SOCIAL 25 ianuarie 2013

Romii din Vâlcele sunt învățați să fie antreprenori

de Székely Emőke | 754 vizualizări

Visul lor este să aibă un Centru de colectare a ciupercilor și fructelor de pădure.

Peste 70 de persoane de etnie romă au participat în această săptămână la un curs numit „Dezvoltarea spiritului antreprenorial pentru grupurile vulnerabile”, organizat de Fundația „Inimă Pentru Inimă”. Cursurile au fost predate de către lectori ai Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, partener în cadrul proiectului. În județul Covasna cursurile s-au desfășurat la Vâlcele în perioada 21-25 ianuarie.

Interes crescut – spun organizatorii

„Ținem un curs pe tema economiei sociale în care încercăm să transmitem diferite teme de antreprenoriat într-o comunitate defavorizată. La curs participă persoane de etnie romă cu multă inițiativă și dorință de implicare în acest domeniu al economiei sociale, iar noi încercăm să îi ajutăm pentru a putea face față problemelor. Am fost surprinși de numărul mare de participanți, în prima zi am avut 50 de cursanți, după care au tot venit, iar noi nu i-am refuzat” – ne-a declarat reprezentanta Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Aceasta ne-a mai spus că participanții la curs au identificat câteva domenii care îi reprezintă, iar cei mai mulți și-ar dori să lucreze cu animale, să își deschidă ferme, dar au fost și unii care ar vrea să lucreze în comerț sau construcții. „Noi vom întocmi un raport, pe care îl vom trimite la Primărie, care sperăm să îl înainteze celor de la AJOFM” – a completat aceasta.

Am venit pentru cafea – spun romii

Reprezentantul romilor ne-a spus că oamenii știu că nu prea au ce face cu diploma pe care o primesc la sfârșitul cursului, dar vin totuși pentru că primesc un prânz în fiecare zi, cafea, precum și pachete cu haine. „Cursul acesta nu este viabil pentru noi. Cine ar putea angaja pe cineva care a făcut un curs de 5 zile? Nimeni. Oamenii au venit pentru că primesc ceva de mâncare, iar cei mai mulți dintre ei nu au ce mânca acasă, așadar ajutorul, sandvișurile, cafeaua și hainele sunt binevenite. Cât despre hârtie… nu avem ce face cu ea, nu ne folosește la nimic” – ne-a declarat reprezentantul romilor, Aron Lingurar.

Instalator comunitar

Barabas Ion a participat la curs cu un plan bine stabilit. Spune că vrea să devină instalator comunitar pentru că ar fi nevoie de așa ceva în comunitate. „Am întrebat-o pe doamna profesoară cum aș putea fi instalatorul comunei. Aici la noi avem apă băgată prin proiecte, dar nu există nimeni care să întrețină sistemul. Aș dori să fac acest lucru nu numai pentru mine, ci pentru întreaga comunitate. Sper să fiu ajutat și voi reuși să mă calific” – ne-a povestit bărbatul.

Centru de colectare

Vorbind cu participanții la curs am ajuns la concluzia că cei mai mulți dintre ei și-ar dori să poată valorifica ceea ce culeg din pădurile din împrejurimi: ciuperci, fructe de pădure și plante medicinale. Liderul romilor din Vâlcele, Aron Lingurar, ne-a spus că cetățenii de etnie romă ai comunei ar vrea să muncească, dar nu au unde. „Profesorii ne-au învățat cum să ne asociem pentru a face o afacere în calitate de romi și de zonă defavorizată cum suntem noi aici. Ceea ce ne-am dori noi cu adevărat este un centru de colectare a bureților, a fructelor de pădure, a plantelor medicinale pentru că romii dacă se duc cu aceste produse în piața din Sfântu Gheorghe, sunt fugăriți de poliție, sunt amendați, iar produsele lor sunt aruncate. Nu e tocmai ușor să culegi aceste plante, mulți dintre romi pornesc la 4 dimineața și se întorc la 8 seara. Ar munci cu plăcere, dar să le cumpere cineva produsele. Dacă ar veni un investitor care să facă un centru, ar fi cel mai bine” – afirmă Aron Lingurar.

„N-avem bani, n-avem posibilitate”

Romii din Vâlcele au dorințe, dar nu au bani. Spun că fără un ajutor din partea cuiva nu pot construi nimic, nu își pot deschide nicio afacere. „Profesorii ne-au învățat prin meditații, ne-au explicat, dar dacă nu avem bani, nu avem posibilitate, ce să facem? De la Uniunea Europeană nu ne dă, de la Primărie nu ne dă, nu avem ce face. Dacă am putea câștiga un proiect, ar fi altceva. Dar pentru asta ar trebui să avem școală, dar nici măcar un rom din Vâlcele nu are bacalaureat” – spune Lingurar.

La programul derulat de Fundația „Inimă Pentru Inimă” au participat la nivel național 478 de persoane aparţinând grupurilor vulnerabile: persoane de etnie romă, persoane cu dizabilităţi, tineri de peste 18 ani care părăsesc sistemul de protecţie a copilului, femei, alte grupuri vulnerabile.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.