Aproape 7.000 de șomeri în judeţul Covasna
Doar 2.000 dintre ei sunt indemnizați, iar rata şomajului în judeţ e cu 2% mai mare decât media naţională
Rata șomajului în județul Covasna este de 7,63%, în vreme ce cea la nivel național este de 5,58%. Datele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) arată că avem 6.835 de șomeri în județ, doar 1.953 dintre aceștia fiind indemnizați, în vreme ce restul se află doar în evidențe, fără a primi ajutor de șomaj. 1.065 dintre șomerii neindemnizați sunt în mediul urban, iar 3817 sunt în mediul rural, ceea ce constituie o reală problemă, date fiind șansele scăzute de locuri de muncă la țară. Peste 60% dintre şomei sunt bărbaţi, însă potrivit directorului AJOFM, Kelemen Tibor, aceştia au început și ei să se angajeze, odată cu redeschiderea unor domenii de lucru care iarna stagnează. Cei mai mulți șomeri sunt în zona Sfântu Gheorghe – 1.900, urmată de Baraolt – 1.285, Târgu Secuiesc cu 733, Covasna cu 704 și Întorsura Buzăului cu 254. Baraoltul rămâne în continuare cea mai vulnerabilă zonă, inclusiv din cauza izolării sale și situării geografice, aici fiind și cei mai mulți beneficiari de venit minim garantat.
N-ai carte, n-ai parte
Cei mai mulți dintre șomerii județului, adică 83%, au pregătire de nivel școală primară sau studii incomplete, 14% dintre ei au studii medii și 2,5% sunt absolvenți de studii universitare. Prin disponibilizările recente de la firmele covăsnene, în evidența șomerilor au intrat 902 persoane, dintre care doar 167 indemnizate. Rata șomajului nu a crescut însă pentru că au avut loc și ieșiri, în sensul că 1.157 de șomeri au fost angajați. În urmă cu câteva săptămâni au fost anunțate și disponibilizări colective – Mopaco și Ambient, dar au mai fost și multe alte societăți care au făcut disponibilizări – la o scară mai mică însă, precum și primării din județ.
Mii de oameni trăiesc din ajutorul social
În ultima perioadă, AJOFM a eliberat 4.336 de adeverințe pentru întocmirea dosarului de venit minim garantat, iar cele mai multe s-au eliberat pentru zona Sfântu Gheorghe; numai 294 au ajuns însă la cei din municipiu, căci aproape 600 au fost solicitate de cei din Vâlcele. Peste 1.000 de astfel de adeverințe au fost solicitate și de oamenii din zona Baraolt, încă un semn că cei de aici sunt greu încercați și fără prea multe perspective de un trai mai bun prin apariția unor locuri de muncă.