesară convocarea unei ședințe extraordinare pentru a trimite la timp, până pe 30 martie, o serie de acte către Ministerul Finanțelor. 

„Noi aveam două adrese de la Ministerul Finanțelor prin care ne cereau să facem anumite rectificări (...) până în data de 30. Ședința ordinară se ține în ultima joi din lună, adică 30. Nu ne-am fi încadrat și am fost obligat să convoc o ședință extraordinară”, a explicat Raul Urdă, care a spus și că ar fi ilegal ca primăria să cumpere lemne pentru a le da populației mai departe, drept răspuns către Claudiu Severian Morar. 

Edilul a precizat și cum se face numirea în respectivele comisii ale fiecărui proiect.

„Primarul numește comisiile de implementare și în lege scrie că trebuie să fie: un manager de proiect (...), aici aveam doar trei oameni calificați în primărie; o persoană de la achiziții; de la investiții; de la plăți; un asistent manager; un manager financiar și departamentul tehnic”, a mai detaliat Raul Urdă. 

Firmele de consultanță

Raul Urdă a explicat și de ce este nevoie de firmele de consultanță pe anumite proiecte. 

„Toate achizițiile făcute de primărie sunt aprobate de Consiliul Local. Dar ei votează și nici măcar nu știu ce votează. În fiecare notă și temă de proiectare este trecută valoarea consultanței. În studiul de fezabilitate este trecută valoarea proiectării (...). Consultanță înseamnă că ne-am consultat pentru ei, dar noi am muncit la ele. Ei ne-au dat informații ca să putem lucra mai departe. Consultantul nu îți face proiectul, te consultă numai”, a explicat Raul Urdă. 

În videoclipul său de pe Facebook, Raul Urdă a explicat și că, în ultimele luni, trei angajați ai primăriei au decis să își dea demisia, pentru că au găsit alte locuri de muncă mai bine plătite, așadar, susține el, performanța trebuie răsplătită. 

A contribuit și Iulia Drăghici – Taraș

Foto: arhivă

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.