EDUCATIE 5 iulie 2018

Rezultatele la Bac, în scădere față de anul trecut

de Geanina Lupșa | 1042 vizualizări

Județul Covasna este sub media națională în ceea ce privește rezultatele de la examenul de Bacalaureat

La nivelul județului Covasna, rata de promovare este de 59,51%, în scădere față de anul trecut, atunci când procentul de promovare a fost de 69,36%. Rezultatele inițiale de la examenul de Bacalaureat 2018, sesiunea de vară, au fost făcute publice în data de 4 iulie.

În județul Covasna, au fost înscriși 1.172 absolvenți ai ciclului liceal pentru susținerea examenului de Bacalaureat. Din numărul total de elevi înscriși s-au prezentat la probe 1.067, iar 635 dintre aceștia au reușit să obțină medii de trecere.

„Rezultatele nu sunt mulțumitoare"

Potrivit insectorului general școlar din Covasna, Kiss Imre, rezultatele din acest an nu sunt deloc satisfăcătoare.

„Suntem sub media națională, nu sunt rezultate mulțumitoare, eu m-aș fi așteptat la cel puțin cât am avut anul trecut. În afară de română, la restul probelor au fost aceleași procente, deci și la maghiară și la istorie, matematică și la ultima probă, dar la română sunt cu 10 procente mai mici. (...) Analizând promovabilitatea școlilor, am putut repede să fac o comparație, aici m-aș fi așteptat la rezultate mai bune în unele cazuri, licee teoretice, licee cu prestigiu. (...) La prima vedere se vede că elevii trebuiau să se pregătească mai bine, într-adevăr, cauzele pot fi multiple, dar în primul rând, depinde de elevi. Noi, începând din noiembrie am organizat primul examen de simulare, am organizat și în martie, s-au ținut și ore de pregătire suplimentară, deci cred ne-am străduit, vorbesc acum în calitate de profesor, dar până la urmă depinde de elevi. O să facem o analiză mai amplă și pe discipline și pe școli o să impunem niște măsuri, pe care le promitem în fiecare an, ne ținem de aceste măsuri, problema este cu învățatul", a declarat acesta pentru Observatorul de Covasna.

Dintre cei 1.172 de elevi înscriși, 320 au fost candidați de la secția română, iar 852 de la secția maghiară.

9,73 - cea mai mare medie din județ

Cea mai mare notă la nivelul județului Covasna a fost 9,73, obținută de elevul de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, Ioan Stroia.

„Sunt foarte bucuros de rezultatele pe care am reuşit să le obțin la examenul de Bacalaureat. Subiectele au fost destul de serioase, dar am reuşit să le rezolv cât am putut eu de bine”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, Ioan Stroia, elevul de la Liceul „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului care a reușit să obțină cea mai mare medie din județ potrivit rezultatelor înainte de contestații.

Cât despre „secretele” care au dus la această reușită, Ioan Stroia ne-a spus: „Ambiția, perseverența şi dorința de a cunoaşte cât mai multe lucruri. Şi să nu uităm de domnii profesori care şi-au dat toată silința ca noi, elevii, să obținem rezultate cât mai bune”.

Elevul din Întorsura Buzăului, originar din satul Lădăuți, a obținut în ultimii ani rezultate istorice la concursuri și olimpiade școlare. În martie, liceanul din clasa a XII-a a reușit să realizeze punctajul maxim, 100 de puncte din 100, la Olimpiada Județeană de Chimie.

Următorul clasat în topul mediilor este elevul Adrian Gheorghe Papuc de la Colegiul Național „Mihai Viteazul" din Sfântu Gheorghe, care a reușit să obțină media 9,70.

„Subictele au fost accesibile, ne așteptam oarecum să primim Eminescu la română, iar la matematică la fel, subiecte accesibile, toți colegii mei de la matematică-informatică au zis că s-au descurcat. A treia probă a fost la informatică, am luat 10, nu mă așteptam la asta, pentru că până acum, din ce am înțeles, orice greșeală mică ducea la depunctări, acolo aveam cele mai mari emoții. O să îmi continui studiile la Brașov, la „Automatică și Informatică Aplicată", a declarat pentru Observatorul de Covasna elevul Adrian Gheorghe Papuc.

Colegiul Național „Székely Mikó”, primul pe listă în ceea ce privește rata de promovare

Cel mai mare procent de promovare s-a înregistrat la Colegiul Național „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe, unde 91.86% dintre elevi au reușit să promoveze examenul, pe când cel mai mic procent s-a înregistrat la Liceul „Apor Péter” din Târgu Secuiesc. Aici, doar 2,78% dintre cei care au susținut examenul au reușit să obțină medii de trecere.

5 - 8 iulie perioada pentru rezolvarea contestațiilor

Elevii nemulțumiți de nota obținută au putut depune contestații în data de 4 iulie, în intervalul 12:00-16:00. Între 5 - 8 iulie vor fi analizate contestațiile, iar notele finale vor fi publicate în data de 9 iulie.

La nivel național, 67,7% dintre elevi au promovat examenul de Bacalaureat 2018, cu aproape patru procente sub promovabilitatea din 2017. Din totalul celor 136.866 de candidaţi înscrişi, s-au prezentat la probe 123.615 candidaţi. Au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă 117 candidaţi. Aceştia nu se vor putea înscrie la următoarele două sesiuni ale Bacalaureatului.

Tot la nivel național s-au înregistrat 104 medii de 10, iar cele mai ridicate procente de promovare au fost  în judeţele Cluj (81,14%), Iași (80,27%) şi Brăila (77,13%).

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.