METEO 15 septembrie 2012

Prognoza meteo: Vine toamna adevărată, nori deşi şi averse

de Covasna Media | 432 vizualizări

Sâmbătă vremea se răceşte în jumătatea nord-vestică, unde norii acoperă cerul aproape toată ziua, însă doar local va ploua. În celelalte regiuni vremea rămâne caldă, plăcută şi numai spre seară aversele se pot extinde. Vântul va fi din când în când mai activ în special în partea a doua a zilei. Temperaturile maxime vor avea valori între 18 grade în Banat şi 33-34 în estul Munteniei.

VREMEA la munte

Muntele nu mai este o destinaţie de week-end decât pentru cei pe care nu-i deranjează ploaia. Soarele va fi ascuns sub o perdea de nori groşi şi va ploua în averse, cu şi descărcările electrice, mai ales în Carpaţii Occidentali. Vântul va fi din când în când mai tăios, mai ales pe creste. Temperaturile scad semnificativ faţă de zilele trecute în masivele din vestul ţării, iar de duminică se răceşte în toate zonele montane. Şi duminică soarele va fi scump la vedere, din loc în loc va ploua, mai ales în Carpaţii Meridionali, iar vântul se va intensifica pe creste.

VREMEA la mare

Astăzi va fi o zi foarte caldă şi la mare. În timpul zilei vor fi şi nori, va fi şi soare, fără ploaie. Totuşi, noaptea ajung şi aici averse trecătoare însoţite de descărcări electrice. Vântul va sufla mai tare după amiaza. În aer vor fi 25-29 de grade, iar temperatura apei este în jur de 20 de grade. Mâine se răceşte vremea şi mai mult, cu 3-4 grade, iar norii acoperă cerul pe parcursul zilei. Vor fi condiţii de averse, tunete, fulgere şi intensificări de vânt. Temperaturile maxime nu mai depăşesc 23-25 de grade, însă apa mării rămâne în jurul a 20 de grade.

VREMEA pe regiuni

În vestul arcului carpatic vremea se răceşte semnificativ faţă de ieri. Soarele nu lipseşte cu desăvărşire, dar norii vor acoperi cerul în cea mai mare parte a zilei, iar ploile, mai ales averse, vor fi prezente şi vântul destul de activ. În aceste conditii temperaturile maxime se opresc la 22-23 de grade la Timisoara, Arad, Satu Mare şi Cluj Napoca, 26 la Miercurea Ciuc si 27 în Brasov, Sibiu si Târgu Mureş.În sud vremea diferă de la o regiune la alta. În Oltenia norii şi aversele mai frecvente, în timp ce în Muntenia soarele va fi mai darnic, iar ploi răzleţe sunt posibile doar spre seară. Nici temperaturile nu sunt la fel. Maximele pronozate ajung la 26-27 de grade la Drobeta Turnu Severin şi Craiova, 28 la Târgu Jiu şi Piteşti, 33 la Giurgiu şi Slobozia şi chiar 34 la Călăraşi. În Dobrogea cer variabil, vânt moderat si temperaturi de vară, mult peste cele obişnuite: 29 de grade la Constanţa şi 32 la Tulcea. În Moldova destul soare în sudul regiunii, în timp ce în nord norii vor fi mai consistenti şi nu vor lipsi aversele şi chiar descărcările electrice. Chiar si in aceste condiţii temperaturile vor fi la amiază cu 2, chiar 3 grade în plus faţă de ieri: 27-28 de grade la Suceava si Botoşani, 30 la Piatra Neamt şi Bacău, 31 la Iaşi, Vaslui si Focsani si 32 la Galati.

VREMEA PE 2 ZILE

Duminică norii se extind peste majoritatea regiunilor, dar ploile vor avea caracter local şi nu vor fi prea consistente. Temperaturile scad vertiginos în sud şi est, în timp ce în vest şi nord-vest cresc uşor pentru că ploile se mai răresc. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 22 de grade la Miercurea Ciuc şi Suceava şi 28 de grade la Călăraşi. În Bucureşti cer temporar noros, din când în când ploaie slabă şi o maximă în jur de 26 de grade, valoare normală pentru acestă dată. Vreme asemănătoare şi luni, puţin soare, din când în când nori si averse trecătoare prin sud, la munte şi izolat în celelalte regiuni. Maximele termice mai cresc cu 1-2 grade şi se vor încadra între 24-25 de grade în estul Transilvaniei si in nordul Moldovei şi 28 de grade în sud-est, la Călăraşi, Galaţi şi Tulcea. În capitală vreme uşor instabilă, şi cu soare, dar din când în când şi nori şi condiţii favorabile ploii slabe. La amiază sunt aşteptate in jur de 27 de grade.

VREMEA în Europa

Norii şi ploile se extind peste cea mai mare parte a nordulului, centrului, estului şi sud-estului Europei. La Oslo şi la Helsinki apare trecător şi soarele, dar vântul suflă tare şi maximele termice se opresc la 18, respectiv 16 grade. Spre est plouă cam toata ziua, iar temperaturile sunt în scădere: 18 grade la Moscova şi 26 la Kiev. La Istanbul şi la Atena plouă ca vara şi încă este destul de cald, 29-30 de grade la amiaza. În Peninsula Italică, sudul rămâne sub nori denşi, dar la Roma este soare toata ziua şi temperatura creşte cu 5 grade faţă de ieri - ajunge la 27 de grade. În ţările centrale vremea este de tranzitie, de la cea însorită de la Viena, până la cea mohorâtă de la Praga, Varsovia si Berlin. Regimul termic este uniform, cu 19-20 de grade maxima zilei. Soarele mai rămâne stăpân absolut doar în Peninsula Iberică, unde este cel mai cald, cu 33 de grade in termometre la Madrid.

Distribuie articolul:  
|

METEO

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.