POLITICA 2 august 2021

După nouă luni de neînțelegeri, Comuna Barcani are viceprimar

de David Leonard Bularca | 6114 vizualizări

Cine este noul membru din conducerea Primăriei; se vehiculează în continuare ideea unor alegeri anticipate în comuna covăsneană

Dacă ar fi să ne punem în locul cetățenilor din Barcani, dar și al aleșilor locali de aici, am putea spune că minunile chiar se întâmplă. După nouă luni de certuri și atacuri pe tema alegerii unui viceprimar, vineri, 30 iulie, a fost aleasă pentru această funcție consiliera locală Maria – Bianca Vașvari, de la USRPLUS. Deși în spațiul public se vehicula că grupul consilierilor locali de la PSD îl va propune pe Ioan Bularca, de la PMP, în timpul ședinței de Consiliu Local aceștia și-au schimbat opțiunile, chiar ei fiind cei care au propus-o pe consiliera locală de la USRPLUS. Totuși, sunt voci care susțin că a fost doar o decizie luată la presiunea cetățenilor prezenți în sală, însă PSD-iștii neagă acuzațiile și spun că a fost o decizie luată pentru binele comunei. 

Ședința Consiliului Local de vineri a fost convocată de șapte consilieri locali, șase de la PSD și unul de la PMP: Marian Arnăut, Virgil Mihai Bledea, Gheorghe Mocanu, Ioan Dan Murea, Ioan Daniel Solomon și Nicolae Terzea, de la PSD și Ioan Bularca, de la PMP. 

Cel din urmă, Ioan Bularca, ar fi fost propunerea grupului PSD pentru a ocupa funcția de viceprimar. Sau cel puțin acesta a fost zvonul care i-a făcut pe mai mulți cetățeni din comună să se revolte și să fie prezenți vineri la ședință. 

O a doua propunere lansată în spațiul public înainte de ședință a fost Maria – Bianca Vașvari, din partea USRPLUS. Această propunere s-a dovedit a fi și câștigătoare, consiliera având atât susținerea partidului din care face parte, a primarului din Barcani, dar și a majorității consilierilor locali, după cum s-a dovedit în final, cât și susținerea cetățenilor. 

Înainte de a se începe discuția pe baza primul punct de pe Ordinea de Zi, și anume alegerea viceprimarului, Dorin Gheorghiu, fost candidat pentru funcția de primar, dar care s-a retras pentru a-l susține pe actualul edil, a ținut să transmită un mesaj consilierilor locali. 

„Referitor la primul punct, respectiv la alegerea viceprimarului și la propunerea privind desemnarea candidatului în persoana domnului Bularca vă aduc la cunoștință că o mare parte din cetățeni, și vorbesc în numele acestora, nu sunt de acord cu acesta. Noi îi propunem dânsului să nu accepte această candidatură, să rămână totuși consilier și să rămână în aceeași formație în care a fost prima dată. În cazul în care totuși candidatura se acceptă și vor fi doi candidați, solicităm ca înainte de alegeri fiecare dintre candidați, 5-10 minute, cât stabiliți dumneavoastră, să ne prezinte ce studii are, ce a mai condus, ce cunoștințe are…”, a spus Dorin Gheorghiu, moment în care un alt cetățean a transmis că propunerea de viceprimar ar trebui să fie acceptată și de primar, Nicolae Pastor, pentru o colaborare eficientă între cei doi edili. 

Cetățenii - amenințați cu încheierea ședinței

Zarvă a fost în permanență în sala Căminului Cultural din Barcani, acolo unde a avut loc ședința. Oamenii prezenți nu s-au abținut atunci când a fost vorba de a-și spune nemulțumirile. Tocmai din acest motiv, pe parcursul discuțiilor, președintele de ședință, Gheorghe Mocanu, a transmis de trei ori că este pe punctul de a declara ședința încheiată. În zadar însă, căci cetățenii nu s-au arătat descurajați. Răspunsul acestora a fost că se poate închide ședința, dar ei vor fi prezenți și la următoarele.

„Credeți că nu mai venim?”, a strigat cineva din sală. 

„Suntem aici pentru oameni, da? Dacă tot au venit la ședință, haideți să îi ascultăm pe oameni. Poate mai aflăm și de alte probleme”, a fost reacția edilului Nicolae Pastor. 

Propunerea PSD pentru funcția de viceprimar la care nu se aștepta nimeni 

Mulți cetățeni au subliniat și faptul că nu înțeleg de ce este necesar un viceprimar, căci, spun ei, Nicolae Pastor a demonstrat că se poate descurca și singur. Totuși, o parte dintre consilierii locali au susținut că nu este normal ca o unitate administrativ-teritorială să nu aibă viceprimar.

Discuțiile în contradictoriu au continuat până în punctul în care consilierul local de la PSD, Virgil Mihai Bledea, a propus-o ca viceprimar pe Bianca – Maria Vașvari, de la USRPLUS. 

„Deci la nivel național PSD-ul în momentul de față este în opoziție, la Comuna Barcani suntem la egalitate cu ceilalți, deci nu se poate face (n. red. alegerea viceprimarului) decât dacă cineva acceptă de la PSD sau de la cealaltă coaliție să votăm pe cineva. PSD-ul nu dorește să preia postul de vice, prin urmare, din partea PSD-ului, eu o propun pe doamna Vașvari Bianca (…). Din când în când mai merg și eu la biserică. De câte ori am fost la biserică la Sărămaș sau unde am fost, am văzut-o acolo pe Bianca de când era copil mic. Mă gândesc că este un om de cuvânt, un om serios, un om care ne va spune adevărul și numai adevărul și va lucra. Este dintr-o familie muncitoare, și merită să fie, deși este o femeie, o fată, o doamnă acum, merită să fie viceprimar și cred că se va înțelege cu domnul primar. Să ne unim toți eforturile, că sunt atâtea probleme mari” a fost propunerea lui Virgil Mihai Bledea, primită cu aplauze puternice și urale de cetățenii prezenți la ședință.

Propunerea a uimit-o pe consiliera locală din partea USRPLUS, după cum ne-a spus aceasta după încheierea ședinței. 

„Categoric nu m-am așteptat să fiu propusă de consilierii PSD. Cred că a fost mai mult o propunere și o inițiativă luată sub presiunea oamenilor care au venit astăzi la ședința de Consiliu. Cumva l-aș putea numi și un ușor joc politic, pentru că da, de când am intrat în Consiliu am văzut că politica e mai mult bazată pe jocuri și strategii. Uneori sunt fair-play, alteori nu sunt”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, Maria – Bianca Vașvari, proaspăt aleasă în funcția de viceprimar.

Mulți oameni împărtășesc aceeași idee și spun că grupul PSD a renunțat la propunerea de viceprimar care se vehicula în spațiul public, aceea în persoana lui Ioan Bularca, tocmai ca rezultat al presiunilor pe care le-au făcut cetățenii în timpul ședinței.

Alte propuneri nu au venit din partea consilierilor locali, iar singura candidată pentru funcția de viceprimar a fost Maria – Bianca Vașvari. Aceasta a fost votată pentru a ocupa postul din conducerea Primăriei de nouă consilieri locali, în vreme ce doi au votat împotrivă. Pentru a fi aleasă în funcție, erau necesare cel puțin șapte voturi „pentru”. 

Vestea că noul viceprimar al Comunei Barcani este Maria – Bianca Vașvari a fost primită cu aplauze puternice de cetățeni. 

Virgil Mihai Bledea a transmis după vot cetățenilor din Barcani că alegerea Mariei – Bianca Vașvari este o victorie a PSD-ului, căci fără ei nu s-ar fi reușit punerea acesteia în funcție. De asemenea, a mai precizat că nu au votat pentru USRPLUS, partidul din care face aceasta parte, ci au votat cu gândul la cetățenii Comunei, căci pentru ei au depus un jurământ la începutul mandatului. 

„Noi, Comuna, comunitatea, adunăm bani, faceți un referendum și dizolvați Consiliul Local”

Înainte de votul pentru alegerea viceprimarului, Gheorghe - Constantin Neagovici, de la PNL, fosta propunere de viceprimar, exprimată în ședințele din lunile octombrie 2020 și ianuarie 2021, a spus că a renunțat la ideea de a fi viceprimar, tocmai din cauza divergențelor existente între membrii Consiliului Local Barcani. 

„Eu nu pot să stau: astăzi mă votează, mâine nu mă mai votează. Că eu sunt aceeași persoană, dar văd că părerea dânșilor se schimbă. Atunci (n. red. când acesta a fost propus pentru a fi viceprimar) nu au pus problema să aleagă primarul pe cine dorește, ei (n. red. consilierii PSD) au venit cu propunerea lor. Acum s-au schimbat brusc (…). E adevărat, suntem șase contra șase, nu avem niciunul nicio majoritate. Vor fi o grămadă de probleme, o grămadă de hotărâri de pe Ordinea de Zi și nu vom ști niciodată dacă vor trece sau nu vor trece. Suntem într-o situație destul de neclară, destul de nesigură. În actuala formulă nu văd cum ar putea să meargă lucrurile mai departe”, a spus Gheorghe – Constantin Neagovici în timpul ședinței de vineri, care a mai adăugat că nu are încredere în consecvența consilierilor PSD, deoarece, spune și el, PSD a propus-o pe Maria – Bianca Vașvari la presiunea cetățenilor din sală. 

Aici a fost momentul în care un cetățean din sală a intervenit și a cerut referendum pentru dizolvarea Consiliului Local. 

„Domnule Neagovici, dacă nu aveți încredere, noi, Comuna, comunitatea, adunăm bani, faceți un referendum și dizolvați Consiliul Local și ați scăpat de ei. Noi avem bani și dacă n-am furat, că muncim”, a fost propunerea primită cu aplauze de către cei prezenți. 

De aici, discuția a continuat din nou în contradictoriu, cetățenii spunându-și nemulțumirile față de fosta conducere, iar actualii consilieri locali explicând care sunt cele mai mari probleme ale Comunei în momentul actual, majoritatea de ordin financiar. 

„Propunerea mea este să se facă referendum, să se dizolve Consiliul Local și oamenii să hotărască în deplină cunoștință de cauză, că până la alegerile astea majoritatea n-au știut cum se alege un viceprimar și să fie foarte bine informați. Dacă nu suntem bine informați, vedeți în ce situații ajungem”, a mai spus Gheorghe-Constantin Neagovici.

Și primarul, Nicolae Pastor, ne-a spus că nimeni nu este de neînlocuit.

„Am tot susținut ideea că sunt deschis la colaborare, la principiul de a contribui împreună la binele Comunei Barcani, însă, momentele în care anumiți consilieri consideră că „dă mai bine” să umbrească efortul meu zilnic, prin diverse acuze irelevante, aș spune că „da!”, putem lua în considerare și un referendum! Și nu o spun din punct de vedere personal! Atât eu, cât și majoritatea, nu am avut parte de transparență, de lucruri esențiale privind administrația publică Barcani, prin urmare, consider că atât locul meu, cât și locul consilierilor locali este și va fi în mâna cetățenilor! Nimeni nu e de neînlocuit”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, Nicolae Pastor.

Maria – Bianca Vașvari, noul viceprimar din Barcani așadar, spune că dacă anumite proiecte nu vor putea fi votate din cauză că nu există o majoritate, susține ideea unui referendum.

„În momentul în care vom ajunge iar la situații din astea, greu de ieșit din ele, în care o să fim la egalitate cu voturile, nu exclud și luarea în considerare a unui eventual referendum. Din punctul meu de vedere nu e exclus acest lucru. Acum rămâne de văzut cum o să evolueze lucrurile și cum o să ne călcăm pe orgolii ca să facem o echipă, că de fapt aici este toată treaba”, ne-a spus și viceprimarul.

Totuși, încă nu este clar dacă se va îndeplini dorința împărtășită atât de o parte a aleșilor locali, cât și de unii cetățeni. 

Barcani, încotro?

Până la o decizie clară în privința unui referendum, cert este că acum Comuna Barcani are o conducere completă. Nicolae Pastor ne-a spus, după încheierea ședinței de vineri, că se bucură de faptul că la conducerea Comunei se află o echipă tânără. 

„Mă bucură faptul că se pune accentul pe tineri! Cu siguranță nu avem experiență desăvârșită în administrația publică, însă, țin să cred că avem ambiție, idei și bune intenții! Pe această cale doresc să le mulțumesc tuturor oamenilor care au venit la ședință pentru a ne susține! Înseamnă mult pentru mine, Bianca Vașvari, dar și pentru generația tânără! Chiar am primit un impuls plin de motivație în ideea de a continua ceea ce am început acum nouă luni! O confirmare că ceea ce fac e pe un drum bun”, a spus primarul Nicolae Pastor. 

Maria – Bianca Vașvari ne-a mai spus, în final, că are emoții pentru ceea ce urmează, întrucât este și studentă la Medicină, însă își dorește ca lucrurile să meargă mai bine în Barcani. A ținut să precizeze și că nu își dorește un viitor politic. 

„Din punctul meu de vedere, Comuna Barcani mergea bine. Acum trebuie să meargă și mai bine. Trebuie să recunosc că am foarte multe emoții, deoarece eu încă mai am studii de făcut și sper cumva să împac lucrurile și să echilibrez balanța în așa fel încât să nu sacrific nimic. Evident că din punct de vedere al colaborării cu administrația actuală nu îmi fac probleme. Suntem tineri și eu și domnul primar, viziunile sunt convergente și cu siguranță o să ne descurcăm (…). Sinceră să fiu, în toți anii aceștia de când am intrat la facultate, și sunt vreo șapte, nu am învățat nimic despre administrație publică. Nu e domeniul meu, nu știu cu ce se mănâncă treaba asta, nu știu cum e să fiu vice. Am citit codul administrativ aseară”, ne-a spus aceasta zâmbind.

Ambii edili de la Barcani ne-au spus că cea mai mare provocare pentru Comuna pe care o conduc este și va fi în continuare bugetul, căci se află în derulare prea multe proiecte, iar banii sunt prea puțini

Indiferent de evoluția lucrurilor, cetățenii din Barcani ne-au învățat cel puțin o lecție: cea a implicării. Numai o societate în care toți cei implicați sunt interesați de viitor poate răzbi. Iar, din acest punct de vedere, acum este mai clar ca oricând că oamenii din Barcani își doresc ca localitatea lor să răzbească. 

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.