INTERVIU 26 august 2022

„Marea noastră problemă este că nu găsesc oamenii locuri la spectacole” – Anna Maria Popa, manager TAM

de Mirela Cara Dragu | 1394 vizualizări

Vara e pe sfârșite, iar noua stagiune a Teatrului „Andrei Mureșanu” va începe chiar din prima zi de toamnă calendaristică. Pentru că agenda culturală a orașului este plină de festivaluri care de care mai atractive, am stat de vorbă cu managerul TAM, Anna Maria Popa, pentru a afla care este oferta teatrală cu care instituția pe care o conduce va veni în întâmpinarea publicului său, astfel încât acesta să decidă mai ușor ce va include în programul său de timp liber din perioada următoare. 

M.C.D.: Ne apropiem cu pași repezi de toamnă și, implicit, de stagiunea 2022-2023. Ce poți să spui despre programul pe care TAM l-a pregătit pentru publicul său?

A.M.P.: Începem în forță cu spectacolul „Blasted”, în 1 și 2 septembrie. Ne bucurăm de invitația de a participa și cu spectacolul-lectură „Câinele mamei mele”, în 3 septembrie, în cadrul Festivalului Tabako - un nou festival al orașului - și faptul că facem parte din proiectele de limbă română ne onorează. Continuăm cu spectacolele lunii septembrie, care sunt într-un număr destul de mare, și încercăm să jucăm toate spectacolele de succes din stagiunea anterioară, respectiv „Lacrimile amare ale Petrei von Kant”, „Dispariții”, „Richard III”. Urmează apoi festivalul de film dedicat cineastelor, „Eva FilmMakers Fest”, în perioada 23-30 septembrie.

M.C.D.: Programul acestui festival se cunoaște?

A.M.P.: Știm deja în mare și programul acestui festival. În curând, va fi și el public. Deocamdată, vă dezvăluim doar că vom avea un concert foarte interesant de deschidere și un concert cel puțin la fel de interesant de închidere. În timpul festivalului, păstrăm ideile de anul trecut, respectiv  întâlniri cu publicul, workshopuri susținute de regizoare, precum și deplasările în orașe fără cinematograf precum Sita Buzăului, Întorsura, Covasna sau Baraolt. Urmează apoi festivalul de la Timișoara, unde vom participa cu spectacolul „Romacen”, realizat în coproducție cu Giuvlipen, apoi vine luna octombrie, care este iarăși o lună extraordinar de plină. În această perioadă, participăm la foarte multe festivaluri. Aproape că îmi este imposibil să le enumăr.

M.C.D.: Ai putea să le explici oamenilor din Sfântu Gheorghe ce relevanță au aceste festivaluri și de ce sunt atât de multe participări din partea Teatrului „Andrei Mureșanu”?

A.M.P.: Orice participare la un festival ridică nivelul calitativ și de vizibilitate al unui teatru. Noi am ajuns într-un punct în care suntem în egală măsură apreciați atât de publicul spectator, cât și de breaslă, dar pentru a fi în atenția criticii teatrale și a selecționerilor, participarea la festivaluri este foarte importantă. Evident, există festivaluri la care îți dorești să ajungi cu orice preț deoarece sunt o rampă de lansare pentru invitații în străinătate și în festivaluri internaționale, unde, de fapt, se fac jocurile teatrelor cu adevărat puternice. Aceea ar fi un fel de superligă a noastră, dacă îmi este permisă o asemănare cu superliga de fotbal.

M.C.D.: Și ce altceva se mai întâmplă în octombrie?

A.M.P.: În octombrie, mergem la Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr de la Iași și, imediat după, la Festivalul Național de Comedie de la Galați, unde vom participa cu spectacolul „Doi morți vii”. Imediat cum ne întoarcem de la Galați, vom participa cu spectacolul de copii „Domnul Andrei, îngrijitorul parcului” în cadrul Zilelor Ținutului Secuiesc. Va fi un proiect de jucat spectacole pentru copii la sat. Iarăși, este un proiect tare drag nouă. În perioada 13-16 octombrie, va avea loc PulzArt la Sf. Gheorghe. Cu siguranță vom găzdui spectacole și în cadrul acestui festival. Imediat după, în 17 octombrie,  începe festivalul nostru de tradiție, DbutanT.  Am uitat să menționez că, în paralel cu „Eva FilmMakers Fest”,  în septembrie are loc și prima etapă a concursului DbutanT, care are loc la Constanța, deci ne permite cumva împărțirea echipei în două.

M.C.D.: Dar dacă plecați în atât de multe deplasări, publicului din Sf. Gheorghe ce îi mai oferiți?

A.M.P.: Programul este gândit de așa natură, încât spectatorii din Sfântu Gheorghe să aibă în permanență ce vedea. Deci chiar dacă noi suntem de exemplu plecați la festivalul de la Galați, în același timp, la noi pe scenă, vor putea fi văzute spectacole venite într-un turneu finanțat de AFCN, ale unor tineri coregrafi din București sau, dacă de exemplu, suntem plecați la festivalul de la Timișoara, în cadrul PulzArt vom găzdui cel mai probabil un spectacol venit din altă parte. Adică, faptul că noi ne facem meseria și ne plimbăm foarte mult este un mare plus și nu vine în detrimentul spectatorilor din Sf. Gheorghe pe care nu-i uităm niciodată. Ei sunt și vor rămâne o prioritate.

M.C.D.: Ai menționat și un turneu cu un spectacol pentru cei mici. Așa cum știm toți, în Sf. Gheorghe există o lipsă totală de ofertă de teatru pentru copii în limba română, iar părinții se întreabă dacă sunt soluții în acest sens. Ai în plan în stagiunea care stă să înceapă să inviți și spectacole pentru copii?

A.M.P.: Da, la noi întotdeauna a existat posibilitatea de a aduce spectacole pentru copii. Vom încerca și anul acesta să aducem, dar nu pot spune în acest moment ce spectacole și când pentru că, spre deosebire de alți ani, suntem și foarte aglomerați

M.C.D.: Vor fi și niște premiere anul acesta. Poți să vorbești puțin despre ele?

A.M.P.: Prima premieră este după Festivalul DbutanT, în 30 -31 octombrie, a unui spectacol în regia Andreei Vulpe, urmând ca, în noiembrie, să înceapă repetițiile la un nou spectacol, în regia și coregrafia Andreei Gavriliu. Acest spectacol va avea premiera cândva pe final de decembrie. Din ianuarie, repetăm și scoatem o premieră pe final de februarie, în regia lui Eugen Jebeleanu. În martie, începem repetițiile, cu premieră pe final de aprilie, a coproducției realizate împreună cu Reactor de Creație și Experiment din Cluj-Napoca, în regia lui Raul Coldea, iar stagiunea o vom încheia cu o premieră stabilită pentru luna iunie, în regia lui Dragoș Mușoiu.

M.C.D.: Și de la DbutanT ce așteptări să avem anul acesta?

A.M.P.: Prin natura specifică acestui an, adică ediția a VII-a, debut scenografic, eu am așteptarea să văd niște spectacole cu niște scenografii fabuloase.

 M.C.D.: Dar publicul, care nu e de specialitate, ce să aștepte?

A.M.P.: Întotdeauna DbutanT a fost dedicat tinerilor – nu doar publicului tânăr, ci și participanților. Nivelul calitativ al spectacolelor de tineret, făcute de tineri, a crescut foarte mult. Adică, în ultimii ani, am remarcat că spectacolele de licență deja sunt niște spectacole de foarte mare calitate, care-și găsesc locul pe orice scenă dintr-un teatru din țară. Deci nu le mai consider niște spectacole sărace, făcute pe bază de compromis. Din punctul ăsta de vedere, cele cinci spectacole care vor fi pe scena TAM în perioada DbutanT sunt convinsă că vor trezi interesul publicului spectator. În plus, vom avea și în acest an, pe lângă workshopurile susținute de membrii juriului, multe alte surprize: lansări de carte, invitați etc. Adică, în săptămâna aceea se vor perinda foarte multe personalități în cadrul festivalului, cu care sunt convinsă că oricine din public se va bucura să întâlnească.

M.C.D.: Și, un gând pentru spectatorii TAM!

A.M.P.: Eu îi determin la modul obiectiv, îndepărtându-mă de zona emoțională, să-și ia abonament pentru că, de ani de zile, marea noastră problemă este că nu găsesc oamenii locuri la spectacole. Cum bine știm, nu apucăm să punem bine biletele în vânzare, că se și epuizează. Uite, și în momentul de față, pentru luna septembrie aproape am închis casa la toate spectacolele existente. Deci noi, dacă am anunțat spectacolele, nu facem față cu numărul de bilete la cererea pe care ne-o arată publicul. Și atunci, cu tot dragul și cu toată recunoștința pe care le-o port pentru interesul acordat, cred că varianta achiziției unui abonament îi scapă cumva de problema de a nu prinde bilet. Pentru că întotdeauna cei cu abonamente au locurile rezervate prioritar.

Distribuie articolul:  
|

INTERVIU

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.