SOCIAL 8 februarie 2023

Aproape 50 de sindicaliști covăsneni au protestat marți la București

de David Leonard Bularca | 757 vizualizări

Este vorba despre membrii Sanitas

Nemulțumirile legate de salarii și de lipsa de dialog dintre autorități și societatea civilă i-au făcut pe 47 de membri ai Sanitas Covasna să protesteze, marți, la București. Ei s-au alăturat, astfel, colegilor lor din toată țara. Prima serie de proteste a început încă de luni, iar miercuri este programată să se încheie. 

Marți a fost rândul personalului medical din Covasna să protesteze, cerând Guvernului să crească salariile și să deschidă ușa dialogului. Protestatarii s-au oprit, simbolic, în fața mai multor instituții medicale din Capitală și la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 1. 

„Am fost 47 de persoane, asistenți, infirmieri, îngrijitoare, personal TESA, toate categoriile. Aceasta este prima etapă a protestelor. Suntem repartizați pe județe, în zile diferite. Astăzi am fost și noi, mâine vor merge alți colegi”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, reprezentantul Sanitas Covasna, Vasile Neagovici.

El ne-a explicat, pe larg, și care sunt nemulțumirile oamenilor. 

„Solicităm creșterea veniturilor personalului din sănătate și asistență socială cu cel puțin rata de inflație calculată pentru anul 2023 și, de asemenea, solicităm să revenim la masa negocierilor și parteneri de dialog social, așa cum este normal într-o țară democrată, privind noul proiect al noii legi al salarizării. Pentru că ne putem trezi cu un nou proiect care o să ne creeze foarte multe probleme, cel puțin pentru cele două sectoare de activitate”, a declarat Vasile Neagovici.

În plus, sindicaliștii cer și o regândire a sistemului de finanțare a spitalelor. 

„În completare față de acestea două, ar fi regândirea sistemului de finanțare a spitalelor, chiar și a sistemului de asistență socială. Spitalele, astăzi, nu mai pot funcționa cu tarifele aferente anului 2015, aproape acum un deceniu. Practic vom intra, mai devreme sau mai târziu, într-un colaps total”, a spus, pentru redacția noastră, Vasile Neagovici. 

O delegație a reprezentanților Sanitas a fost primită luni la discuții, de către un consilier al prim-ministrului Nicolae Ciucă. 

„Ieri a fost primită o delegație de către un consilier al domnului prim-ministru. Așteptăm cel puțin o poziție de deschidere la dialog social, discuții, negocieri și, până la urmă, niște rezultate concrete”, a explicat Vasile Neagovici, care a afirmat că există chiar și posibilitatea unei greve generale dacă cererile lor nu vor fi îndeplinite. 

Și în iunie anul trecut 140 de membri ai Sanitas Covasna au protestat la București, în Piața Victoriei. Și atunci nemulțumirile erau legate de legea salarizării, dar și de voucherele de vacanță ale angajaților. 

Sursa foto: Sanitas/Facebook

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.