INTERVIU 7 decembrie 2017

De meserie profesoară, din pasiune pompier-voluntar

de Iulia Drăghici - Taraș | 4550 vizualizări

Povestea profesoarei în vârstă de 42 de ani din Boroșneu Mare, numită recent de ISU Covasna cel mai devotat voluntar

Ráduly Erika este profesoară la patru școli din județul Covasna, iar la 42 de ani, la doar câteva luni după ce s-a alăturat programului „Salvator din pasiune”, a fost numită, cu ocazia Zilei Internaționale a Voluntarilor, cel mai devotat voluntar din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihai Viteazul” al județului Covasna. Despre decizia de a se alătura pompierilor voluntari, covăsneanca spune, printre altele, că este o experiență care i-a schimbat viața.

Zilele trecute,  am găsit în județul nostru un exemplu viu a ceea ce înseamnă devotament și grijă pentru cei din jur, în persoana profesoarei Ráduly Erika, în vârstă de 42 de ani, originară din Boroșneu Mare. Despre ea am aflat chiar de Ziua Internațională a Voluntarilor, pe 5 decembrie, când ISU Covasna ne-a prezentat-o ca fiind cel mai devotat voluntar pe care îl are. Nu am stat pe gânduri și ne-am grăbit să aflăm care este povestea ei. Așa am descoperit un munte de bunătate și de înțelepciune.

Ráduly Erika și-a petrecut toată vara trecută printre pompierii covăsneni, în calitate de voluntar oficial în programul „Salvator din pasiune”, o experiență despre care spune că i-a schimbat viața.

„Am întâlnit niște oameni nemaipomeniți, care m-au așteptat și primit cu foarte mare drag. Efectiv, mi-au schimbat viața. Am petrecut la ISU Covasna aproape toată vara”, ne-a spus, din capul locului, Ráduly Erika, miercuri, când a acceptat să ne ofere un interviu doar ca să putem spune în rândul cititorilor noștri despre adevărata valoare a voluntariatului și ce avantaje aduce acesta.  

„Mă simt mult mai bine, sunt mult mai optimistă, sunt fericită. Îmi place enorm să mă duc acolo (n.red. la ISU Covasna), chiar mă simt binevenită și ca acasă. Îmi pare foarte bine că am avut această ocazie”, ne-a spus profesoara care predă engleză și franceză.   

Prima experiență oficială de voluntariat

Oficial, cu acte și recunoașteri, aceasta este prima experiență a sa ca voluntar, însă conceptul care stă la baza voluntariatului, și anume a dărui fără a aștepta recompense materiale, nu a lipsit din viața profesoarei. „Am mai făcut voluntariat la Biserică, dar așa organizat nu. Am mai salvat și animale, o mulțime de câini și pisici. Unde am putut, am încercat să mai ajut”, ne-a dezvăluit, modestă, Ráduly Erika.

Cât despre titulatura de „cel mai devotat voluntar de la ISU Covasna”, profesoara spune că se simte extrem de onorată.

„A fost o onoare, însă mi se pare puțin ca straniu să fac poze și să fiu în centrul atenției. Eu sunt foarte retrasă în viața mea. Câteodată vecinii nu mă văd câte o săptămână. Mie îmi place să stau singură și nu mă deranjează acest lucru, dar este interesant cum aici s-a schimbat totul”, spune aceasta.

Cum a aflat de programul „Salvator din pasiune”

Ráduly Erika a aflat despre programul inițiat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență încă de anul trecut, însă când deja înscrierile se sistaseră. Anul acesta, când s-a redeschis oportunitatea, nu a stat pe gânduri și a făcut alegerea să devină salvator din pasiune.

„Mi s-a părut interesant și o ocazie unică. Îmi place să fac voluntariat pentru că simt că fac ceva folositor”, ne-a spus Ráduly Erika, precizând că a făcut pasul fără să știe ce o așteaptă. „Eram prea emoționată. Nu m-am gândit ce o să fie și cum o să fie. Mi s-a părut o oportunitate deosebită, fiind o instituție militară unde nu intră oamenii de rând în fiecare zi, mi-am spus că nu am nimic de pierdut. Am aflat de programul acesta anul trecut, dar era prea târziu. Anul acesta când am aflat din ziar, a doua zi m-am și dus acolo să mă interesez. Pur și simplu nu știam ce mă așteaptă, cum o să fie, nu aveam nicio idee. Dar simțeam că trebuie să mă duc și să încerc. Și nu am dat greș. Cele mai frumoase lucruri în viață mi s-au întâmplat atunci când nu m-am gândit, ci am mers cu capul înainte. Nu regret și nu o să regret niciodată, explică profesoara.

Singura din județul Covasna într-un proiect internațional de construit case pentru nevoiași

Aceasta ne-a mai spus că până acum, în general, activitățile din cadrul programului s-au bazat pe teorie, însă că a avut parte și de o experiență palpitantă. „Deocamdată învăț. În primul an nu am voie să merg pe teren. Am studiat despre pompieri, activitatea pompierilor, legislație, despre incendii, despre cum prevenim incendiile, cum se fac examinările și cum se stabilesc cauzele incendiilor, am studiat despre echipamente, utilaje, chiar și chimie și fizică, iar acum studiez primul ajutor calificat. Este foarte interesant. Am peste 186 de ore de voluntariat și cu siguranță o să continui”, ne-a spus, pe un ton hotărât, aceasta.

Printre activitățile cele mai interesante la care a participat Ráduly Erika în cadrul voluntariatului la pompieri a fost participarea la „BIG BUILD 2017”, proiectul iniţiat de organizaţia Habitat for Humanity România, în care s-au construit 36 de case în 5 zile în judeţul Bacău.

„Erau 480 de voluntari din toată țara, dar și din Irlanda și Germania. De la Fundația SMURD, din toată țara eram 41 de voluntari. Am muncit în echipă și a fost nemaipomenit. Eram repartizați la diferite case și fiecare echipă răspundea de o casă. Noi, cei de la Fundația SMURD, am avut propria noastră casă, destinată pentru trei familii nevoiașe. Când am ajuns noi acolo erau puse fundația și niște grinzi, iar restul am făcut noi. Fiecare a muncit ce a putut. Unii au muncit pe acoperiș, alții jos. Aveam doi studenți din Cluj de la arhitectură, o fată și un băiat care erau pur și simplu de nota 10 și ca atitudine și ca pricepere. Aveam și meșteri care ne îndrumau și care ne-au ajutat. Prânzul ni l-au pregătit cei de la Master Chef, iar cina o luam la restaurant. Acolo mi-am făcut niște prieteni adevărați”, ne-a spus profesoara, amintind printre aceștia cadre universitare din capitală sau voluntari din alte județe.   

Model de urmat pentru elevii pe care îi învață

În ceea ce privește cariera de zi cu zi, Ráduly Erika predă materiile engleză și franceză elevilor de la clasele pregătitoare și până la a VIII-a, în patru unități școlare din județ din localitățile Valea Mare, Boroșneu Mic, Dobolii de Sus și la Leț. Este cert că elevii au multe de învățat de la experiența profesoarei ca pompier-voluntar, însă, spune ea, școlarii, pe care a ținut să îi laude, au dovedit încă de anii trecuți că știu adevărata valoare a voluntariatului.

„Eu am niște elevi nemaipomeniți. Cei de  la Valea Mare, care sunt în gimnaziu au făcut voluntariat în sat. Ei s-au organizat și au adunat produse pe care le-au dăruit nevoiașilor, fără ca noi, profesorii să ne implicăm. Noi doar am îndrumat, dar ei s-au dus și au făcut totul. În perioada sărbătorilor pascale au mers și au făcut curățenie la niște doamne bătrâne. Sunt niște copii cu inimă mare”, ne-a spus Ráduly Erika.

Celor care nu îi sunt elevi sau care au ieșit de mult de pe băncile școlii, profesoara le oferă câteva recomandări care le-ar putea schimba, de asemenea, viața: „Să lase Facebook-ul și să socializeze cu oamenii. Cu Facebook-ul nu se leagă prietenii adevărate și acolo nu se învață ce înseamnă de fapt să îți ajuți semenii sau animalele. Eu îi sfătuiesc pe toți oamenii să meargă prin lume, să încerce lucruri și să vadă ce înseamnă să dăruiască din inimă. Din păcate, după părerea mea, lumea e mult prea materialistă. (...) Eu consider că omul trebuie să învețe până la moarte, constant. Asta încerc să le spun și copiilor, dar și că trebuie să se intereseze de cât mai multe lucruri, nu numai de Facebook. Așa este frumoasă viața!”, concluzionează spus profesoara și totodată pompierul-voluntar, Ráduly Erika.

Distribuie articolul:  
|

INTERVIU

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.