INTERVIU 16 noiembrie 2017

EXCLUSIV Eugen Neagoe: „Pentru Sepsi OSK începe o nouă etapă”

de Covasna Media | 3021 vizualizări

Imediat după numirea în funcţia de antrenor principal al echipei de fotbal Sepsi OSK Sf. Gheorghe, Eugen Neagoe a avut amabilitatea de a acorda, în exclusivitate, un interviu pentru „Observatorul de Covasna”. Discuţia cu fostul fotbalist oltean este surprinsă, în întrebări şi răspunsuri, în rândurile de mai jos.

Cristian Frisk: Domnule Neagoe, sunteţi în faţa unei provocări dificile, aceea de a remonta echipa simbol a sportului covăsnean.

Eugen Neagoe: Este o provocare din dublă ipostază. Personal, este un pariu profesional pentru antrenorul Neagoe, care va trebui să muncească enorm pentru ca provocarea colectivă, a grupului Sepsi OSK, să se îndeplinească. Evident că performanţa se obţine cu dificultăţi, cu sacrificii, însă ştiam, înainte de a-mi pune semnătura pe contract, ce mă aşteptă şi care sunt condiţiile contextuale, aşa că nu voi căuta niciodată scuze pentru eventualele nerealizări.

C.F.:  Care sunt primele impresii la Sf. Gheorghe?

E.N.: Mai mult decât încurajatoare. Toţi oamenii la club sunt cu zâmbetul pe buze şi, în pofida rezultatelor mai puţin satisfăcătoare din ultima vreme, atmosfera este una profesionistă şi pozitivă. Am tot concursul conducerii clubului, fapt care mă determină să fiu dedicat 100% obiectivului stabilit şi pe care toată lumea îl cunoaşte: salvarea de la retrogradare.

C.F.: Aţi studiat, cu siguranţă, jocurile de până acum ale echipei. Veţi încerca să schimbaţi planul tactic?

E.N.: Fără exagerare, dar cred că, până acum, din toate etapele de Liga I, mi-au scăpat doar câteva meciuri. În rest le-am văzut pe toate, inclusiv pe cele ale echipei Sepsi OSK, înainte de a prelua funcţia de antrenor principal. Sigur că trebuie schimbate anumite aspecte în ceea ce priveşte exprimarea echipei în teren, dar, din motive pe care sigur le înţelegeţi, aş dori ca planurile noastre să rămână doar în vestiar. Ceea ce promit, însă, este că echipa va arăta altfel. Vom încerca să jucăm fotbal de calitate, cu randament maxim.

C.F.: Aţi făcut parte din marea echipă a Craiovei, campioană naţională şi câştigătoare a Cupei României. Credeţi că ar putea Sepsi OSK să „imite” superbul joc al Campioanei unei mari iubiri?

E.N.: Este un alt fotbal cel care se practică acum. Pentru mine, ca om, ar fi ceva extraordinar dacă aş putea impune o astfel de calitate în jocul echipei noastre. Mi-aş dori chiar să jucăm mai bine decât Craiova cu Neagoe în teren.

C.F.: Aţi fost atacant, deci aveţi o înclinaţie nativă spre jocul ofensiv. Va fi acesta un punct forte la Sepsi OSK?

E.N.: Indiscutabil, atacul trebuie să aibă funcţionalitate. Însă, aş dori, mai degrabă, altceva. Aş vrea să ne apărăm cu toată echipa şi să atacăm cu toată echipa. Am studiat mult jocul Olandei din perioada anilor ’70, iar acel 1+10 poate fi reinventat, în perioada contemporană. Cred că un stil combinativ, bazat pe percepţia fotbalului total, relaxat, ne-ar prinde bine.

C.F.: Perioada în care aţi sosit este un dezavantaj?

E.N.: Timpul nu este aliatul nostru. Asta este clar. Avem foarte puţin timp la dispoziţie pentru a remonta echipa, iar meciurile grele bat la uşă. În plus, nu există nici posibilitatea de a efectua transferuri. Ăsta poate fi un lucru pozitiv, deoarece orice jucător primeşte şanse egale şi trebuie să demonstreze ce poate la meciuri şi la antrenamente. Sita va cerne şi vor rămâne cei valoroşi, care merită să joace pentru Sepsi OSK.

C.F.: Veţi lucra alături de un secund pe care îl cunoaşteţi?

E.N.: Da, concomitent cu mine a sosit în echipa Sepsi OSK Sebastian Moga, pe care îl cunosc de mai multă vreme şi cu care am colaborat foarte bine. Este un profesionist desăvârşit, iar rolul unui antrenor secund apropiat de jucători este foarte important.

C.F.: Veţi încerca să refaceţi moralul echipei?

E.N.: Mentalitatea este primul capitol la care vom lucra, iar acest lucru nu îl ascund nici măcar adversarilor. Vom încerca să schimbăm, pe plan psihologic, abordarea. Vreau o mentalitate de învingători. Doar aşa putem corija din mers aspectele tehnico-tactice, pe baza unui psihic puternic.

C.F.: Aveţi un obiectiv concret pentru ultimele meciuri din 2017?

E.N.: Mai avem programate încă cinci meciuri până la pauza de iarnă. Sincer, nu am calculat câte puncte ne-ar trebui. Ştiu doar că aş vrea din toată inima să câştigăm 15 puncte în etapele rămase până la Crăciun. Este un obiectiv foarte îndrăzneţ, poate utopic, însă avem obligaţia ca, în actualele condiţii, să luptăm pentru orice punct. Este, poate, un şablon, dar orice punct este preţios şi ne ajută.

C.F.: Suporterii cum vi se par?

E.N.: La televizor s-a văzut o galerie realmente ataşată. Minunată chiar. Vreau să constat acelaşi lucru şi pe viu, că echipa are un al doisprezecelea jucător în tribună. Noi vom juca în primul rând pentru ei, deoarece echipa le aparţine şi este obligată, onorific, să joace pentru suporteri.

C.F.: Se vehiculează ideea ca Sepsi OSK să joace la Sf. Gheorghe.

E.N.: Cred că ar fi extraordinar. Pe lângă şocul schimbării antrenorului, acesta ar fi un al doilea impuls puternic pentru jucători. Cred că şi numărul spectatorilor ar creşte enorm, fapt care ne-ar fi de mare ajutor. Rămâne doar ca toate aspectele ce ţin de competenţă organizatorică să permită acest lucru.

C.F.: Gaz Metan, Dinamo şi Poli Iaşi, în etapele de pe teren propriu...

E.N.: Nici nu vreau să duceţi mai departe ideea. Nu contează adversarul, contează ca noi să fim uniţi şi să jucăm fotbal. Vom da totul pentru victorie şi, repet, nu vom căuta scuze în caz de nereuşită. Ne luăm soarta în propriile mâini şi sunt ferm convins că vom reuşi, indiferent de natura obstacolelor.

C.F.: O ultimă întrebare. Este Eugen Neagoe un antrenor cu şansă?

E.N.: Da, sunt norocos că, iată, în cariera mea, am ocazia să întâlnesc oameni atât de ataşaţi de echipă cum i-am văzut pe covăsneni. În acest caz, eu însumi pot să-mi clădesc o carte de vizită, integrând acest obiectiv personal sub cel principal, de a salva echipa de la retrogradare. După pauza de iarnă, vom putea discuta, poate într-un alt interviu, cu mai multe elemente de detaliu în faţă. Deci, da, ca să răspund punctual, mă consider norocos că pot munci sub egida Sepsi OSK.

C.F.: Vă mulţumim şi mult succes în noua misiune de antrenorat!

E.N.: Şi eu vă mulţumesc!

Interviu realizat de Cristian Frisk

Distribuie articolul:  
|

INTERVIU

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.