SOCIAL 9 iunie 2011

Diplome de recunoaştere pentru fondatorii Serviciului de dializă

de Székely Emőke | 652 vizualizări
Soţii Erika şi Robert Kern, din Germania, au fost cei care au înfiinţat în urmă cu 14 ani Serviciul de Dializă la Spitalul Judeţean de Urgență (SJU) din Sfântu-Gheorghe. Ieri, cu ocazia celei de a 83-a vizite în România, cei doi soţi, ambii în vârstă de 81 de ani, au primit diplome de recunoaştere a meritelor atât din partea Primăriei Sfântu-Gheorghe, cât şi din partea conducerii SJU. Erika şi Robert Kern spun că sunt doar doi

Soţii Erika şi Robert Kern, din Germania, au fost cei care au înfiinţat în urmă cu 14 ani Serviciul de Dializă la Spitalul Judeţean de Urgență (SJU) din Sfântu-Gheorghe. Ieri, cu ocazia celei de a 83-a vizite în România, cei doi soţi, ambii în vârstă de 81 de ani, au primit diplome de recunoaştere a meritelor atât din partea Primăriei Sfântu-Gheorghe, cât şi din partea conducerii SJU.

Erika şi Robert Kern spun că sunt doar doi oameni simpli care nu fac altceva decât să ajute. Dacă privim însă activitatea lor de voluntariat şi dacă adunăm valoarea ajutoarelor date spitalelor din Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Braşov, Sibiu şi Odorheiu Secuiesc, valoare ce trece de suma de un milion de euro, realizăm că cei doi sunt poate mai mult decât doi simpli oameni. Şi încă nu am amintit cel mai de preţ dar pe care soţii Kern l-au făcut: menţinerea în viaţă şi pregătirea pentru transplant renal a peste 70 de persoane numai în judeţul Covasna.

Erika Kern a fost medic, iar Robert Kern, chimist. Împreună au înfiinţat fundaţia „Organisation Rumanien-Hilfe Kern”. Întrebaţi de ce au ales să ajute tocmai dializa din România, ei au spus că la început s-au gândit ce segment al societăţii româneşti are nevoie de ajutor. Sănătatea a fost pe lista lor pe primul loc, iar în cadrul sistemului de sănătate românesc, cu mai bine de un deceniu în urmă, serviciile de dializă erau destul de primitive.

Dr. Ivacson Zsofia, cea care lucra pe atunci la secţia de dializă din cadrul SJU, spune că cei doi soţi au o legătură aparte cu oraşul Sfântu-Gheorghe, pentru că de aici au primit un feedback pozitiv.

„Soţii Kern apreciază faptul că am păstrat legătura cu ei, pentru că sunt şi exemple de unităţi sanitare care aşteaptă ajutoare, iar după ce le primesc, au şi uitat de la cine au venit” – spune Ivacson Zsofia.

Erika şi Robert Kern au fost primiţi la Primăria Sfântu-Gheorghe de către viceprimarul Sztakics Éva, care le-a înmânat o diplomă de recunoaştere din partea municipalităţii. La întâlnire a fost prezent şi Joos Ştefan, reprezentantul SJU, care la rândul lui le-a înmânat celor doi o diplomă. Vizibil emoţionaţi, soţii Kern au spus că cele două distincţii primite la Sfântu-Gheorghe vor ocupa un loc de cinste în casa lor, alături de o alta primită de la Cancelarul Germaniei.

Scopul vizitei lor a fost şi de această dată umanitar. Prin fundaţia lor au ajuns în România două tiruri pline cu materiale sanitare, aparatură medicală şi medicamente. Şi pentru că au venit la Sfântu Gheorghe, au dorit să viziteze Secţia de Dializă, pe care o consideră „copilul lor”.

”La SJU se face în prezent doar dializă de iniţiere. Suma concepută pentru aceste servicii pe anul curent a fost contractată de către mediul privat, dar de la anul, dacă vom primi finanţare, dorim să punem la punct această secţie”, a declarat Joos Ștefan, reprezentantul conducerii SJU la întâlnirea cu soții Kern.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.