ACTUALITATE 16 iunie 2022

Membrii Sanitas Covasna au protestat miercuri în fața Guvernului

de David Leonard Bularca | 623 vizualizări

La acțiune au luat parte peste 10.000 de persoane, din toată țara

140 de membri ai Sanitas Covasna au protestat miercuri în Piața Victoriei din București. La protest au fost peste 10.000 de oameni, din toată țara, după cum a relatat presa centrală. Nemulțumirile membrilor de sindicat sunt mai vechi și se referă la legea salarizării, pe care ei spun că Guvernul nu a pus-o în aplicare nici anul acesta. Un alt reproș este legat de voucherele de vacanță pe care mulți dintre lucrătorii din unitățile sanitare nu le primesc, spune liderul Sanitas Covasna, Vasile Neagovici. 

„Nemulțumirile sunt aceleași, vechi, nerezolvate de mai mulți ani. Sunt legate de legea salarizării 153, în sensul în care Guvernul nici anul acesta nu a dispus aplicarea corectă, pentru toate categoriile profesionale, și avem o discrepanță foarte mare în special în cazul personalului infirmier, îngrijitori, personal auxiliar sanitar. De asemenea, avem o majoră nemulțumire legată și de această criză care a diminuat foarte mult puterea de cumpărare și pentru celelalte categorii, și mă refer aici la medicii asistenți. Vrem toate sporurile calculate la salariile de bază actuale, nu la cele aflate în plată anterior creșterii salariilor, prin legea 153, respectiv ianuarie 2018”, a spus, după încheierea protestului de miercuri, liderul Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, pentru redacția noastră. 

Sindicatul cere și ca lucrătorii din domeniul sanitar să beneficieze în fiecare an de vouchere de vacanță. 

„Vrem ca personalul din sănătate să intre și el în categoria bugetarilor și să beneficieze în fiecare an de vouchere de vacanță, deoarece suntem singura categorie profesională care beneficiază doar dacă spitalul va avea bani să prevadă acele sume în bugetul de venituri și cheltuieli. Bugetele spitalelor sunt cam aceleași, tarifele decontate sunt undeva cele din anul 2013. Vă dați seama la ce inflație este ce se întâmplă astăzi. Vă dau un exemplu, avem colegii din Spitalul Orășenesc Baraolt, Spitalul Municipal Târgu Secuiesc, care din 2018 până încoace nu au beneficiat niciodată de vouchere. Nici măcar nu cunosc ce este acest instrument de plată, acest beneficiu”, a explicat Vasile Neagovici. 

„Ne înspăimântă ideea unei noi legi a salarizării”

Membrii Sanitas sunt nemulțumiți și de faptul că, susțin aceștia, se lucrează la o nouă lege a salarizării fără ca reprezentanți ai mediului sanitar să fie consultați. 

„Ne înspăimântă ideea unei noi legi a salarizării, asumată prin Programul Național de Redresare și Reziliență, deoarece sunt două probleme pe care noi le-am ridicat. Este aceea că de principiu au convenit că nici un spor nu poate depăși per salariat mai mult de 20%. Cred că de sănătate nici nu și-au dat seama, având în vedere că avem în prezent secții cu spor de 85%, secțiile cele mai grele, ATI, urgență, UPU, SMURD, Ambulanță, TBC, dispensarul TBC, psihiatrie și altele. Nu știm ce se va întâmpla, pentru că lucrează la lege în secret. Acesta nu este un dialog social, din punctul meu de vedere. Chiar dacă lucrează experți de la Banca Mondială, cred că noi ne-am pricepe mai bine totuși, raportat la sănătate și asistență socială. S-a mai convenit ca procentul cheltuielilor cu salariile bugetarilor să fie mult mai mic față de ce este astăzi. Nu știm ce va fi, adică vor fi concedieri sau ce se va întâmpla? Digitalizare și alte povești chiar nu le credem, pentru că așteptăm de 30 și ceva de ani niște autostrăzi și nu le vedem nici măcar pe hartă”, a mai spus, în încheiere, pentru Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro, Vasile Neagovici. 

La finalul protestului, o delegație a Sanitas a fost primită la discuții cu reprezentanți ai Guvernului, ne-a mai informat liderul Sanitas Covasna. 

Dacă cererile sindicaliștilor nu vor fi acceptate, aceștia sunt hotărâți să continue protestele. 

Sursa foto: Federația Sanitas din România / Facebook

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.