Vasile Tămaș Delavâlcele și-a lansat primul volum
Zeci de credincioși au asistat duminică în Biserica ortodoxă din Vâlcele la lansarea povestirii „Bartolomeu Poteceanu – Viața unui preot de țară”, semnată de Vasile Antonie Tămaș. Cartea prezintă realitatea sinceră și de necontestat a vieții religioase din satul românesc autentic, părăsit de vlaga creaționistă dar îndreptat de puterea conștiinței religioase. Ficțiunea însă are o solidă bază reală, autorul spunând că și la Vâlcele au fost momente în care „cerurile deasupra satului au fost goale pentru că sfinții au coborât să suplinească locurile credincioșilor în biserică”.
Vasile Tămaș a declarat că a început scrierea povestirii în ianuarie, când afectat fiind din cauza stării de sănătate a tatălui său, părintele Ioan Tămaș, a început să își așterne gândurile pe hârtie. În asemenea momente de mare încercare, s-a născut povestea unui preot, care, spune Vasile Tămaș, reprezintă realitatea preoților care trăiesc și slujesc în localități mici, cu puțini credincioși. „Există o percepție care spune că preotul are tot ceea ce îi trebuie. Nu. Am decis să prezint realitatea preoților din satele de munte, din satele uitate de cei care trebuiau să-și îndrepte mila către ei” – povestește Vasile Tămaș.
„Simt nevoia să fac câteva mulțumiri. Scriu de ceva vreme, poeziile mele de dragoste au apărut prin bunăvoința prietenului meu Daniel Șanta în Observatorul de Covasna. Le mulțumesc în primul rând dragilor mei vâlceleni, indiferent de vârstă, culoare sau etnie, le mulțumesc părinților mei, care au făcut eforturi supraomenești, prietenilor mei din Sfântu Gheorghe și Brașov, români și maghiari deopotrivă, și, desigur, familiei Bălan care văzând dragostea și aptitudinea mea pentru scris, într-o după masă binecuvântată mi-au zis, Vasile, cu asta te ajut eu” – a spus Vasile Tămaș la lansare.
Cu ocazia lansării, Dr. Ioan Lăcătușu a prezentat cartea tânărului scriitor spunând că Vasile Tămaș are talentul, dar și cunoștințele necesare scrierii. „Această carte scrisă dintr-o suflare este o perspectivă creștină asupra vieții omului în această lume pământească. Este o carte de ficțiune, dar ficțiunea și laboratorul creației au o puternică legătură cu realitatea, iar realitatea în acest caz este familia autorului, sunt vâlcelenii, este satul Aita Medie, unde a ajuns preotul Ioan Tămaș în urmă cu douăzeci de ani” – a spus Ioan Lăcătușu.
Vasile Tămaș pregătește și alte volume, printre care unul va fi o culegere de poezii de dragoste, pe care le-ați putut citi în „Observatorul de Covasna”.