EDUCATIE 29 noiembrie 2012

Vor fi mai puține posturi didactice

de Székely Emőke | 589 vizualizări

Scăderea vine ca urmare a reducerii numărului de elevi.

Vor fi mai putine posturi didactice

Inspectorul șef din cadrul Inspectoratului Școlar al Județului Covasna, Keresztély Irma, spune că se așteaptă la o scădere a numărului de posturi didactice în anul școlar următor. „Momentan avem clase și cu 15 elevi, dar norma pe clasă poate fi chiar și dublu, așadar nu vom porni clase a V-a sau a IX-a cu 10-15 copii, ceea ce va duce la diminuarea posturilor de cadre didactice” – spune Keresztély Irma.

Astfel, în anul școlar 2013/2014 vor fi cu 37% mai puține clase a IX-a decât numărul claselor a VIII-a. Keresztély Irma militează pentru reintroducerea claselor de învățământ profesional spunând că nu putem trăi într-o societate plină de academicieni. „În urmă cu cinci ani ponderea claselor de învățământ profesional a fost de 60% față de 40% - procentul învățământului liceal teoretic. La anul nu vom atinge acest nivel, deși ceva mai mult de 50% dintre clasele a IX-a le dorim a fi în școli profesionale. Faptul că părinții vor să își dea copiii la liceu teoretic pentru că așa face și vecinul, indiferent dacă acel copil este capabil sau nu să învețe la filiera teoretică, nu face altceva decât să închidă școlile profesionale. Așa am fost nevoiți să închidem Școlala Gámán János, iar dacă vom continua, se va închide și Kós Károly și alte școli profesionale” – afirmă Keresztély Irma.

Rămâne de văzut câte cadre didactice vor rămâne de anul viitor fără catedră. Mai întâi însă planul de școlarizare propus de IȘJ Covasna va trebui aprobat de Ministerul Educației.  

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.