SOCIAL 25 ianuarie 2011

Din 7 februarie, în judeţul Covasna, medicamente fără rețete gratuite și compensate

de Monica Vrânceanu | 2051 vizualizări
Farmaciștii covăsneni au decis să nu mai elibereze medicamente gratuite sau compensate, dacă nu-și vor primi banii cuveniți pe mediacamentele eliberate în urmă cu un an. Farmaciștii covăsneni au decis aseară, într-o ședință comună ce a avut loc la inițiativa Colegiului Farmaciștilor (CF) Covasna, ca odată cu data de 7 februarie să nu mai elibereze medicamente gratuite sau compensate, dacă nu-și vor primi banii cuveniți pe mediacamentele eliberate în urmă cu un an. Stoparea onorării rețetelor compensate și gratuite va veni ca urmare a nerespectării promisiunii de achitare a datoriilor, făcută de Casa

Farmaciștii covăsneni au decis să nu mai elibereze medicamente gratuite sau compensate, dacă nu-și vor primi banii cuveniți pe mediacamentele eliberate în urmă cu un an.

Farmaciștii covăsneni au decis aseară, într-o ședință comună ce a avut loc la inițiativa Colegiului Farmaciștilor (CF) Covasna, ca odată cu data de 7 februarie să nu mai elibereze medicamente gratuite sau compensate, dacă nu-și vor primi banii cuveniți pe mediacamentele eliberate în urmă cu un an. Stoparea onorării rețetelor compensate și gratuite va veni ca urmare a nerespectării promisiunii de achitare a datoriilor, făcută de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Covasna la începutul lunii, datoriile către farmacii riscând să ajungă la un total de 14 milioane de lei (peste 3 milioane de euro).

Datorii de peste 330 de zile

Colegiul Farmaciștilor a propus aseară oprirea onorării rețetelor gratuite și compensate odată cu data de 7 februarie, în cazul în care CJAS Covasna nu se va achita de plata medicamentelor pe lunile martie, aprilie și mai 2010, datoriile peste termen fiind acum de 11 milioane de lei. Odată cu luna februarie, acestui total i se vor adăuga datorii de încă trei milioane de lei, banii aferenți lunii iunie 2010.

Potrivit președintelui CF Covasna, Nagy Andras, CJAS are datorii de peste 330 de zile, 120 de zile fiind peste limită. În aceste condiții, CF le-a propus celor o sută de farmaciști și 70 de farmacii afiliate Colegiului ca din data de 7 februarie să nu mai onoreze rețetele gratuite și compensate, urmând ca farmaciile care nu se vor alătura acestei decizii să o facă pe propriul risc al nerecuperării banilor și limitării stocului de medicamente.

Nagy Andras a arătat că farmaciile nu mai pot continua eliberarea de medicamente deoarece, neprimindu-și banii care li se cuvin prin contractul cu CJAS Covasna, nu se pot achita în fața furnizorilor de medicamente.

Imposibilitate de plată

”Suntem în imposibilitate de plată către furnizorii de medicamente și din această cauză am ajuns să plimbăm bolnavii de la o farmacie la alta, dintr-un oraș în altul, nefiind capabili să onorăm toate pozițiile de pe o rețetă. Trebuie înțeles faptul că nu am dorit să se ajungă într-o astfel de situație, dar suntem obligați să luăm aceste măsuri”, a explicat Nagy Andras, adăugând că astăzi va fi transmisă o petiție, atât Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, cât și celei județene, dar şi Ministerului Finanţelor, prin care se va arăta că actuala situație este inacceptabilă pentru farmaciști.

Președintele CF a arătat că, în urma unor discuții avute cu directorul CJAS, Forro Bela, banii aferenți lunilor de datorii, cei 11 milioane de lei, ar fi trebuit să fie primiți de farmacii încă de săptămâna trecută. Cu toate acesta, banii nu au fost virați, chiar dacă Forro Bela ar fi lăsat să se înțeleagă că ei există deja în vistieria Casei.

S-au plâns de relația cu conducerea CJAS

Cei aproximativ 20 de reprezentanți ai diverselor farmacii care au luat parte la ședința CF s-au arătat complet nemulțumiți de faptul că președintele CJAS Covasna, Forro Bela, nu îi tratează ca pe niște parteneri ci mai mult ca subordonați. Farmaciștii au arătat că au contracte cu Casa și că, în virtutea acestui fapt, ar trebui să poată discuta de pe poziții egale. În acest context, farmaciștii s-au plâns de faptul că președintele Casei refuză întâlnirile și comunicarea cu ei, iar alții au marșat pe ideea că această atitudine ar fi urmarea faptului că Forro Bela nu este capabil să răspundă întrebărilor farmaciștilor. Oamenii au arătat că niciodată în trecut nu s-a întâmplat ca directorul CJAS, indiferent cine a fost acela, să nu dorească să discute cu ei și au subliniat că Forro Bela a oprit dialogul cu farmaciștii în această perioadă. Potrivit farmaciștilor, întreaga atitudine de desconsiderare față de ei nu face decât să ducă la bătaie de joc față de bolnavi, aceștia din urmă fiind cei care au cel mai mult de suferit, majoritatea lor fiind pensionari care oricum au rămas cu pensii mai mici în ultima vreme.

Contactat telefonic după întâlnirea farmaciștilor, directorul CJAS Covasna, Forro Bela, a motivat că este prea târziu pentru a răspunde la întrebări, deși a precizat că se află ”la primărie”.

Ar putea cere demisia lui Forro Bela

Colegiul Farmaciştilor Covasna ar putea discuta, pe viitor, o posibilă cerere a demisiei lui Forro Bela, dacă, spune președintele Nagy Andras, situația nu se va schimba cumva în bine.

”Domnul Forro a fost numit la conducerea CJAS pe criterii politice și la început a fost destul de deschis în comunicare. Știm că sunt probleme în acea instituție, dar credem totodată că e important ca populația bolnavă să fie deservită”, a mai punctat Nagy Andras.

Anul trecut, din cauza datoriilor, mai multe farmacii din Sfântu Gheorghe s-au alăturat celor din țară și au fișat în mod constant panouri ”ale rușinii” care expuneau în văzul tuturor valoarea datoriilor pe care Casa le avea pentru plata medicamentelor. Cu toate acestea, farmaciștii au sesizat că pe oameni nu-i impresionează datoriile Casei, interesându-i de fapt de unde anume își pot procura medicamentele de care au nevoie.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Cititor, 25 ianuarie 2011
Dl. Nagy Andras cu regretul trebuie sa Va informez ca activitatea farmaciilor a devenit o activitate pur comerciala. Farmacistii nu sunt interesati de vindecarea pacientilor, vand orice pentru a citeste integral
Ariel, 25 ianuarie 2011
Trecand peste justetea observatiilor si lipsa de receptivitate a dlui Forro, vorbind de politica, nu pot sa nu ma intreb daca dl Nagy nu este cumva membru al PCM (Partdiul Cicic Maghiar)?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.